Toezichthouder worden: wat internet je níet brengt

Past het toezichthouderschap wel echt bij me? Hoe kom ik door die old-boys-netwerkmentaliteit heen? Moet ik echt een opleiding volgen? Ik heb wel het een en ander in mijn mars, maar zijn dat de juiste competenties? Ik heb geen leidinggevende ervaring maar wel volop strategische ervaring. Kan ik dan toezichthouder worden? Zomaar een aantal vragen die mensen ons stellen tijdens hun proces om te ontdekken of het vak van toezichthouder iets voor hen is.

Go/no-go beslissing

Zodra je je serieus begint te oriënteren op het vak van toezichthouder, krijg je steeds meer vragen. Veel antwoorden vind je op internet. Vooral over de feitelijkheden: wat doet een toezichthouder, wat zijn je taken, verantwoordelijkheden, eisen, valkuilen en verdiensten? Of dat voldoende is voor een go/no-go beslissing, is echter de vraag. De ervaring leert dat daar  meer voor nodig is.

De online oriëntatie op toezichthouder biedt je precies die extra handvatten die je goed kunt gebruiken voor een gefundeerde beslissing.

Wat je niet kunt halen via internet

Onderdeel van onze online oriëntatie op toezichthouder worden is de online les. Ter voorbereiding daarvan doorloop je de lesstof in de online leeromgeving. De inhoud daarvan gaat al meer de diepte in dan de informatie die je online vindt. Bijvoorbeeld over het verschil met besturen, het effect van de governance code, vaardigheden, motivatie, geschiktheid, informatiebronnen en het juiste commissariaat vinden.

In de online les ontmoet je vervolgens je docent én je mededeelnemers. In die les ga je oefenen met situaties die zich daadwerkelijk in de praktijk voordoen. Zo ga je snel de diepte in. Ook kun je toetsen of jouw persoonlijke vaardigheden en ervaring passen bij het vak. Daarnaast merken we steeds opnieuw dat het contact en de gesprekken met de andere deelnemers een grote toegevoegde waarde hebben. Er is herkenning, er zijn eye-openers en je komt in aanraking met andere sectoren dan jouw eigen werkveld.

Na afloop van de oriëntatie:

 • ken je de functie van toezichthouder op hoofdlijnen;
 • ervaar je de vaardigheden die een toezichthouder nodig heeft;
 • weet je welke motivatie de meeste toegevoegde waarde heeft voor organisaties;
 • ken je de rol van de governance codes;
 • weet je welke aansprakelijkheid je aangaat;
 • begrijp je wat er van jou als toezichthouder nieuwe stijl wordt verwacht;
 • weet je wat de taken en de verantwoordelijkheden zijn;
 • weet je hoeveel tijd er gemiddeld gemoeid is met een commissariaat;
 • weet je of toezicht houden voor jou de volgende stap is.

En heb je bovendien:

 • inzicht gekregen in je eigen motivatie;
 • zelf ervaren hoe de functie aanvoelt;
 • je netwerk uitgebreid met andere potentiële toezichthouders;
 • ‘achter de schermen’ gekeken bij Raden van Toezicht;
 • geleerd van de praktijkervaring van je mededeelnemers.

Voordeel online oriëntatie

Corona heeft veel veranderd. Mensen kiezen er bewust voor om (nog) geen opleiding op locatie te volgen. De online oriëntatie sluit aan bij deze behoefte. Je kunt studeren op die momenten waarop het jou uitkomt. Je kunt zelf je tempo bepalen en ook kun je het materiaal altijd teruglezen. Dat geeft de gelegenheid om verder over je persoonlijke ontwikkeling na te denken, en om te reflecteren op hoe je het geleerde toe kunt passen.

Tot slot

Nieuwe kennis geeft energie! In lastige tijden zorgen nieuwe impulsen voor afleiding, en ze helpen je ook bij het kijken over je drempels heen. Waarom zou je jezelf dat niet gunnen? 

Meer informatie over de Online oriëntatie op toezichthouder worden, vind je bij onze opleidingen, evenals data. Je kunt je ook meteen inschrijven.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *