Temperen die ambitie van toezichthouders! Of toch maar liever niet ….

Het is prachtig om te zien hoe in het toezicht nieuwe ideeën ontstaan, gaan groeien en zich verder ontwikkelen tot weer nieuwe ideeën. Het is een boeiend proces dat ik steeds opnieuw met veel plezier beleef tijdens de Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl en tijdens mijn ondersteuning bij zelfevaluaties en professionaliseringstrajecten.

Ik zie het bij aankomende toezichthouders en ook bij toezichthouders nieuwe stijl die zitting hebben in een RvT.  Ze staan als het ware te trappelen om hun nieuwe kennis en ideeën in de praktijk te brengen. megafoonDaarbij stuiten ze soms op weerstand bij de klassieke toezichthouder. Dat kan al tijdens een sollicitatiegesprek zijn, maar ook als onderdeel van de groepsdynamica binnen de RvT. Weerstand kan verschillende vormen hebben, waardoor het in eerste instantie niet als zodanig wordt herkend. Het kan zijn dat ideeën genegeerd worden, van tafel geveegd met oneigenlijke argumenten, om zeep geholpen met dooddoeners en ga zo maar door.

Kortom, je krijgt het gevoel dat je geen voet aan de grond krijgt met je ideeën. Sommigen reageren daar op door hun ideeën nóg wat harder te roepen. Anderen bewegen zich steeds meer naar de achtergrond. Heel menselijke reacties, maar ze werken beiden averechts. Wat er natuurlijk achter zit, is dat het niet aan de ideeën zelf ligt, maar dat ze als bedreigend worden ervaren door de klassieke toezichthouders. Het gevolg is dat er dan alleen maar verliezers zijn en dat is natuurlijk ongewenst!

bedreigingDeze ideeën van ambitieuze toezichthouders kunnen niet alleen bedreigend, maar ook confronterend zijn voor klassieke toezichthouders. Het laat ze zien dat zij nog niet zo ver zijn in hun eigen ontwikkeling om hun toezicht te verbeteren. Voor sommigen is dat pijnlijk. Anderen zullen er meer voor open staan, en die geven bijvoorbeeld aan dat ze bang zijn om op de stoel van de bestuurder te gaan zitten.

Om ervoor te zorgen dat de ideeën van ambitieuze toezichthouders ten goede kunnen komen aan de organisatie, is het nodig dat ze herkennen welke stijl van toezicht houden wordt gehanteerd. Is die meer van de klassieke of van de nieuwe stijl?
Herkennen is hierbij het sleutelwoord. Daarvoor moet je de paradigmashift kennen, die de beweging maakt van klassiek naar nieuw toezicht. Je moet weten hoe het toezicht eruit ziet in beide stijlen. Niet iedereen is echter even ver in dit proces. Ambitieuze (aankomende) toezichthouders kunnen daar hun voordeel mee doen!

Vier praktische tips om je ambities vast te houden:

 1. Geef aan dat je wilt leren van de ervaringen van de klassieke toezichthouders.
  Dat lijkt een open deur, maar door het expliciet te maken kun je veel kou voor de klassieke toezichthouder uit de lucht halen.
 2. Benader een klassieke toezichthouder persoonlijk met je idee, dus een-op-een. Zo pols je wat ze van je idee vinden voordat je het direct in de hele RvT inbrengt. Dat werkt vaak beter.
 3. Analyseer als sollicitant waar de RvT zit in de paradigmashift van klassiek naar nieuw toezicht.
  Voor een sollicitatiegesprek kun je je hierop voorbereiden, door je vragen (vooraf) zo te stellen dat je de verschillende stijlen herkent. Je kans op een benoeming wordt daarmee groter, omdat je bij ze aansluit.
 4. Haak aan dáár waar de toezichthouders zich in de paradigmashift bevinden en zorg ervoor dat je ze met je ideeën één stap voor bent. Zo creëer je herkenning én zet je stapje voor stapje toch een ontwikkelingsproces in gang.

stapvoorstapJe gaat dus bewust kiezen welke ideeën je gaat inbrengen, op welk moment en in welke setting. Op die manier houd jij je positieve energie en zet je jezelf stevig neer, maar ben je geen bedreiging meer. Door geduld te hebben lever je juist een bijdrage aan het professionaliseringstraject van de hele RvT, waar de klant uiteindelijk zijn voordeel mee doet. Allemaal winnaars dus!

In de basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht leer je als toezichthouder nieuwe stijl ook hoe je om kunt gaan met de klassieke stijl van toezicht houden.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “Temperen die ambitie van toezichthouders! Of toch maar liever niet ….

 1. Jan Hoek

  Ha Caroline,

  Toezichthouders, i.i.g ik, want altijd vrz. audit committee, moeten wel kunnen tellen, dus 3 tips. Of 4? ;).
  Verder prima verhaal en zeer waar. Een verlichte voorzitter geeft juist om dat te voorkomen eerst de nieuwkomers het woord…

  GrtJ

  Reageren
  1. C@roline

   Ha, ha, Jan. Zoals je gewend bent van ons: je krijgt meer tips dan aangegeven.
   Ook bedankt voor jouw tip overigens! Die kunnen de lezers eraan toevoegen, nu hebben ze er 5!
   Volgens mij heb ik ze nu goed geteld…

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *