Basismodule: Op weg naar Nieuw Toezicht

 

Basismodule voor toezichthouders en aankomende toezichthouders die de allernieuwste inzichten van het Nieuwe Toezicht  willen leren toepassen en ervaren.

Kijk hier wat deelnemers van de basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht vonden

Kijk hier wat deelnemers van de
basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht vonden

Waarin onderscheidt NIEUW toezicht zich nu eigenlijk van het klassieke toezicht?
NIEUW toezicht houdt niet alleen rekening met de maatschappelijke ontwikkelingen van de nieuwe economie, maar ook de mindset van de toezichthouder is anders.
NIEUW toezicht kent bredere aandachtsgebieden dan het klassieke toezicht, waarvoor toezichthouders ook verantwoordelijk zijn. Zoals IT, HR, MVO, kwaliteit van diensten of producten, marketing en innovatie als onderdelen uit het waardecreatieproces..
En NIEUW Toezicht gaat veel dieper dan in het klassieke toezicht, als het gaat om groepsdynamiek, samenwerking en het afleggen van verantwoording.

Deze module is succesvol, omdat zij toezichthouders (terecht) terugbrengt naar de basis van het toezicht: de klant. Wij geven daarmee overigens ook gehoor aan het advies* van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dit in tegenstelling tot vele andere opleidingen!

Deze basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht is bovendien ‘evidence based’ in plaats van ‘rule- of principle-based’. Toezicht houden vanuit een integraal perspectief dat proefondervindelijk tot stand komt, en waar regels of principes niet leidend zijn maar ondersteunend werken. Het zijn de toezichthouders van de toekomst!

De module kent een drieslag:
1. Welke invloed heeft de nieuwe toezichthouder en hoe zorg je ervoor dat jouw RvT duidelijk heeft welke waarde zij toe kan voegen, en hoe zij toezicht houdt op waardecreatie?

2. Welke impact heeft het Nieuwe Toezicht op het werk van de RvT in contact met de omgeving en hoe zorg je voor een goede verbinding?

3. Hoe zorg je ervoor dat de (zelf)evaluaties passend zijn bij jouw RvT om zo de komende jaren de juiste ontwikkeling door te maken naar Nieuw Toezicht.

Je gaat met je eigen toezichtplan weer naar huis!

Schijf van Vijf voor goed en gezond ToezichtDe nieuwe generatie toezichthouders wil effectief toezicht houden, en ziet de uitoefening daarvan als een vak. Dit betekent dat je een visie ontwikkelt op toezicht houden en je eigen stijl hanteert, dat je weet hoe je waarde toevoegt aan de RvT, de organisatie of onderneming, en dat er ruimte is voor persoonlijke en teamontwikkeling.
De nieuwe generatie neemt het interne toezicht serieus, pakt haar verantwoordelijkheid, is ondernemend en staat voor professionaliteit.
En de vraag naar deze nieuwe generatie toezichthouders neemt alleen maar toe!

Er is sprake van een ‘paradigmashift’, een andere manier van kijken naar organisaties en ondernemingen. Maatschappelijke ontwikkelingen gaan momenteel erg snel, statistieken onderschrijven dat en je merkt het ook als je anders kijkt.
Als het intern toezicht niet gelijke tred houdt met deze maatschappelijke ontwikkelingen waarin je organisatie beweegt, dan zal dat uiteindelijk schade toebrengen aan de (mensen in de ) RvT en de organisatie, en komt de bestuurder in een onwenselijke spagaat terecht.

Deze module is bedoeld voor toezichthouders die willen (om)schakelen naar het Nieuwe Toezicht, en voor aankomende toezichthouders die een inhoudelijk en eigentijds vervolg zoeken op het dagseminar Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden. Maar vooral voor degenen die proactief willen insteken en eigentijdse ontwikkelingen willen toepassen in het toezicht.

Deelnemers (maximaal 10) mogen vooraf hun eigen casuïstiek inbrengen die aansluit bij de onderwerpen in de sessies. Ook wordt veel gewerkt met praktijkdilemma’s die vandaag de dag spelen.

De basismodule ziet er als volgt uit

Sessie 1 Invloed krijgen en houden als toezichthouder

Wat levert het je op?

 • Hoe je effectief omgaat met de verschillende rollen in de RvT
 • Weten welke vragen je moet stellen, zodat ze impact hebben
 • Hoe invloed 3.0 werkt en hoe je effectief toezicht houdt
 • Je krijgt handvatten mee die passen bij het nieuwe toezicht, zoals IT, HR, MVO, kwaliteit van diensten of producten, marketing, innovatie en financiën
 • Hoe je niet op de stoel van de bestuurder gaat zitten
 • Je ontwikkelt een nieuwe mindset op toezicht houden, en weet wat dit betekent in je werk
 • Welke stappen je kunt zetten om Nieuw Toezicht vorm te geven

Sessie 2 De RvT in verbinding met de omgeving

Wat levert het je op?

 • Hoe je ervoor zorgt dat je de juiste verbinding krijgt met stakeholders
 • Welke niveaus van samenwerking, betrokkenheid en klantgerichtheid je kunt toepassen
 • Ervaar het gesprek met medezeggenschap, aandeelhouders, klanten & samenwerkingspartners
 • Hoe je ‘van buiten naar binnen’ toezicht houdt
 • Inzicht in hoe je toezicht houdt op het stakeholderbeleid
 • Welke vormen van verbinding & instrumenten van toezicht je kunt inzetten
 • Hoe je maatschappelijk verantwoording aflegt

Sessie 3 Wie zich aan de ander spiegelt, spiegelt zich zacht

Wat levert het je op?

 • Welke dimensies de passendheid van (zelf)evaluaties beïnvloeden
 • Hoe je teamontwikkeling van invloed is op passende (zelf)evaluaties.
 • Welke nieuwe vormen van (zelf)evaluatie je kunt toepassen
 • Leiden interventies tot het juiste gedrag en het beoogde doel?
 • Hoe je je collega toezichthouders met de ‘old boys/girls mentaliteit’ mee kunt nemen in het Nieuwe Toezicht
 • Hoe je goed toezicht evalueert in relatie tot goed bestuur
 • Hoe je een toezichtplan opstelt, zodat het als werkplan gebruikt wordt


Data en locaties in 2020

De 40e editie nabij Apeldoorn:

Sessie 1: donderdag 5 maart 2020
Sessie 2: donderdag 26 maart 2020
Sessie 3: donderdag 23 april 2020

De locatie is Kasteel Spelderholt in Beekbergen. Rijk aan historie en midden in de natuur op een prachtig lommerijk landgoed op de Veluwe, zodat je je volledig kunt richten op onze lesinhoud. Parc Spelderholt is zeer goed bereikbaar per auto en met het openbaar vervoer. Gratis parkeren bij het kasteel.

 

De 41e editie nabij Utrecht:

Sessie 1: woensdag 25 maart 2020
Sessie 2: woensdag 22 april 2020
Sessie 3: woensdag 20 mei 2020

De locatie ligt op Landgoed van Ridderhofstad Rhijnauwen in Bunnik. Uniek gelegen aan de Kromme Rijn, en in de bossen op 5 km van Utrecht, met gratis parkeergelegenheid.

 

De 42e editie nabij Den Haag:

Sessie 1: vrijdag 27 maart 2020
Sessie 2: vrijdag 17 april 2020
Sessie 3: vrijdag 15 mei 2020

De locatie is Zorghotel De Kim in Noordwijk aan Zee direct gelegen aan de strandboulevard met uitzicht op zee, en gratis parkeergelegenheid.

 

De 39e editie nabij Maastricht:

Sessie 1: donderdag 9 april 2020
Sessie 2: vrijdag 10 april 2020
Sessie 3: vrijdag 8 mei 2020

De locatie is het luxe kasteelhotel Château St. Gerlach in Valkenburg dat wordt omgeven door uitgestrekte parken, een wijngaard, kruidentuinen, bijenstallen en een kerk met fresco’s uit de 18e eeuw. Een aantrekkelijke accommodatie in het prachtige Geuldal met gratis parkeren voor de deur.

 

De 43e editie nabij Amsterdam:

Sessie 1: dinsdag 12 mei 2020
Sessie 2: dinsdag 2 juni 2020
Sessie 3: dinsdag 30 juni 2020

De locatie The Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel ligt aan het riviertje de Waver in een mooi rustig natuurgebied met uitzicht op de Zuidas van Amsterdam. Met gratis parkeren.

 

KlokHet tijdstip is iedere keer van 10.00 tot 16.00 uur. Tussen de middag wordt een heerlijke ambachtelijke lunch geserveerd.

 

De drie sessies in de module Op weg naar nieuw toezicht laten je ervaren hoe je nieuw toezicht direct kunt toepassen in de huidige praktijk. Bovendien ontvang je hand-outs die op vele deelgebieden toepasbaar zijn. Schrijf je hier in.

Investering
Je investering is slechts € 1.099,- excl. BTW voor drie dagsessies.
Een telefonische intakegesprek maakt onderdeel uit van deze basismodule. Het doel van dit intakegesprek is om je professionele achtergrond en je persoonlijke leerdoelen te bespreken. De opzet van de module is zodanig dat het rekening houdt met jouw leerdoelen.

Heb je interesse om je meer te verdiepen in de basisvaardigheden van het Nieuwe Toezicht Houden? En wil je daarbij nadrukkelijk je eigen praktische vertaalslag maken in je RvT? Schrijf je dan hier in.


Meer informatie

Wil je meer informatie over de module Op weg naar Nieuw Toezicht? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Wil je eerst weten of toezicht houden nieuwe stijl bij je past, voordat je een opleiding gaat volgen? Kies dan voor onze pre-module: Orientatie Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden

Ben je (ervaren) toezichthouder of heb je een basisopleiding gehad en zoek je verdieping in het toezicht, schrijf je dan in voor een van onze verdiepingsmodules, zoals:
De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel!
Toezicht op digitalisering
Toezicht op maatschappelijke impact
Heb je voldoende in huis om toezicht te kunnen houden, maar nog geen (andere) plek in een raad van toezicht of commissariaat? Volg dan de module Met gemak het juiste commissariaat krijgen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *