Hoera, u hebt geen bestuurlijke ervaring!

Zittende toezichthouders stellen maar al te vaak de eis aan hun nieuwkomers dat ze bestuurlijke ervaring moeten hebben. Dat leidt bij de nieuwe generatie toezichthouders regelmatig tot de vraag hoe je daarmee om kunt gaan. Want toezicht nieuwe stijl vraagt toch juist om andere competenties en vaardigheden? Om een ander type mens?

rotondeDat klopt helemaal. Daarom is het begrijpelijk dat de functie-eis van de bestuurlijke ervaring in eerste instantie wel eens leidt tot een bezorgd gevoel bij een aankomend toezichthouder die daar geen vinkje bij kan zetten. Tijdens onze Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl is het dan ook een eye-opener wanneer blijkt dat deze bezorgdheid niet nodig is. Je kunt er namelijk anders tegenaan kijken.

Draai het maar eens om, dan merk je dat we hier goed beschouwd te maken hebben met een beperkende gedachte bij de zittende raad van toezicht.
En daar is iets aan te doen!

Beperkende gedachten kun je prima te lijf gaan. Bewustwording is daarin de eerste stap. Wanneer je gesprekspartners het onderwerp bestuurlijke ervaring aansnijden, kun jij ze vragen wat zij daaronder verstaan. Dat is niet flauw de bal terugspelen, het is een manier om de definitie helder te krijgen en hetzelfde vertrekpunt te hebben in het gesprek. Zodra zij namelijk gaan omschrijven wat hun eis ‘bestuurlijke ervaring’ voor hen betekent, kun jij de vertaalslag maken naar je eigen ervaring en vaardigheden op het gebied van:

 • strategisch advies aan bestuurder(s)
 • leiding geven en werkgeverschap
 • taken op het gebied van toetsen of controleren van beleid

overzichtKortom, je laat zien dat je beschikt over strategisch inzicht en dat je de bestuurlijke context van een organisatie kunt doorgronden. Je toont aan dat je een helikopterview hebt en het vermogen om consequenties van beleids-
beslissingen
te doorzien. Als  je daar nog je vakinhoudelijke kennis aan toe kunt voegen, dan heb jij op een prima manier inzicht gegeven in wat jij in bestuurlijk opzicht kunt betekenen voor deze organisatie.

hoera-geen-bestuurlijke-ervaring_pipetVan deelnemers aan de Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl die deze tip hebben toegepast, hoor ik terug dat de sollicitatie-
commissie positief verrast reageert, en het krachtige optreden van de kandidaat waardeert. Het stond de benoeming niet in de weg. Door het concreet te duiden en te bespreken waar het om gaat, week je de zittende toezichthouder geleidelijk los van het idee dat een toezichthouder zélf eindverantwoordelijk moet zijn (geweest) om de functie goed uit te kunnen oefenen. Toegegeven, zo gaat het nog niet altijd, want er is moed voor nodig bij zittende toezichthouders om deze eis los te laten.

Aan de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen, die inmiddels alweer vier jaar draait en zijn 16e editie ingaat, nemen zowel aankomende als zittende toezichthouders deel. De reden is dat deze module de persoonlijke vertaalslag maakt naar jou als toezichthouder nieuwe stijl. Ik heb in de praktijk gemerkt dat dit belangrijke onderwerp over bestuurlijke ervaring twee kanten op werkt: de kant van de sollicitant én de kant van de RvT die een vacature heeft en een sollicitatieprocedure start. Deze laatste groep van zittende toezichthouders laat de eis van bestuurlijke ervaring juist vallen en ervaren dat op termijn als een groot voordeel, want er komt daarmee ruimte voor diversiteit in de RvT. Zoals ondernemers, creatievelingen of juist andersdenkenden, die hard nodig zijn.

Pas als je los kunt laten, ervaar je wat daarvoor in de plaats komt!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 gedachten over “Hoera, u hebt geen bestuurlijke ervaring!

 1. Erik Schensema

  Dit is inderdaad een spanningsveld. Het is vanuit de governance wel van belang dat diversiteit en kwaliteit geborgd is binnen de raad. Dat er op bestuurlijk strategisch niveau gespard en gespiegeld kan worden maar dat er bovenal kritische beschouwing plaats vindt op het bestuurlijk orgaan. Ruime en brede ervaring is wenselijk maar dit hoeft niet per definitie op het bestuurlijk niveau te zijn. Vernieuwing en verfrissing geeft vaak meer elan en verdieping.

  Reageren
 2. C@roline

  Graag gedaan! Het is een van de vele tips hoe om te gaan met beperkende gedachten.
  Eenmaal in gesprek moet je inderdaad kunnen laten zien dat jij de juiste man bent op de juiste plek. Succes met je sollicitatiebrief!

  Reageren
 3. Maarten Hoevenaars

  Zeker eens met de strekking van je verhaal. Voorwaarde hierbij is wel dat je aan tafel komt om de zittende toezichthouders te overtuigen van je kennis en kunde. Daar wringt ‘m vaak de schoen omdat bij de brievenselectie de kandidaten zonder bestuurlijke ervaring op de stapel met afwijzingen belanden. Maar ik lees hier wel aanknopingspunten om de inhoud van mijn sollicitatiebrief aan te punten, waarvoor dank!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *