Nieuwe docent Arthur Hol: leren is ontdekken

Ook in de zomerperiode zijn we volop bezig met het vormgeven van nieuwe ontwikkelingen. We groeien gestaag door en breiden onze locaties en daarmee onze opleidingscapaciteit steeds verder uit. We zijn er dan ook trots op dat Arthur Hol (algemeen docent), Elma Hafkamp (tevens voor blended learning) en Mareke Miedema (toezicht en IT) ons team versterken. Deze nieuwe docenten weten het gedachtegoed van De Erkende Toezichthouder uitstekend over te brengen. We stellen ze de komende tijd dan ook graag aan je voor, te beginnen met Arthur Hol.

 

Arthur Hol

Een docent begeleidt mensen in hun leerproces en dat kan op verschillende manieren. Bij Arthur Hol staat de interactie voorop. Arthur: ‘Het geeft mij energie wanneer iemand zelf iets nieuws ontdekt. En dan vooral een nieuwe invalshoek om naar dingen te kijken. Die ontdekking ontstaat vaak in een gesprek op basis van gelijkwaardigheid waarbij je ook als gesprekspartner/docent zoveel mogelijk van jezelf en je eigen ontdekkingstocht laat zien.

Het delen van de inzichten die bij jezelf zijn ontstaan inclusief het struikelen, vallen en weer opstaan op de weg naar dat inzicht, zorgt niet alleen voor herkenbaarheid, maar zet ook heel snel een denk- en ontdekproces bij de deelnemers in gang. Dit proces ondersteunen helpt anderen vooruit. Mede daarom begin ik de eerste bijeenkomst altijd met een introductie waarin iedereen zich niet alleen voorstelt, maar vooral ook zijn/haar drijfveren vertelt om aan de opleiding mee te doen, want dat is altijd het startpunt voor een leerproces’.

Waarden en toezicht
Gekoppeld aan drijfveren zijn de waarden die voor jou belangrijk zijn. Ook Arthur ontdekte die tijdens de zoektocht die hij zelf ondernam. ‘Die waarden spelen een grote rol bij de keuze van mijn activiteiten. In de opleidingen maken de deelnemers ook dat zoekproces door. Ze gaan zich afvragen wat hen drijft, wat ze neer willen zetten in de wereld van het toezicht en wat voor waarden ze daarbij belangrijk vinden.

Essentie Nieuw Toezicht
Wanneer je dat proces doorloopt, ben je je veel beter bewust van de omgevingen, organisaties en rollen die bij jou passen en waarin jij de beste bijdrage kunt leveren. Je kunt daar dan dus heel gericht keuzes in maken. Daar ligt ook de link met Nieuw Toezicht. Wat De Erkende Toezichthouder en mij allebei voedt is dat we allerlei nieuwe vormen van leiderschap en organiseren zien die voortvloeien uit de veranderende maatschappij. Een kenmerk van nieuw organiseren is besturen op basis van gemeenschappelijke waarden en ambities in plaats van hiërarchisch leiding geven in klassieke organisatiestructuren. En dat vraagt dus om waarde(n)gedreven toezicht.’

Individuele meerwaarde voor goed toezicht
In zijn werk als organisatiepsycholoog begeleidt Arthur organisaties die de beweging willen maken of aan het maken zijn naar nieuwe vormen van leiderschap en organiseren. Daarnaast is hij arbeids- en ondernemingsrechtadvocaat, lid van een Raad van Toezicht en docent. Hij verbindt graag mensen en ideeën en helpt de energie vrij te maken die in organisaties besloten ligt. Op die manier draagt hij bij aan de transformatie van mensen en organisaties. De bouwstenen voor die transformatie ziet hij ook terug in de opleidingen van De Erkende Toezichthouder. Hij ziet het als iets heel moois: de aandacht die er parallel aan het inhoudelijke deel van de programma’s is voor de individuele onderzoeks- en ontwikkeltocht naar de waarden van waaruit je opereert en de unieke persoonlijke bijdrage die je op basis daarvan kunt leveren aan goed toezicht.

Cadeau aan jezelf
Gevraagd naar tips voor (aankomende) toezichthouders legt Arthur uit dat een opleiding, naast de inhoudelijke kennis over het vakgebied, altijd meer inzicht geeft in waar jouw unieke bijdrage uit kan bestaan. Dat kan inderdaad zijn in een rol als toezichthouder, maar een andere rol is ook mogelijk. Bijvoorbeeld adviseur vanuit een vakinhoudelijke inbreng, of (interim)bestuurder. Dat te weten is net zo waardevol. Een tweede tip is dat hoe meer je van jezelf en je vragen en dilemma’s laat zien, hoe meer je ook terug krijgt. Daarmee is het maken van die zoektocht niet alleen een cadeau voor jezelf, maar ook voor anderen. Want als je doet wat bij het beste bij je past is de meerwaarde voor jezelf én voor de organisaties waar je je voor inzet, het grootst.

Begint het kriebelen? Krijg je ook zin om op ontdekkingstocht te gaan en te kijken wat jouw meerwaarde is in toezicht? Bekijk onze opleidingen voor informatie,
of neem contact op met Caroline Wijntjes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *