Met gemak het juiste commissariaat krijgen? Ja, gelukt!

In het verhaal van Jet de Lange komen de ingrediënten uit de module ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’ perfect samen. Binnen een maand na afronding ervan vond zij een commissariaat dat precies bij haar past.

Jij maakt de naam van de module die je volgde, wel waar!
professionele-foto-jetKlopt, er kwam bij mij op het juiste moment een aantal dingen samen. Ik zie het commissariaat bij Reggesteyn, een christelijke scholengemeenschap in Nijverdal, als de afronding van een proces waar ik al een paar jaar mee bezig ben. Ik liep al langer rond met de vraag hoe ik mijn 30-jarige ervaring naast mijn werk ook nog ergens anders in kon zetten. Al gauw kom je dan uit bij toezichthoudende functies. Ik heb onder meer ervaring als bestuurssecretaris, en daarom had ik er wel een beeld bij, maar ik wist niet of het bij me zou passen. Iemand in mijn netwerk vertelde me over deze module en de inhoud ervan leek goed aan te sluiten bij mijn vragen. Ik belde Caroline voor meer informatie en zij stelde meteen een aantal kritische vragen. Dat sprak me aan én het zette me aan het denken.

Wat bedoel je met kritische vragen?
vraagteken
Ze vond mijn motivatie over het breder willen inzetten van mijn ervaring wat ouderwets, in deze tijd waarin het nieuwe toezicht houden steeds meer terrein wint. Daar hebben we een tijd over doorgepraat en dat vond ik best uitdagend. Het maakte wel duidelijk dat het niet zomaar een stapje is dat je gaat zetten, maar dat je je goed bewust moet zijn van wat toezicht houden is, wat jij daarin zoekt en wat je daarin kunt betekenen.

Hoe ben je daar achter gekomen tijdens de opleiding?
We hebben op diverse manieren analyses gemaakt. Zelfanalyse hoorde daar ook bij, met vragen als: wat vind je belangrijk in het leven en hoe pas je dat toe in een toezichthoudende rol. Ook het nieuwe toezicht houden kwam daarbij aan de orde. Dat vraagt andere kwaliteiten, waardoor het profiel verandert. Het is niet meer zo dat de envelop met stukken pas open wordt gemaakt tijdens de vergadering.

puzzelIk ontdekte dat ik heel goed de verbindende rol zou kunnen vervullen. Vanuit mijn werk als bestuurssecretaris weet ik van binnenuit hoe de relatie tussen een RvT en de bestuurders in elkaar steekt en waar gevoeligheden kunnen liggen. Ik ben analytisch en beschouwend van aard en kan doordoor op het juiste moment die ene cruciale vraag stellen die maakt dat de puzzelstukjes op hun plek vallen. Of, wanneer dat nodig is, juist de vraag stellen die soms de zaken even op scherp stelt.

Wat ook aan de orde kwam was hoe jouw ideale commissariaat eruit ziet. De sector waar je je op richt is daar een voorbeeld van. Voor mij was dat het onderwijs of de zorg. Je weet dus steeds beter wat je wilt. Een sollicitatie is dan niet meer een schot hagel, maar de uitkomst van een heel bewuste afweging.

Hoe verklaar jij het, dat je zo snel succes had bij je sollicitaties?
inhoud-module
Ik heb drie keer gesolliciteerd en ook voor de twee andere functies kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek. Dat goede resultaat zie ik als een optelsom van verschillende zaken. Toch deels mijn cv, al is dat misschien een ouderwets onderdeel, mijn achtergrond als jurist, maar vooral mijn goede brief. Tijdens de opleiding doorloop je een heel denkproces. Caroline stelt slimme vragen en geeft verstandige aanwijzingen. Je formuleert waardoor je gedreven wordt en wat de waarden zijn die voor jou belangrijk zijn. Dat alles krijgt een uitwerking in een elevator pitch en een persoonlijk profiel. We zijn daar zeer uitgebreid mee bezig geweest. In mijn brief kon ik daardoor heel puntig aangeven waarom ik solliciteerde, hoe ik mijn rol zag en wat ik zou willen als toezichthouder.

Enthousiast geworden door het verhaal van Jet de Lange? Lees meer over de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen, of over de (VIP) Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *