Maak kennis met de uitdagende rol van toezichthouder!

 

Past het toezichthouderschap wel bij me, want ik wil niet deelnemen aan het old-boys-netwerk. Kan ik mijn ervaring uit mijn fulltime functie meenemen naar een andere sector waar ik toezichthouder zou willen worden? Ik heb geen leidinggevende ervaring maar wel jarenlange strategische ervaring. Kan ik dan toezichthouder worden?

Je hebt het vast al gemerkt: als je steeds serieuzer begint na te denken over de mogelijkheid om toezichthouder te worden, komt het vervolgens overal voorbij. Op het journaal hoor je over het quotum voor vrouwen in een Raad van Commissarissen, een studievriend vertelt je over de goede samenwerking tussen de RvT en de ondernemingsraad bij de multinational waar hij werkt, je leest op social media over het opstappen van een complete Raad van Commissarissen van een voetbalclub in de eredivisie. Steeds meer begint het voor je leven, maar het roept ook vragen op.

Is toezicht houden iets voor mij?
Wat je hoort en leest triggert van alles bij je: wellicht omdat je zelf goede strategische ideeën hebt. Of je hebt ervaring met de kracht van goed samenwerken en je wilt daar meer doen of omdat je gewoon over een groot voetbalhart beschikt:-) Het kan ook zijn dat je bepaalde belangenconflicten herkent, en weet hoe je toch weer op één lijn kunt komen. Kortom: toezicht houden, dat lijkt je misschien wel wat!

Toezicht nieuwe stijl
Wat je nog niet weet is hoe je daadwerkelijk toezichthouder kunt worden, wat de verschillen zijn tussen klassiek toezicht en toezicht nieuwe stijl, wat je nog meer nodig hebt, en of het echt bij je past. Wellicht heb je allerlei vragen, zoals:

 • Moet je echt een opleiding volgen voor toezicht houden?
 • Moet ik bestuurlijke ervaring hebben?
 • Heb ik een groot netwerk nodig?
 • Mag ik leren in een commissariaat?
 • Of komen mijn competenties beter tot hun recht in een rol als adviseur?

Ambities waarmaken
Als je beschikt over strategisch inzicht, weet te inspireren, reflectief bent en de kracht van een goede samenwerking kent, ben je een eind op de goede weg. Daarnaast voel je je betrokken bij wat er in de samenleving gebeurt, toon je lef en interesse in het verandervermogen van mensen en organisaties en je gelooft erin dat jij verschil kunt maken in een tijd van grote onzekerheid en snelle veranderingen.

Herken je deze competenties, vaardigheden en interesses? Wil je je ambities omzetten in daden en meer aan de weet komen over de praktijk van het toezicht houden? Dan is de oriëntatieweek  ‘Is toezichthouder worden iets voor mij?’ wellicht een zinvolle stap om te zetten.

Ervaren hoe het écht is
De oriëntatieweek geeft je in vier webinars van één uur precies de bagage die je nodig hebt om te bepalen of toezicht houden voor jou de volgende stap is. Het programma biedt een mix tussen theorie en de praktijk. Je stapt zelf in de rol van toezichthouder aan de hand van korte casuïstieken. De deelnemers ervaren dit als zeer waardevol en waarderen dit alles met het cijfer 8,5.

Concrete praktijkvoorbeelden
Op basis van een ‘wat als’ werkwijze gaan we aan de slag met concrete situaties uit de praktijk. Er ontstaan online levendige discussies, en er passeert op deze manier een uitgebreid scala aan mogelijkheden hoe je vanuit je rol als toezichthouder nieuwe stijl kunt én moet optreden. Het uitgangspunt is daarbij steeds: bij welke aanpak is de klant (en de organisatie) het meest gebaat?

Aan het eind van de week weet je:

 • wat een toezichthouder (nieuwe stijl) doet
 • of jij er een wilt worden
 • wat je in huis moet hebben als toezichthouder
 • wat je meerwaarde is
 • welke opleidingen er zijn die jou passen
 • wat jij nodig hebt om een passend commissariaat te verwerven

En heb je bovendien:

 • inzicht gekregen in je eigen motivatie
 • zelf ervaren hoe de functie aanvoelt
 • je netwerk uitgebreid met andere potentiële toezichthouders
 • ‘achter de schermen’ gekeken bij Raden van Toezicht
 • geleerd van de praktijkervaring van je mede deelnemers

Meer informatie over de oriëntatieweek  ‘Is toezichthouder worden iets voor mij?’ vind je hier. Je kunt je ook meteen inschrijven.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *