Je hóeft niet in Nederland te wonen om je te verdiepen in toezicht. Vraag maar aan Giullitta Anthony. Ze is GZ-psycholoog met een eigen praktijk Kuratherapy op Curaçao én volgt de basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’, gewoon als zelfstudie.
“Ik wilde me verder verdiepen in toezicht, maar een opleiding in Nederland was niet handig vanuit hier”, vertelt ze. “Toen ik ontdekte dat De Erkende Toezichthouder ook zelfstudie aanbiedt, dacht ik meteen: dit past bij mij.”
Flexibel en overzichtelijk
Giullitta combineert de opleiding met haar praktijk en cliënten in zowel Curaçao als Nederland. “De zelfstudie is goed te doen. Het is overzichtelijk en flexibel. Ik bepaal zelf mijn tempo en kan het prima inpassen in mijn werkweek. Die vrijheid is voor mij echt een uitkomst.”
De afwisseling in de online leeromgeving bevalt haar goed. “Filmpjes, tekst, opdrachten – het zit er allemaal in. En ik vind het fijn dat ik de video’s versneld kan afspelen. Dat is precies mijn stijl.” Volgens haar zit de kracht van zelfstudie juist in die mix. “Je kunt het aanpassen aan je eigen manier van leren. Dat maakt het laagdrempelig.”
Twee werelden van toezicht
Sinds haar terugkeer naar het Caribisch gebied valt Giullitta regelmatig iets op: het toezicht op Curaçao werkt anders dan in Nederland. “Hier is het veel hiërarchischer. Binnen organisaties worden beslissingen top-down genomen. Je mening geven wordt snel als kritiek gezien, terwijl dat in Nederland juist normaal is. Je overlegt daar makkelijker met collega’s of bestuurders.”
Dat verschil merkte ze ook in haar eerste toezichthoudende functie. “Veel collega’s wisten niet wat de RvT deed. Je ziet toezichthouders bijna nooit op de werkvloer. Terwijl ik nu heb geleerd: juist dat contact maakt toezicht nieuwe stijl waardevol. Samen optrekken, in gesprek blijven. Dat gebeurt hier nog weinig. Ik denk dat er op dat vlak nog veel te winnen is.”
Toezicht nieuwe stijl, waar je ook zit
De aanleiding om te starten met de opleiding? Een toezichthoudende functie op Curaçao. “Ik had jarenlange werkervaring, maar wist weinig van toezicht. Pas toen ik zelf in een RvT terechtkwam, wilde ik echt begrijpen hoe het werkt. De opleiding heeft me daar enorm bij geholpen.”
Voor Giullitta was de basismodule een eyeopener. “Ik herkende direct de klassieke stijl: top-down, op afstand, weinig contact. Terwijl de nieuwe stijl juist gaat over verbinding, samenwerken, in gesprek blijven. Dat past veel beter bij mij.”
Dromen over de toekomst
Haar eerste toezichthoudende functie is inmiddels afgerond. Toch ziet Giullitta dit niet als het einde. Integendeel. “Ik wil graag opnieuw in een RvT. En ik droom er ook van om bestuurder te worden. Dan weet ik: dit is wat toezichthouders belangrijk vinden, en zo wil ik samenwerken. Daar word je een betere bestuurder van!”
De e-learning basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’ volg je helemaal in je eigen tijd en tempo. Of je nu in Nederland woont of – net als Giullitta – onder de zon op Curaçao.