Djörn: ‘Je staat er meer naast dan erboven’

djorn rumpToezicht houden is niet langer een kwestie van controle alleen. De traditionele stijl maakt plaats voor een meer betrokken en samenwerkende benadering. Djörn is een van de mensen die bewust kiest voor deze nieuwe manier van toezicht houden. Zijn verhaal laat zien hoe hij zijn plek in toezicht vindt en meteen in de praktijk toepast.  

Als Djörn eind 2019 zijn bedrijf verkoopt, staat hij voor een belangrijke vraag: wat nu? Tijdens een coachingstraject bij Van Ede & Partners komt hij in aanraking met de introductieworkshop van De Erkende Toezichthouder. Die sessie wekt zijn interesse en voordat hij het weet, volgt hij de basismodule. “Gelukkig bevalt dat goed”, zegt Djörn. “Ik was echt gaan zoeken naar waar ik me verder kan ontwikkelen en deze opleiding spreekt mij veel meer aan dan de traditionele manier van toezicht houden. Ik geloof in betrokkenheid bij organisaties.”

Leren door te doen

Een van de grootste meerwaarden van de opleiding vindt Djörn de praktische insteek. “Na de eerste les ben ik het gelijk in de praktijk gaan toepassen. Vooral de do’s en don’ts zijn een eye opener. Bij kleine organisaties is het verleidelijk om je te veel met de dagelijkse gang van zaken te bemoeien, maar dat is niet de bedoeling. Je kunt helpen en adviseren, maar je moet niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten.”

Binnen zijn rugbyclub introduceert Djörn toezicht als methode om het bestuur effectiever te maken. “Ik zag dat het bestuur soms verstrikt raakte in operationele taken. Toezicht houden helpt om de structuur te bewaken en bijvoorbeeld vragen te stellen over rendement. Waarom is iets zo goedkoop? Niet om op de prijs van de koffie te letten, maar om het grotere plaatje in beeld te houden.” Inmiddels werken ze in de club met drie toezichthouders naast het bestuur. “Dat is echt leuk om te zien. Als je het goed uitlegt en met voorbeelden komt, zien mensen de toegevoegde waarde.”

Bewustzijn en groei

Naast praktijkervaring biedt de opleiding ook waardevolle inzichten door middel van rollenspellen en casussen. “Je wordt je heel bewust van wat je wel en niet kunt doen. In een oefening krijg je bijvoorbeeld een klacht vanuit een personeelsvereniging over de directie en dan is het aan jou om vragen te stellen. Soms lopen de gemoederen hoog op, zelfs in een oefensituatie. Je ziet gelijk de risico’s als je niet beslagen ten ijs komt, of uit je rol valt.” Je leert door te doen en dat blijft bij Djörn vooral hangen. “De interactie maakt het ook luchtig, maar tegelijkertijd heel leerzaam.”

De toekomst: toezicht houden in cultuur en leisure

Nu Djörn actief betrokken is bij toezicht binnen de sport, wil hij deze rol uitbreiden naar andere raden van toezicht. “Ik werk als consultant en help vastgoedbedrijven in de cultuur- en leisuresector. Daarnaast doe ik interim- en advieswerk in de cultuursector in de breedste zin en wat investeringswerk. Ik zou graag een of twee professionele RvT-posities innemen bij organisaties die aansluiten bij mijn ervaring, zoals bioscopen, culturele centra en musea. Ik heb lang bioscopen gehad, en volg nu ook de Exective Master in Cultural Leadership in Maastricht en Londen in cultuur. Vandaar het haakje.”

De manier van omgaan met toezicht sprak Djörn aan tijdens de basismodule. “Dat bleek later ook een passende keuze. Omdat ik erg geloof in de nieuwe stijl van toezicht houden. Je bent meer een partner van de directie of van het bestuur, dan dat je alleen maar controleur bent. Je staat er meer naast. Je bent daarmee veel meer aan het helpen.

Ben jij klaar om je te verdiepen in de nieuwe manier van toezicht houden? Wil jij leren hoe je meerwaarde creëert zonder in de valkuilen van te veel bemoeienis te trappen? Meld je dan aan voor de basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’. Of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *