Hoe je weet dat een commissariaat je past als een duikpak

 

Vrijwel iedere (aankomend) toezichthouder die een (ander) commissariaat wil, voelt een zekere spanning of is onzeker als ze in contact komen met de sollicitatiecommissie.
Je vraagt je dan af of “het klikt” of je bent bezorgd of je wel díe dingen kan zeggen, die belangrijk (voor je) zijn.
Of dat je iets doms overkomt of onvoldoende de aandacht van de sollicitatiecommissie weet vast te houden.
Uit cijfers* blijkt dat het krijgen van een commissariaat via advertenties en sociale media toeneemt, en via netwerken afneemt. Dat impliceert dat er meer (aankomende) toezichthouders bij sollicitatiegesprekken betrokken raken, die allemaal wel dit gevoel herkennen.

Toch kun je gemakkelijk aan een commissariaat komen, zonder dat deze spanning of onzekerheid je parten speelt.
Vooral Raden van Toezicht en Commissarissen die open en transparant optreden maken het je gemakkelijker. Immers hoe beter ze zichtbaar zijn, hoe beter een toekomstig lid weet waarop hij of zij solliciteert.

Het probleem echter die sollicitanten bij hun toekomstige commissariaat hebben, is dat ze juist niet tot nauwelijks open en transparant zijn. Zo verschijnen er bijvoorbeeld nog steeds vacatures waarin je niet eens contact kunt opnemen met de voorzitter.
Maar wat sollicitanten vooral parten speelt is dat het beeld ontbreekt hoe de gehele raad eigenlijk functioneert. Bewust of onbewust probeer je daar een voorstelling van te maken, over hoe je daar zult acteren. Veronderstellingen die helaas niet altijd kloppen, maar als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je ze kritisch gaat onderzoeken.

In het programma Met gemak het juiste commissariaat krijgen wordt aan beide aspecten aandacht besteed: zowel aan het online netwerken en informatie verkrijgen als aan de onderliggende veronderstellingen en belemmeringen.
In 5 sessies leren toezichthouders, commissarissen en aankomende toezichthouders manieren om met minder moeite het commissariaat te krijgen waar ze zich prettig bij voelen en waarin ze hun passie kwijt kunnen.
En hoe dat commissariaat eruit ziet weten ze al voordat ze gaan solliciteren, met als resultaat een benoeming!

Wil jij ook Met gemak het juiste commissariaat krijgen, waarvan je wéét dat die je past als een duikpak?
Tientallen (aankomende) toezichthouders gingen je inmiddels voor, en hebben daarmee een voorsprong op hun concurrenten gekregen.

Heb je zelf een sollicitatietip die je graag wilt delen met de vele duizenden toezichthouders die mijn website bezoeken? Schrijf die dan als reactie onderaan mijn artikel hier!

* Uit: Nationaal Commissarissen Onderzoek 2011 door Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers en Prof. dr. Auke de Bos RA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *