Hanneke maakt leeftijdsgenoten bewust van je maatschappelijke bijdrage als toezichthouder

Hanneke de Jong (43 jaar) is gastblogger van De Erkende Toezichthouder en vertelt in een reeks verhalen over haar zoektocht in de wereld van het toezicht houden. Vandaag praat Hanneke je bij over wat ze onderweg allemaal leert en welke inzichten dat haar brengt.

Of het makkelijk is om als nieuwkomer op te vallen in de wereld van toezichthouders?
Niet echt.
Of het makkelijk is om als jonge toezichthouder een plekje te vinden in een RvT?
Niet echt.
Voor Hanneke de Jong is het des te meer een uitdaging om wél op te vallen. Haar grootste motivatie? Informeren, inspireren en bewustwording creëren voor de mensen om haar heen voor het toezicht houden.

Trots deelt Hanneke: “Wat krijg ik toch steeds een hoop reacties op deze blogs. Veel meer dan ik ooit had gedacht! Uiteenlopende reacties ook. Van bemoedigende woorden tot vragen over wat toezicht houden nu eigenlijk is.”

Informeren en inspireren

Hanneke merkt dat ze veel mensen moet uitleggen wat toezicht houden inhoudt: “Anderzijds ook interessant om te zien dat het nog niet erg leeft binnen mijn netwerk. Het schrijven van deze blogreeks is een bijzondere mogelijkheid om leeftijdsgenoten te informeren en inspireren. Er was zelfs iemand die naar aanleiding van mijn blog de Online oriëntatie op toezichthouder worden volgde”, laat Hanneke weten. Dat ze met haar manier van communicatie impact maakt, mag duidelijk zijn. 

“Hoewel ik veelvuldig reacties krijg van mensen uit mijn netwerk die graag willen meedenken en bereid zijn om mij met anderen in contact te brengen, mijn droomcommissariaat heb ik er nog niet door gevonden. Dat is jammer, maar het geeft ook aan dat mijn netwerk nog niet helemaal het juiste netwerk is. Daar moet ik nog tussen zien te komen!”

Bewustwording creëren

Wat deze manier van communicatie Hanneke tot nu toe oplevert? “Allereerst zie ik deze blogs als een kans om meer bewustwording te creëren. Er is wel degelijk interesse bij leeftijdsgenoten in het maatschappelijke belang van een RvT, zo lang ze maar wel hun kennis en kunde kwijt kunnen. Een belangrijke stap daarin is het delen van die kennis.

Ik merk echter dat er nu nog weinig samenwerking is tussen verschillende branches. Ik beweeg me namelijk veel in de wereld van IT en technologie. Maar hoeveel IT’ers zijn nu daadwerkelijk toezichthouder in het onderwijs? Of hoeveel technologen maken zich als toezichthouder druk om de cultuursector? Of voor zorg en welzijn? Die kennisdeling tussen de branches blijft onderbelicht, en ik kan daar aan bijdragen door deze blogs te delen.”  

Netwerkbijeenkomsten

Daarnaast is Hanneke voorstander van het inzetten van social media om haar netwerk uit te breiden. “LinkedIn is het aangewezen platform om mensen te benaderen. Om kennis te maken, jezelf te profileren, of om meer kennis te vergaren over toezicht houden. Over mogelijke posities, tips of om antwoord te krijgen op een concrete vraag. Op zo’n zakelijk  platform durf ik mensen wel een berichtje te sturen, zeker wanneer het contacten zijn die ik via mijn netwerk opdoe.”

En wat volgens Hanneke helemaal interessant zou zijn? “Een netwerkbijeenkomst waarin je fysiek kennis maakt met toezichthouders. Zodra ik een aanknopingspunt heb, is dat een goed begin van het uitbreiden van mijn netwerk met toezichthouders.”

Wil je meer informatie over de online toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen? Of als je vragen hebt, neem dan contact op met Caroline Wijntjes.

Hanneke’s favoriete reacties:

  • ‘Wat gaaf om te lezen. Heerlijk open en transparant geschreven. Ik kijk uit naar je volgende blog!’
  • ‘Mooie ambitie, leuk om te lezen. Wellicht dat je stage kunt lopen?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *