Goed beslagen ten ijs komen met de online opleiding tot toezichthouder

Ben je net toezichthouder geworden, wil je je oriënteren op het vak van toezichthouder of zoek je een (nieuw) commissariaat?

Maar ….. je hebt niet zo’n zin om te reizen, wilt het liefst je eigen tijd indelen en vindt het nu minder prettig om een hele dag met onbekenden in een ruimte te zijn?

De online training ‘Op weg naar nieuw toezicht’ is dan wellicht een mooie eerste opstap voor je. Hierin leer je in drie maanden zelfstandig de allernieuwste inzichten van het nieuwe toezicht toe te passen.

 • Je studeert zelfstandig achter je eigen laptop of ander device.
 • Je volgt drie online lessen van 2 uur die worden gegeven door een ervaren docent.
 • In de online lessen ontmoet je ook de andere deelnemers.
 • De online lessen volg je met maximaal vier andere deelnemers.
 • Je sluit het traject af met een fysieke slotbijeenkomst op locatie.
 • In de slotbijeenkomst oefen je je vaardigheden met rollenspellen in praktijksituaties.
 • Tijdens de slotbijeenkomst kun je netwerken met andere (aankomende) toezichthouders

online leren lesmateriaalKortom: door het volgen van de online basismodule kom je als toezichthouder net zo beslagen ten ijs als met de lessen op locatie. Het verschil zit ‘m in de manier waarop de lesstof wordt aangeboden. De online module wordt gekenmerkt door een grote variatie aan lesstof, met onder meer veel beeldmateriaal.

Samenstelling lesmateriaal

 • 1 basisboek
 • 13 podcasts, waarvan 5 met founder Caroline Wijntjes
 • 1 webinar
 • 6 praktijkdilemma’s
 • 2 grote casussen
 • 7 hand-outs
 • 1 radiofragment
 • 1 boekenlijst met boeken over toezicht
 • presentatiesheets
 • 3 online lessen van 2 uur met een docent

De online opleiding heeft dus het voordeel van zelfstandig en flexibel leren en het ontbreken van reistijd. Deelnemer Marina Theeuwen is enthousiast:

Interessante casussen

‘Het studiemateriaal was een mooie mix van theorie, artikelen, interviews, podcasts en filmpjes. Daardoor was het een prettige afwisseling van lezen, luisteren en kijken. Voordeel is dat je door de zelfstudie meteen de diepte induikt in de online lessen. We behandelden veel casussen in de vorm van praktijkvoorbeelden uit bestaande organisaties, en je gaat samen in gesprek over hoe je zo’n situatie aanpakt.’

Opbouw van de module

De online basismodule kent drie blokken, waarin je werkt aan je eigen toezichtplan. De thema’s van de blokken zijn:

 1. Invloed krijgen en houden als toezichthouder
  Welke invloed heeft de toezichthouder nieuwe stijl en hoe zorg je ervoor dat jouw RvT weet welke waarde hij toe kan voegen? Ook in relatie met de bestuurder of CEO.
 2. De RvT in verbinding met de omgeving

  Welke impact heeft het nieuwe toezicht op het werk van de RvT in contact met de omgeving en hoe zorg je voor een goede verbinding en impact?

 3. Wie zich spiegelt aan een ander, spiegelt zich zacht

  Hoe zorg je ervoor dat de (zelf)evaluaties passen bij jouw RvT, zodat die de komende jaren de juiste ontwikkeling door kan maken naar nieuw toezicht? In dit blok maken we ook een toezichtplan voor de RvT van een van de deelnemers.

Op de website kun je precies zien welke lessen ieder blok bevat én wat ieder blok je oplevert qua kennis, inzicht en vaardigheden. We sluiten af met een fysieke slotbijeenkomst, waarin je vaardigheden gaat trainen en waarbij je verder kunt netwerken met de andere deelnemers. De ervaring leert dat dit altijd een interessante mix is van professionals met verschillende achtergronden. Ook Marina Teeuwen heeft dat gemerkt:

Variatie aan deelnemers

‘Een van ons was bestuurder en had dus zelf veel te maken met een RvT. Zij bracht praktijkervaring in vanaf de andere kant van de tafel. Dat leidde tot interessante gesprekken. Doordat ieder z’n eigen achtergrond en motivatie heeft, leidt dat ook tot gevarieerde bijdragen aan de discussies. Dat heb ik als heel waardevol ervaren.’

Je kunt iedere maand starten met de basismodule. Bekijk het lesrooster voor de mogelijkheden.

Meer weten? Bekijk de uitgebreide informatie over de online basismodule Op weg naar nieuw toezicht. Meteen inschrijven kan ook.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *