Eric Luiten (36) zag zichzelf nooit als toezichthouder. Totdat hij een trainee sprak die hem wist te enthousiasmeren. Wat blijkt? De wereld van toezicht houden is al lang niet meer alleen voor vijftigplussers. Eric besluit op onderzoek te gaan en komt uit bij de oriëntatieweek van De Erkende Toezichthouder. Eric: “Je leest natuurlijk wel het een en ander op Google, maar tijdens een oriëntatieweek wordt het pas écht concreet. Dat zet aan tot nadenken en is ontzettend motiverend.”
Eric is niet de enige die zich afvraagt wat een toezichthouder nu precies doet. “Ik wilde graag specifiek weten wat de verantwoordelijkheden van een toezichthouder zijn. Wat zijn je plichten? Hoeveel tijd ben je ermee bezig? Is het mogelijk om toezichthouder te zijn náást een reguliere baan? Het is heel leuk om mensen te spreken die over dezelfde stap nadenken, vooral omdat de groep zo divers was, van twintigers tot gepensioneerden. Ondanks de diversiteit merk je dat je toch veel interesses met elkaar deelt en dus is het fijn om daarover met anderen te praten.”
Dichterbij
Eric raakt vooral geïnspireerd door de docent, vertelt hij. “Roanda is van mijn leeftijd en dat maakte de oriëntatieweek extra leuk. Dankzij haar concrete ervaringen komt het abstracte idee van toezicht houden dichterbij. Haar enthousiasme, de mogelijkheid om vragen te stellen en de interactieve insteek werkten erg motiverend. En bovendien bevestigt Roanda het beeld dat toezicht houden niet langer alleen voor de ervaren bestuurder is, maar ook voor de jongere generaties die breed geïnteresseerd zijn in hoe organisaties goed dienen te werken.”
De pragmatische insteek past goed bij Eric. “Door met iemand van je eigen generatie in gesprek te zijn die al toezichthouder is, wordt het ontwikkeltraject realistisch. Het is geen theoretische stap, je hebt niet alleen 15 jaar ervaring nodig, het is écht mogelijk om toezichthouder te worden. Bovendien word je goed aan de tand gevoeld of je dit wel echt wilt. Het is een serieuze taak en door daar met anderen over te discussiëren, word je aangespoord tot nadenken.”
Pragmatisch
Voor Eric is de oriëntatieweek een motivatie om dieper in de rol van toezichthouder te duiken, vertelt hij. “Ik ben opgeleid tot huisarts, maar werk bij een technisch bedrijf dat een online huisartsenplatform aanbiedt. De stap om niet als huisarts te werken en de bedrijfswereld in te gaan, kwam ook al voort uit mijn brede interesses. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd in het medische vak, maar uiteindelijk vind ik het ook interessant om meer te leren over hoe organisaties goed werken. Hoe werkt een organisatie? Hoe ga je goed met je werknemers om? Welke communicatiestrategieën hanteer je als bedrijf? Dat zijn dingen waar ik graag meer over leer. Je hoort vaak dat een analytische en kritische blik daarbij noodzakelijk zijn en dat inzicht heb ik. Dat hoop ik ooit als toezichthouder in te brengen.”
De volgende stap is de basismodule in combinatie met een traineeship. Eric: “Ik vind het leuk en belangrijk om te blijven leren, maar dan wil ik er wel iets mee doen. Bovendien ben ik nogal pragmatisch, en daarom denk ik dat een traineeship goed bij me past. Ik hoop daar de praktische kennis op te doen om me verder in te zetten voor gezondheidsbevordering.”
Ontdek tijdens de oriëntatieweek of het vak van toezicht houden bij jou past. Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met Caroline Wijntjes.