Dit pikt Gerard op na de vierdaagse training van de oriëntatieweek

Gerard Dresens heeft in zijn loopbaan al vele uitdagende en uiteenlopende rollen vervuld. Van beroepsofficier bij de landmacht tot IT-directeur in de zorg, Zijn ervaringen zijn divers en rijk aan leermomenten. Recentelijk besloot Gerard een nieuwe richting in te slaan: toezicht houden. Na het volgen van een oriëntatie op het vak van toezichthouder, deelt hij waardevolle inzichten die hij heeft opgedaan.

De spanning tussen controleren, adviseren en werkgeverschap

Een van de belangrijkste inzichten die Gerard uit de training haalt, is de complexiteit van de rol van toezichthouder. “Er is een constante spanning tussen de verschillende taken die je hebt: controleren, adviseren en de formele rol als werkgever van de bestuurder”, legt Gerard uit. Hij leert dat deze drie rollen kunnen botsen, en dat het de taak van de toezichthouder is om hierin een balans te vinden. Dit inzicht helpt hem nu om met een bredere blik naar de problematieken binnen een organisatie te kijken.

Reflecteren op eigen geschiktheid

De oriëntatietraining zet Gerard aan het denken over zijn eigen vaardigheden en geschiktheid als toezichthouder. “Wat heb je nodig qua eigenschappen, kennis en vaardigheden om een goede toezichthouder te zijn?”, vraagt hij zich hardop af. De training biedt hem een set aandachtsgebieden die essentieel zijn voor een toezichthouder: strategisch inzicht, relatiebeheer, kritisch vermogen en een open houding. Deze aspecten laten Gerard reflecteren op zijn eigen capaciteiten en hoe hij deze kan inzetten in een toezichthoudende rol.

Conflicthantering: een essentiële vaardigheid

Een onderdeel dat terugkomt in de oriëntatieweek is het omgaan met conflicten. “Van nature zoek ik samenwerking, maar als het nodig is om een conflict op tafel te leggen, hoe doe ik dat dan?”, vraagt Gerard zich af. Hij realiseert zich dat het vermogen om conflicten constructief te hanteren een cruciale vaardigheid is voor een toezichthouder. De training geeft hem handvatten om dit beter te begrijpen en toe te passen in de praktijk.

Praktijkdilemma’s

Wat Gerard bijzonder waardeert aan de oriëntatieweek, zijn de vele praktijkdilemma’s. “Je kunt nog zoveel boeken lezen, de echte waarde ligt in het horen van mooie voorbeelden en toepassen van je kennis in een veilige omgeving.” Deze voorbeelden bieden hem de kans om te ontdekken hoe hij in de praktijk zou functioneren als toezichthouder en welke uitdagingen hij tegen zou kunnen komen.

Inzicht in de dynamiek van de RvT

Een ander waardevol inzicht is hoe de dynamiek binnen een RvT werkt. Gerard wil begrijpen hoe de agenda’s worden opgesteld, hoe interne overleggen verlopen en wat de verplichtingen en verwachtingen van een toezichthouder zijn. “Het was verhelderend om te zien hoe een raad van toezicht functioneert en wat er van mij verwacht wordt.” 

Ben jij klaar voor een nieuwe stap in je carrière? Overweeg dan een oriëntatietraining op het vak van toezichthouder en ontdek wat dit veelzijdige en betekenisvolle vak jou te bieden heeft. Of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *