Herkenbaar? Je ziet een vacature voor een positie in een Raad van Toezicht en besluit te solliciteren. Maar het schrijven van je motivatiebrief en het bijwerken van je cv gaat niet zo soepel als je had verwacht. Je merkt dat je na gaat denken over allerlei dingen waarvan je dacht dat je ze helder voor ogen had. En daarmee komt je ‘droomcommissariaat’ niet echt dichterbij. Hoe kan dat? Wat gebeurt er en vooral: wat kun je er aan doen?
Regelmatig hoor ik (aankomende) toezichthouders deze opmerkingen maken. Dat komt omdat steeds meer toezichthouders anders toezicht willen gaan houden dan dat ze tot nu toe gewend zijn. Nieuw elan binnenhalen is aan de orde van de dag! Daarin is het belangrijk te weten wie je bent als toezichthouder (profiel 3.0), waar je voor staat en wat je visie op toezicht is. Dat betekent concreet dat de juiste ‘fit’ er steeds meer toe gaat doen.
Daarom voor jou 5 tips voor een passend commissariaat.
- Probeer je bewust te worden van je beperkende gedachten.
Maak ze ‘bespreekbaar’ voor jezelf, want ze zitten je tijdens een sollicitatieprocedure geheid in de weg en daardoor doe je je kwaliteiten geen recht. Beperkende gedachten kunnen gaan over je bestuurlijke kennis en ervaring, of over je plek als vrouw in een RvT met allemaal mannen. Het doet er niet toe wat het is, maar wel of je je er bewust van bent. Want pas dan kun je het aanpakken. - Wees proactief in het zoeken naar de juiste vacature.
Je weet immers al wanneer de benoemingstermijn van een toezichthouder of commissaris gaat aflopen en wanneer er een plek vrijkomt. - Maak gebruik van je online netwerk en de social media.
Dit punt lijkt voor de hand te liggen, maar ik zie dat toezichthouders hier nog veel kansen laten liggen. - Mijn oma zei het altijd al: ‘Waar je mee in contact komt, daar raak je mee besmet’.
Ben je nog geen toezichthouder? Laat je dan ‘besmetten’ met het ‘toezichtvirus’ , bezoek regelmatig bijeenkomsten waar toezichthouders en commissarissen komen en ga met ze in gesprek over wat hen bezighoudt. - Vind je eigen manier om focus te houden, ook als het even lastig wordt.
Als je maar af en toe een sollicitatiebrief schrijft, is de ervaring dat je steeds opnieuw aanloopt tegen gedachten als ‘hoe past deze vacature eigenlijk bij mij’? Pas als je regelmatig en gestructureerd aan de slag gaat met wat je wilt (en waarom!), merk je dat je duidelijkheid krijgt en dat het solliciteren of netwerken beter gaat, omdat je weet wat past en wat je kunt.
Gericht op je doel afgaan
In de module ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’ komen deze onderwerpen en vele andere uitgebreid aan de orde, waaronder de verschillende manieren om een optimale ‘fit’ te maken. Na het doorlopen van de module weet je beter wat jij in huis hebt, hoe je door anderen opgemerkt wordt, en bij wat voor soort organisatie jouw kwaliteiten waarde toe kunnen voegen. Je weet precies wat je past, hoe je het wilt en je kunt daarom met gemak proactief op je ‘droomcommissariaat’ af gaan.
Groepsproces
Naast de vaardigheden en kennis die je opdoet, is de ervaring dat ook de groepssetting erg stimulerend werkt. Je omgeeft je met mensen die hetzelfde doel hebben. Het blijkt dat je elkaar uitstekend kunt helpen. In de module zitten zowel toezichthouders als aankomende toezichthouders.
Praktijkgericht
De module bestaat uit vier avondsessies en wordt op verschillende plaatsen in Nederland gegeven. De praktijkgerichte aanpak heeft zijn effectiviteit in de praktijk bewezen. Het verhaal van Jet de Lange laat dat mooi zien, en zo zijn er inmiddels honderden. De meesten vinden dan ook het jaar daarop een commissariaat dat precies bij hen past.
De module is voor jou zinvol als je:
- weet wat toezicht houden inhoudt, maar ondersteuning wilt bij het krijgen van een plek in een RvT of RvC
- ‘meer grip wilt krijgen’ op wie je bent als toezichthouder
- wilt reflecteren op hoe je dat verwoordt of presenteert
- wilt weten wat jou onderscheidt van andere (aankomende) toezichthouders
- graag je netwerk met toezichthouders en commissarissen wilt uitbreiden
- nu de tijd neemt om daadwerkelijk de stap te gaan zetten
- veel concurrentie voelt …
Meer informatie over deze module vind je bij onze diensten. Je kunt je ook meteen inschrijven.
Heb je nog vragen, stel ze gerust en
neem contact op met Caroline Wijntjes.