5 Redenen om toezichthouder te worden

 

“Zou een commissariaat bij me passen?” is een vraag die me regelmatig wordt gesteld. Een terechte vraag, want kennelijk is het werk van de toezichthouder nog niet bekend genoeg en zijn de voordelen van toezichthouder worden nog niet voor iedereen evident.
Ik breng daar graag verandering in, want ik geloof dat een commissariaat, dat echt goed bij je past, op verschillende manieren goed is voor je persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en carrièrekansen.

Daarom 5 redenen waarom je toezichthouder zou willen worden:

1. Vergroten van je netwerk: er gaat een wereld voor je open
Als toezichthouder laat je, tegenwoordig helemaal, je licht schijnen op alle stakeholders in de organisatie. Je gaat in gesprek met belanghebbenden en toetst en ervaart verschillende onderdelen in het beleid en de strategie.
Hiermee vergroot je op een heel natuurlijke manier je netwerk. Je hebt de mensen en hun kennis immers nodig om je functie goed te kunnen vervullen.
Maar ook ontmoet je collega toezichthouders, in de Raad van Toezicht zelf natuurlijk en op allerlei (educatie) bijeenkomsten.

2. Persoonlijke ontwikkeling: mensenwerk
Een commissariaat is leerzaam. De rol van advies, toezicht en als werkgever die je met elkaar afwisselt, vraagt om specifieke competenties en inzet. Deze rollen vind je nergens in één functie verenigd, behalve dan in die van de toezichthouder, en geven een speciale dynamiek in vergaderingen.
De afweging van belangen en jouw rol daarin vraagt om uitstekende communicatieve en intuïtieve vaardigheden. Uiteindelijk is dat mensenwerk. En hoe meer je in deze bijzondere rol groeit, hoe meer je ook op persoonlijk vlak profijt zult hebben van de lessons learned.

3. Maatschappelijke betrokkenheid: sleutelrol
Welk commissariaat je ook bekleedt, je vervult een verantwoordelijke rol die ertoe doet. Je moet dan ook je eigen toegevoegde waarde (leren) kennen vanuit deze rol en verantwoording afleggen.
Daarbij is het cruciaal dat je in verbinding staat met de omgeving, goede relaties onderhoudt met anderen en staat voor goed toezicht op de organisatie.

harthoofd4. Professionele ontwikkeling: verdieping en verbreding
Als toezichthouder kun je je vakkennis en expertise op een andere manier inzetten dan dat je dat tot nu toe gewend was. Bovendien voer je strategische discussies met andere experts en hun ervaringen.
Dat brengt veelal verbreding voor jezelf mee.
Het is hierbij wel van belang dat je een commissariaat hebt wat ook daadwerkelijk goed aansluit bij jezelf. Dan profiteer je optimaal van de verdiepingsslag en de verbreding op jouw professionele vlak. En niet te vergeten de organisatie zelf natuurlijk ook!

5. Carrièrekansen: nieuwe wegen
Eigenlijk behoeft deze reden weinig uitleg; je vergroot je netwerk en verbreed je kennis. Dat is het ideale recept voor een goed carrièreperspectief. Mooi meegenomen, denk ik dan.
Al is het natuurlijk het allerbelangrijkst dat je een commissariaat hebt waar je je op je plek voelt en waar je plezier aan beleeft.

En dat is dan eigenlijk ook gewoon de belangrijkste reden.

Waarom toezichthouder worden? Omdat het ontzettend leuk is!

Overweeg jij of toezicht houden bij je past en wil je de nieuwste inzichten meekrijgen? Volg dan ons oriëntatiedag Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *