4 Tips voor een passend commissariaat

 

Vrijwel iedere (aankomend) toezichthouder die een (ander) commissariaat wil, zal een sollicitatiebrief met curriculum vitae moeten schrijven.
Je vraagt je dan af of je die brief met CV op het niveau van toezichthouder anders moet opstellen dan een ‘gewone’ brief met CV.
En wat doe je met al die werkervaring? Wat neem je wel op, en wat niet?
En hoe doe je dat als je nog geen toezichthoudende ervaringen hebt?

nieuwe baanUit onderzoek* blijkt namelijk dat het krijgen van een commissariaat via advertenties en sociale media toeneemt en via netwerken afneemt. Dat impliceert dat er meer (aankomende) toezichthouders bij sollicitatiegesprekken betrokken raken die een brief met CV moeten opstellen.
Ander onderzoek** bij maatschappelijke ondernemingen meldt: “Uit interviews is gebleken dat organisaties ondanks de bestaande profielen vaak geen helder idee hebben over welke competenties een toezichthouder precies moet beschikken“. En dat “governance codes onvoldoende houvast bieden om profielen goed te definiëren”.

CompetentiesToch kun je gemakkelijk aan een commissariaat komen, als je weet hoe de competenties in het profiel van de toezichthouder 3.0 je passen, hoe het ‘nieuwe bloed’ eruit ziet in verschillende sectoren en type bedrijven en je weet welke eisen je kunt stellen aan een commissariaat. Maar ook wat je beperkende gedachten zijn op weg naar dat commissariaat.

Wat veel sollicitanten parten speelt is dat het beeld ontbreekt hoe het toekomstige commissariaat eigenlijk functioneert. Bewust of onbewust probeer je daar een voorstelling van te maken, over hoe je daar zult acteren.
Of je beperkende gedachten spelen je parten. Veronderstellingen die helaas niet altijd kloppen, maar als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je ze kritisch gaat onderzoeken.

Smeltende sneeuwIn het programma Met gemak het juiste commissariaat krijgen wordt onder andere aandacht besteed aan hoe je past in het profiel van de toezichthouder 3.0, hoe je beeld kunt krijgen bij jouw commissariaat, of hoe je om kunt gaan met onderliggende veronderstellingen en belemmeringen.
Ook nemen we je brief en CV persoonlijk door.

Hier vind je 4 tips die de passendheid voor een commissariaat beïnvloeden:
1. Jezelf uitstekend kunnen matchen
2. Gebruik maken van online netwerken en social media
3. Focus houden op en toewerken naar je droomcommissariaat
4. Start een traineeship of stageplaats

Meer dan 100 (aankomende) toezichthouders gingen je in Met gemak het juiste commissariaat krijgen voor, en hebben daarmee een voorsprong op hun concurrenten gekregen met als resultaat een benoeming!
Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

tipHeb je zelf een goede sollicitatietip die je graag wilt delen met de vele tienduizenden toezichthouders die onze website bezoeken? Schrijf die dan als reactie onderaan dit artikel. Dank je wel!

 

* Nationaal Commissarissen Onderzoek 2014 door Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers en Prof. dr. Auke de Bos RA** Eindrapport: De arbeidsmarkt van interne toezichthouders onder de loep door SEOR & ECORYS, oktober 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *