3 vragen die 2015 voor jou succesvol maken

 

Je verlangt naar een bloeiend werkzaam leven, maar het blijft ploeteren. En hoe hard je ook werkt, het échte succes – dat succes waardoor alles makkelijker wordt- blijft uit.

Nieuw ToezichtAls je dat herkent, zullen er ongetwijfeld momenten zijn waarop je je afvraagt: “Waarom is mijn collega wel succesvol en ik niet?” Misschien schrijf je dat succes toe aan geluk (dat jij niet hebt) of aan het feit dat die ander slimmer, socialer of meer (bestuurlijke) ervaring heeft dan jij. Of verklaar je jouw gebrek aan succes aan pech of verkeerde timing van jouw kant.

Dergelijke verklaringen zijn prima maar kunnen je tegenhouden om zelf het succes te bereiken dat je wilt. Want ook al zal dat nooit bewust je bedoeling zijn, voor je het weet ben je niet meer bezig met objectieve verschillen zoeken tussen jou en die ander, maar verzin je excuses waardoor jij niet in actie hoeft te komen.

Realiseer je dat er maar één echt verschil is tussen succesvolle professionals en zij die dat niet zijn: de succesvollen zijn bereid dingen te doen die anderen nalaten. Of het nu gaat om succes in je fulltime functie, het binnenhalen van opdrachten of het opbouwen van een bruisend netwerk. Iets bereiken gaat nooit zonder slag of stoot. Daar moet je iets voor doen. En als dat makkelijk was, zou iedereen het al gedaan hebben.

Succes is te leren
Alhoewel het er aan de buitenkant uit kan zien alsof alles op iemand af komt waaien, is er achter de schermen meestal al jaren veel en hard gewerkt om dat succes te bereiken.
Ik weet niet van wie deze quote precies is, maar een beroemde acteur schijnt ooit gezegd te hebben: “It took me 20 years to become an overnight succes”. Waarmee hij wilde aangeven dat het publiek dacht dat hij van het ene op het andere moment bekend geworden was, terwijl hij al 20 jaar ploeterde om succesvol te worden.

Succesvolle professionals zoeken naar mogelijkheden en oplossingen, waar minder succesvolle professionals zoeken naar verklaringen waarom ‘het’ niet lukt. Waar de een niet aan een training begint omdat ze alles al weet, schrijft de ander zich in om te zien wat hij/zij nog wél kan leren. En waar de een blijft hangen in ‘geen zin in een coach’, vindt de ander een weg om in zichzelf te investeren.
Succesvolle professionals doen niet aan excuses.

daadkracht-met-ballenSuccesvolle professionals vallen, en staan steeds opnieuw weer op omdat ze een brandend verlangen hebben hun doel te bereiken. Succesvolle professionals hebben net zoveel tegenvallers als ieder ander. Alleen laten zij zich er niet door stoppen. Hun brandende verlangen – ongeacht of dit een verlangen is om ertoe te doen of naar een betere wereld – zorgt ervoor dat ze door kunnen gaan, waar anderen opgeven.

Succesvolle professionals voelen zich op ieder moment een beginner en staan open voor anders denken en veranderingen. Ze worden er creatief van en het bedrijf wordt er, net als zij, succesvol door.
Met succes je werk doen betekent dat je voortdurend aan het groeien bent, zowel voor het bedrijf als persoonlijk.
Jezelf ontwikkelen is los komen uit wat vertrouwd voor je is, met alle oncomfortabele gevoelens die daarbij horen. Als je succesvol wilt zijn, kun je er het beste voor zorgen dat je jezelf comfortabel gaat voelen bij het feit dat je je niet comfortabel voelt.

Comfortzone 2

Als jij niet het succes hebt – in welke vorm dan ook – waar je naar verlangt, dan zullen de antwoorden op deze drie vragen je helpen:

1. Wat is jouw brandende verlangen?
Wat wil je zo graag bereiken in of naast je werk dat je bereid bent hiervoor dingen opzij te zetten?

2. Heb je verklaringen of excuses voor het feit dat je (nog) niet hebt (bereikt) wat je nastreeft?
Ga na wat je verklaringen precies zijn en onderzoek of het geen excuses of smoesjes zijn. Smoesjes, zodat je niet uit je comfort zone hoeft te komen en onzichtbaar kunt blijven. (Ik noem het hier even tussen neus en lippen door, maar vergis je niet in de hoeveelheid professionals die niet de stappen zetten die nodig zijn, enkel en alleen omdat ze (onbewust) bang zijn boven het maaiveld uit te komen).

3. Waar blijf je hangen in je comfort zone?
Alleen dingen die je eerder niet deed, zullen je helpen andere resultaten te bereiken dan je tot nu toe hebt bereikt. Voel je je niet bij elke vergadering (een klein beetje) oncomfortabel? Dan ben je niet bezig je grenzen te verleggen en te groeien!

MindsetKortom: wat ga jij ANDERS doen om wel te bereiken waar je naar streeft?
Begin daarom het nieuwe jaar goed!
Ben jij die succesvolle professional die wil onderzoeken of toezicht houden bij je past? Geef je dan op voor ons oriëntatiedag Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden. Een succesvolle start van je carrière als toezichthouder of commissaris begint hier!

2 gedachten over “3 vragen die 2015 voor jou succesvol maken

 1. Edgar Korteweg

  Grappig, een andere persoon met exact de zelfde naam als mij. Zeker omdat de combinatie van Edgar en Korteweg, beiden een niet super veel voorkomende combinatie is naast het feit dat er bij mijn weten maar 2 familie lijnen in Nederland zijn met de familie naam Korteweg. Erg kleine kans op een dergelijke naam combi.

  succes Edgar (van 13 jan 2015).

  Reageren
 2. Edgar Korteweg

  Dank voor deze heerlijke spiegel. Dacht met mijn stappen uit de comfort zone afgelopen jaren, de studies die ik heb gevolgd en de coach die ik heb aangesteld al een heel eind te zijn. Maar wat een prachtige rol die jullie hier invullen als toezichthouder met dit op het creëren van succes. Zoals een toezichthouder hoort te zijn – vanuit zorg, aandacht en professionaliteit. Ik neem vanaf vandaag de les mee de omgeving nog meer als beginner te benaderen. Daarbij past wellicht ook mooi mijn motto voor 2015: “Every 5 years or so I look back on my life and have a good laugh.” Wens jullie een prachtig jaar…

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *