Toezicht in Nederland heeft vrouwen nódig!

 

Naar aanleiding van hét Topvrouwen Event Guts & Glory met Koningin Máxima, waar De Erkende Toezichthouder een workshop hield.

Het landschap van de toezichthouder verandert zoals het maatschappelijke landschap in Nederland aan het veranderen is. Er vindt een ware paradigmashift, in de definitie van wetenschapsfilosoof Thomas Kuhn, in het toezicht plaats.

Paradigmashift in ToezichtAls je kijkt naar wat er gebeurd met de onderliggende waarden, dan zie je dat er een verschuiving van masculiene naar feminiene waarden plaatsvindt.
Masculiene waarden zijn waarden als korte termijn denken, risico’s nemen, ego en geloof in maakbaarheid, regels en structuren. Die hebben ons decennia lang veel welvaart gebracht. Echter de beperkingen van dit waardesysteem doen zich nu gelden, en wordt getypeerd als ‘het oude denken’ of ‘de klassieke stijl’.

Het toezicht schuift in het paradigmashift op naar feminiene waarden, die meer de nadruk leggen op lange termijneffecten, risico terughoudend gedrag, vertrouwen geven en krijgen en samenwerken. Deze staan voor ‘nieuwe denken’ of ‘de nieuwe stijl’.

ParadigmashiftAangezien mannen in zijn algemeenheid nu eenmaal meer masculiene waarden in zich dragen en vrouwen meer feminiene waarden, pleit ik voor meer vrouwen in het toezicht.
Het toezicht in Nederland heeft vrouwen nódig! Ze zijn noodzaak voor bedrijven uit concurrentie- en innovatieoverwegingen, kortom om te overleven.

Toegankelijk zijn en open, vrouwen kunnen dat als geen ander. Kijk maar naar Koningin Máxima op dit topvrouwen event: vrouwen zijn van nature ontvankelijker en kwetsbaarder. Vaak worden die eigenschappen nog gekwalificeerd als zwak, maar ze zorgen er juist voor dat vrouwen een beter lerend vermogen laten zien. En daardoor juist sterker zijn.
En lerend vermogen is belangrijk om de ontwikkeling naar het Nieuw Toezicht te kunnen maken.

Vrouwen zijn over het algemeen meer terughoudend als het gaat om risico’s, wat past bij de huidige recessie.
Vrouwen zijn meer gericht op relaties, samenwerking en gelijkwaardigheid, die in de huidige tijden van netwerkorganisaties cruciaal is.
Vrouwen zijn meer bezig met de lange termijn i.p.v. korte termijn, wat beter past bij de toenemende behoefte aan duurzaamheid.

We moeten ons veel meer bewust zijn van de maatschappelijke behoefte aan feminiene waarden in organisaties, en daarmee gaan werken. Als we dat niet doen, dan betekent dit dat er schade gebracht wordt aan mensen en organisaties. Kijk maar naar de vele RvC’s die onderuit gingen de afgelopen jaren, waar masculiene waarden schade toebrachten aan het vertrouwen. De ABN AMRO was daar afgelopen week weer een voorbeeld van.

Feminiene waarden
Feminiene waarden bewust inlijven in ons dagelijks zakendoen, betekent onder andere dat we mensen daarop gaan werven, selecteren en benoemen. En zo zullen dan ook meer vrouwen instromen in een commissariaat.

6 tips voor vrouwen die makkelijk benoemd willen worden in een commissariaat:stappenplan hoe te doen
1. Laat zien dat feminiene waarden nodig zijn
2. Wees jezelf, doe wat jou boeit
3. Pas in het profiel van de Toezichthouder 3.0
4. Zoek een passend commissariaat, voor waardering en groei
5. Investeer in een breed netwerk
6. Succesvolle vrouwen doen ‘dingen’ die anderen nalaten

Wil je meer weten over het gesprek dat Caroline Wijntjes had met Koningin Máxima over toezicht? Lees dan mijn blog Caroline Wijntjes met Koningin Máxima in gesprek over toezicht hierover.

Wil je meer weten over hoe je als vrouw makkelijker benoemd wordt in een commissariaat? Of welk nieuw bloed er in toezicht nodig is, en of jij daarin past?
Kijk dan eens bij onze opleidingen en modules. Wij helpen je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *