Caroline Wijntjes met Koningin Máxima in gesprek over toezicht

 

Topvrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven, kwamen op dinsdag 14 april massaal naar het vrouwenevent ‘Guts & Glory’ in het Beatrixtheater in Utrecht.
Ik ben er trots op dat ik, samen met 15 andere topondernemers, uitgenodigd ben door vrouwennetwerk VNO NCW West en VNO NCW en MKB Nederland, om met Koningin Máxima in gesprek te zijn over vrouwen en toezicht.

Caroline Wijntjes met andere topondernemers en Willibrord van Beek, Commissaris van de Koningin Utrecht Fotograaf Giovanni Smulders

Caroline Wijntjes met andere topondernemers en
Willibrord van Beek, Commissaris van de Koningin Utrecht
Fotograaf Giovanni Smulders

Op dit event voor topvrouwen werden minister Jet Bussemaker (OCW) en VNO-NCW voorzitter Hans de Boer geïnterviewd over de ontwikkeling van een database van inmiddels 800 topvrouwen die ‘board ready’ zijn, en toe kunnen treden tot een bestuur of commissariaat voor de 200 grootste bedrijven in Nederland.
Dit initiatief is tot stand gekomen met de bedoeling een einde te maken aan de discussie of er überhaupt wel genoeg vrouwen zijn voor zulke topposities.
Die zijn er dus genoeg…

In de wet staat dat Nederland streeft naar minimaal 30 procent aan vrouwelijke topbestuurders per 1 januari 2016. In werkelijkheid ligt dat percentage voor commissarissen en toezichthouders op 11 procent – veel lager dan in veel andere landen. Zo kennen Noorwegen, Frankrijk en sinds kort ook Duitsland inmiddels een quotum voor vrouwen.

Met dit gegeven op de achtergrond was ik zeer benieuwd hoe Koningin Maxima zelf aankijkt tegen de man/vrouw balans. Zij is zelf namelijk lid van de Raad van Toezicht van Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum.
Dus vroeg ik haar tussen alle flitslichten van de persfotografen door: “Majesteit, hoe ervaart u het om met veel vrouwen in een RvT zitting te hebben?”
Ze gaf als antwoord dat haar RvT diversiteit hoog in het vaandel heeft. Dat de voorzitster Gerdi Verbeet haar rol zeer goed oppakte, en dat de mannen (drs. Marc van Gelder en drs. Flip Maarschalkerweerd) in de RvT vakinhoudelijk hoogwaardige kennis inbrachten. “Ik ben heel tevreden met onze diversiteit”.

Caroline Wijntjes van De Erkende Toezichthouder in gesprek met Koningin Máxima Fotograaf Giovanni Smulders

Caroline Wijntjes van De Erkende Toezichthouder in gesprek met Koningin Máxima
Fotograaf Giovanni Smulders

Waarop ik reageerde met: “Het valt me op dat van de 6 RvT leden er 4 vrouw zijn, een meerderheid. Dit is niet het algemene beeld in Nederland, waar maar zo’n 10% van de commissarissen vrouw is. Ik zie dat u een prachtig voorbeeld bent voor veel raden van toezicht en commissarissen“.

Toen bleef het even stil.
Ze antwoordde: “Goh, dat heb ik me nog nooit zo gerealiseerd. Je zet me aan het denken. Dank je wel hiervoor!

Caroline Wijntjes van De Erkende Toezichthouder in gesprek met Koningin Máxima en Hans de Boer voorzitter VNO NCW Fotograaf Giovanni Smulders

Caroline Wijntjes van De Erkende Toezichthouder
in gesprek met Koningin Máxima en Hans de Boer voorzitter VNO NCW
Fotograaf Giovanni Smulders

En toen was het tijd voor haar om in gesprek te zijn met een van de andere topondernemers. Ik heb haar hartelijk bedankt dat ze haar ervaring met toezicht houden met me wilde delen. Dat vond ik toch wel heel bijzonder!

 

2 gedachten over “Caroline Wijntjes met Koningin Máxima in gesprek over toezicht

 1. Ans van Heiningen

  Beste mevrouw Wijntjes, (Beste Caroline),
  Ik vond het een fantastische dag. Fijn dat ook eindelijk de vrouwelijke Ondernemers,
  die vaak extra hun best moeten doen om zichzelf te bewijzen de juiste aandacht krijgen.
  Misschien komen we elkaar nog eens tegen.
  Hartelijk dank.
  Met vriendelijke groet,
  Ans van Heiningen

  Reageren
  1. C@roline Bericht auteur

   Dank je wel voor je plezierige reactie, Ans.
   Voor bedrijven en organisaties blijft het essentieel focus te houden op het in balans zijn van masculiene en feminiene waarden.
   Vrouwelijke toezichthouders & commissarissen kunnen daarom voor andere vrouwen een uitstekend voorbeeld zijn!

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *