Zo kun je de diversiteit in je RvT vergroten

Lidewij GernerHoe beter je in staat bent jouw toegevoegde waarde binnen een RvT scherp in beeld te krijgen, hoe groter de kans dat je de RvT van je dromen vindt en dat je de diversiteit van een RvT vergroot. Want zelf achterhalen bij welke RvT je past is één, en dit vervolgens vertalen naar het team zorgt ervoor dat je als RvT gaat uitblinken. In deze ToezichthouderTip geeft Lidewij Gerner – docent en HR talentontwikkeling bij De Erkende Toezichthouder – je handvatten om te achterhalen bij welke RvT je past én ontdek je hoe je de diversiteit binnen een RvT kunt vergroten. 

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Allereerst is het belangrijk dat je goed kunt aangeven wat jouw inhoudelijke toegevoegde waarde is. Denk daarbij aan de vakkennis vanuit je reguliere baan die jij kunt inbrengen, de bestuurlijke ervaring die je hebt opgedaan of de know how van een bepaalde fase waarin de organisatie zich bevindt. Stel je bent werkzaam bij een start-up of de organisatie staat op het punt te fuseren. Dan kun jij bij een RvT waarde toevoegen door uit ervaring in te brengen wat daarbij komt kijken.  

Welke vaardigheden en waarden breng je mee?

Bij kennismakingsgesprekken wil Lidewij Gerner toezichthouders uitdagen om na te gaan welke drie of vier toezichthoudende vaardigheden ze meebrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Reflectief vermogen 
  • Onafhankelijkheid
  • Strategisch denken 
  • Samenwerken 
  • Integriteit 

In een RvT die dezelfde waarden heeft als jij hebt zul je het beste tot je recht komen, vertelt Lidewij. Je vindt makkelijker aansluiting bij de organisatie en bij elkaar. 

Welke waarden heb je? Wat kun jij toevoegen vanuit jouw vak? Welke toezichthoudende vaardigheden kenmerken jou? Pas als je dat goed in beeld hebt, kun je heel gericht zoeken naar een organisatie die bij jou past, wij noemen dat je droomcommissariaat. Je kunt vanzelfsprekend meer toevoegen voor de organisatie en een betere samenwerking vinden. En het belangrijkste: plezier halen. Een nevenfunctie als toezichthouder, vraagt tijd en energie. En dan is met elkaar plezier kunnen hebben cruciaal, zodat je ook spannende dossiers met elkaar aan kunt

Wat is jouw motivatie?

Wat daarnaast belangrijk is: onderzoek vanuit welke motivatie je bij een RvT wil aansluiten. Het is vaak de maatschappelijke bijdrage willen leveren die mensen motiveert. Of juist de eigen ontwikkeling of inspiratie. Waarom wil je dit nu eigenlijk? Hier betekenis aan geven, helpt je in je zoektocht naar het juiste commissariaat. 

Soms hebben toezichthouders belemmerende overtuigingen: Ben je te oud óf juist te jong? Heb je te weinig kennis of ervaring, of misschien juist wel te veel? 

Het grappige is: dezelfde vragen hoor je overal terug. Toch merken wij wel, hoe scherper je deze factoren in beeld hebt, hoe kleiner de stemmetjes van de belemmerende gedachten worden. Je weet heel goed wat je zoekt en dat maakt het veel makkelijker om te vinden. 

Door jezelf heel goed vast te bijten in waar jij iets toe te voegen hebt, verdwijnt die onderzekerheid van de belemmerende gedachten. Die beer die op de weg zo groot leek, blijkt eigenlijk maar een teddybeer te zijn. Hij zit er nog steeds, maar is veel zachter en liever.

Creëer een topteam!

rvtAls je in staat bent een goed beeld van je eigen toegevoegde waarde te creëren, dan is het makkelijker om binnen een RvT te zoeken naar een ander persoon die iets toevoegt om de diversiteit in het team te vergroten. En is de kans groter om een topteam te creëren! De toegevoegde waarde om de scherpte op te zoeken langs twee kanten, zorgt ervoor dat je de kans vergroot dat je team gaat functioneren als een 9 en uitstijgt boven het gemiddelde. Aan zittende toezichthouders is het de taak om zorgvuldig te kijken uit welke persoonlijkheden een RvT bestaat, en vervolgens op zoek te gaan naar een teamlid die de diversiteit van het team vergroot. “Zo creëer je een topteam!”, aldus Lidewij Gerner.

Wil jij in een mini loopbaantraject ontdekken wie jij als toezichthouder bent? Erachter komen bij welke RvT je past? En nagaan hoe jij de diversiteit van een RvT kunt vergroten? Volg dan onze toeleidingsmodule ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’ die zowel op locatie als online wordt aangeboden, of neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *