Wouter: ‘Door een trainee digitalisering in de RvC staat leren bij ons ineens voorop’

Digitalisering, e-health, informatisering, automatisering: de zorgwereld zit vol uitdagingen. De coronacrisis heeft er mede voor gezorgd dat de digitale transitie hogerop de agenda staat, en dat vraagt om een andere aanpak. Een nieuwe visie en andere expertise. Vooral op dat laatste vlak kan de RvC van Zorgburo De Liemers wel wat hulp gebruiken. Er komt een trainee in de RvC die nu, een half jaar later, een belangrijke rol vervult. Commissaris Wouter van Maarseveen krijgt er energie van: “Onze trainee leert, de organisatie leert en de zittende commissarissen leren.”

Het aantrekken van iemand met bepaalde kennis en expertise helpt om dat specifiek onderwerp aandacht te geven en daar een denkslag in te maken. Nu de digitale transitie steeds belangrijker is op de agenda van Zorgburo De Liemers, komt dat goed uit als De Erkende Toezichthouder Pleuni van Rooij aandraagt als RvC-trainee.

Transitiefase

De afgelopen jaren lag de focus vooral op toezicht houden op bedrijfsvoering en financiën. Wouter: “De fase van de huidige digitale transitie is voor ons een ontdekkingstocht. Zorgburo De Liemers staat voor het behandelen en begeleiden van mensen met autisme. Voor een deel is dat gewoon fysiek 1-op-1 of in groepen, en hands on in het leven van iemand die beperkingen van autisme ondervindt. Maar tijdens de coronacrisis hebben we gezien dat – als het moet – het ook deels online kan. Erkennen dat de organisatie in een andere fase komt is van groot belang. Andere accenten in het toezicht houden worden dan noodzakelijk, en daar kun je als toezichthouders op anticiperen. Door onderling, maar ook samen met de directie hier discussies over te voeren.”

De toenemende arbeidsmarktkrapte is een belangrijk onderwerp in de zorgsector. “We signaleren dat jongeren een andere balans zoeken in werk en privé en andere uitdagingen. We zijn op zoek naar een ander type zorgmedewerker voor de toekomst. Voor ons als toezichthouders roept dat in een transitiefase als deze vragen op: Hoe hou je het DNA van onze passievolle zorgorganisatie vast? Hoe hou je daar toezicht op? En hoe help je directeuren daar stappen in te zetten? Digitalisering kan daarin behulpzaam zijn.”

Toegevoegde waarde

Digitalisering, e-health, informatisering, automatisering… “Daar heeft Pleuni vanuit haar werkveld meer expertise van dan de andere drie leden in de RvC. Pleuni komt uit de educatieve sector en heeft veel raakvlakken met de zorg. Vanuit onze toezichthoudende rol gaat het om de juiste vragen stellen, doorvragen, meedenken… Op dat vlak is Pleuni nog startende, maar tegelijkertijd is het ontzettend fijn dat iemand van de jongere generatie meedenkt. Dat geeft een andere balans in onze dynamiek. Wat zij aan ervaring mist, maakt zij goed door haar kennis op dit vlak. Voor de jongere toezichthouder is het makkelijker om digitaal te werken en daarmee om te gaan. Als millennial heeft zij een mooie leeftijd om op dat vlak van toegevoegde waarde te zijn. Om als sparringpartner deze rol te vervullen.”

Wat Wouter vooral waardevol vindt: “De toevoeging van iemand met specifieke kennis en expertise helpt het om een onderwerp aandacht te geven en daar samen een denkslag in te maken. Dit is goed voor de organisatie, goed voor de toezichthouders en goed voor de trainee. Dat is heel gaaf om te zien. Daar krijg ik energie van. We zijn nu echt weer stapjes verder dan een half jaar geleden op dit vlak, dat is heel leuk om te zien! Er komt een nieuwe gedachtegang en proces op gang. De trainee zelf kan leren en groeien, maar de zittende RvC-leden net zo. Door iemand erbij te vragen staat ‘leren’ ineens voorop. Het biedt een veilige setting om te erkennen dat een bepaald onderwerp meer aandacht verdient. Door een trainee erbij te vragen ontstaat er een laagdrempelige situatie waar ‘leren’ voorop staat. Daarmee komt het leren als organisatie, het leren als trainee en het leren als zittende toezichthouders makkelijk op gang.”

Wouter van Maarseveen werkt als directeur van het Hartcentrum in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Een jaar geleden startte hij als commissaris met als portefeuille financiën en ICT bij Zorgburo De Liemers. Een kleinschalig expertisecentrum voor autisme, gericht op de begeleiding van kinderen, jongvolwassenen, volwassenen, ouderen, mantelzorgers en naasten van mensen met autisme.

Voor toezichthouders en commissarissen die verdiepende informatie willen over hoe je kunt toezicht houden op de digitale transitie start binnenkort de volgende editie van de verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering. Kijk hier voor meer informatie of neem bij vragen contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *