Word jij de vernieuwer in je RvT?

Hoe samenwerking jou een betere propositie geeft.

Ontdekkingstocht nieuw toezicht
Toezicht houden nieuwe stijl heeft voor Delfin Executives (vestigingen in Maastricht en Eindhoven) weinig betekenis gehad tot het bureau twee jaar geleden is gevraagd kandidaten te werven voor een Raad van Toezicht. Dat was het begin van een interessante ontdekkingstocht voor partner Elise Lansu* en haar collega’s.

Ze vinden het een boeiend vakgebied, willen er meer mee doen, maar waren ook van mening dat ze daarvoor eerst zelf hun inhoudelijke kennis op het gebied van toezicht moesten bijschaven. Zo kwamen ze terecht bij de academie van De Erkende Toezichthouder. Elise volgde twee modules, een collega nam deel aan de oriëntatiedag en de basismodule en zo maakten ze kennis met nieuw toezicht.

Meerwaarde voor kandidaten
Een manier om nieuw toezicht in Limburg een bredere basis te geven ligt in de combinatie van voortraject en wervings- en selectieprocedure die het bureau inzet. Elise: ‘Wij staan voor nieuw toezicht en dragen dat ook uit. Dat betekent voor ons meer dan een procedure begeleiden.

Wij willen daadwerkelijk verschil maken aan tafel en echt iets nieuws brengen. Wij stimuleren dan ook dat onze kandidaten een gedegen opleiding bij De Erkende Toezichthouder volgen op het gebied van toezicht nieuwe stijl. Natuurlijk kun je ook een boek lezen, maar ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om naast de theorie samen aan de slag te gaan met verschillende stijlen van toezicht en eigentijdse praktijksituaties.

We behandelen onderwerpen die je wekelijks in de krant tegenkomt en analyseren die: wat is hier aan de hand, hoe pak je het aan, is het klassiek of nieuw toezicht, wat voor opties heb je als toezichthouder en wat voor gedrag en uitstraling vraagt dat? Ik heb gemerkt dat het echt concreet wordt wanneer je er samen over praat. Dan ervaar je pas goed wat toezicht nieuwe stijl inhoudt, en dat is precies wat wij onze kandidaten mee willen geven.’ Kandidaten beslissen uiteraard zelf of ze de opleiding willen volgen, maar zien ook de meerwaarde voor hun persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling en voor hun kansen in wervings- en selectieprocedures.

Ook voor bestuurders
Het blijkt dat het volgen van alleen al de basismodule allerlei effecten heeft. Elise: ‘De deelnemers zijn allemaal enthousiast, ook al wordt niet iedereen toezichthouder. Voor de een past het precies, een ander realiseert zich dat een rol als bestuurder beter geschikt is.

Iemand die dacht een volgende stap te maken als toezichthouder, blijft in zijn huidige RvT omdat hij nu allerlei goede tools in handen heeft om de relatie tussen de RvT en de bestuurder te verbeteren.’ Om die reden vindt Elise de module ook voor bestuurders een aanrader. Ze heeft gemerkt dat ook zij anders gaan kijken naar de samenwerking tussen RvT en bestuurder en dat dit het toezicht ten goede komt.

Professionalisering
Delfin Executives wil er graag aan bijdragen dat er meer nieuw bloed en diversiteit komt in RvT’s in de regio. Mensen die niet uit de bekende cirkeltjes afkomstig zijn van toezichthouders met vier, vijf of zes commissariaten. Mensen die niet alleen de theorie beheersen, maar die zich terdege hebben voorbereid aan de hand van eigentijdse praktijksituaties, die goed hebben nagedacht over hun rol en meerwaarde, die een visie op toezicht hebben ontwikkeld en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het bouwen van nieuw toezicht in de RvT van de organisatie waar ze terecht komen. Elise: ‘Door onze samenwerking met De Erkende Toezichthouder kunnen we dit faciliteren’.

Uitbouwen toezicht nieuwe stijl
Over het gedachtegoed van toezicht nieuwe stijl en de pijlers professionalisering, transparantie, normen & waarden en samenwerken met stakeholders, worden ze bij Delfin Executives steeds enthousiaster. Ze zien mogelijkheden om nieuw toezicht verder te uit te bouwen in Limburg en besloten zich daar hard voor te maken. Dat doen ze op verschillende manieren.

Een daarvan is het opzetten van het platform www.werkenalscommissaris.nl, samen met een advocatenkantoor en de Universiteit van Maastricht. Elise Lansu: ‘Op het platform delen we kennis, vacatures en interessante bijeenkomsten en schrijven we artikelen over nieuw toezicht vanuit de verschillende disciplines die we met elkaar vertegenwoordigen.’

In het verlengde daarvan gaan Delfin Executives en De Erkende Toezichthouder intervisiegroepen samenstellen uit de opleidingsgroepen in de regio. Elise: ‘Dan tref je elkaar opnieuw, maar dan vanuit je RvT. In de opleiding heb je een gezamenlijke visie op toezicht ontwikkeld, dezelfde taal leren spreken. Als je elkaar blijft ontmoeten en je ervaringen deelt, beklijft het beter, leer je van elkaar en maak je gemakkelijker weer een volgende stap.’

Meer informatie over de basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’ vind je bij onze diensten, evenals data en locaties. Je kunt je ook meteen inschrijven.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.

—————————————————————–

* Elise Lansu
partner bij Delfin Executives
LinkedInprofiel

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *