Je hebt strategisch inzicht, inspirerende ideeën, je bent reflectief en je kent de kracht van een goede samenwerking. Je voelt je betrokken bij wat er in de samenleving gebeurt, je hebt interesse in mensen en organisaties en je gelooft erin dat jij verschil kunt maken en dat je, samen met anderen, dingen in beweging kunt zetten.
Toezichthouder worden: wat houdt je tegen?
Kortom, je hebt ambities, je bent benieuwd of die passen bij een rol als toezichthouder en daar hoort een aantal vragen bij:
- Heb ik de juiste opleiding?
- Is bestuurlijke ervaring nodig?
- Heb ik het juiste netwerk?
- Kan ik mijn ambities kwijt in een commissariaat?
- Of komen mijn competenties beter tot hun recht in een andere rol?
Naar buiten kijken
De oriëntatiedag geeft je in één dag precies de bagage die je nodig hebt om te bepalen of toezicht houden voor jou de volgende stap is. Het programma biedt een mix tussen vooraf aangeboden theorie en de praktijk. Je stapt zelf in de rol van toezichthouder aan de hand van korte casuïstieken. De ervaring leert dat de deelnemers dit als zeer waardevol ervaren. Op basis van een ‘wat als’ werkwijze gaan we aan de slag met concrete praktijkvoorbeelden. Er ontstaan levendige discussies en er passeert op deze manier een uitgebreid scala aan mogelijkheden hoe je vanuit je rol als toezichthouder nieuwe stijl kunt én moet optreden. Het uitgangspunt is daarbij steeds: bij welke aanpak is de klant (en de organisatie) het meest gebaat?
Naar binnen kijken
In de manier waarop je een bepaald vraagstuk benadert, neem je altijd jezelf mee. Vraag is wel wat voor type mens jij bent en bij wat voor soort organisatie jouw talent en kwaliteiten het best tot hun recht komen. Het gaat erom een goede match te maken tussen jou, je meerwaarde en het type bedrijf of organisatie dat een toezichthouder zoekt. Om dat goed te kunnen doen, is het nodig dat je je blik ook naar binnen richt. Dat je kijkt naar je motivatie, je kernwaarden en je ambities. We bespreken het profiel van de toezichthouder 3.0 met de daarbij behorende persoonlijkheidsdimensies, kwaliteiten en capaciteiten. Jij kunt dan zelf beoordelen hoe jij in dat beeld past.
Meerwaarde
De ontmoeting met de andere deelnemers is eveneens waardevol. De groep is veelal een mix uit maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Dat is interessant omdat het ook andere perspectieven met zich meebrengt. Of vergelijkbare situaties, maar dan met andersoortige oplossingen. Een deelnemer daarover: ‘Tijdens de dag merkte ik verschillende malen: hé, zo kun je er ook naar kijken. Dat had ik helemaal niet bedacht. Mooi om te zien dat er zulke verschillende aanvliegroutes zijn naar het vak van toezichthouder.’
Aan het eind van de dag weet je:
- wat een toezichthouder (nieuwe stijl) doet
- of jij er een wilt worden
- wat je in huis moet hebben als toezichthouder
- wat je meerwaarde is
- welke opleidingen/trainingen er zijn
- wat jij nodig hebt om een passend commissariaat te verwerven
Je hebt bovendien:
- inzicht gekregen in je eigen motivatie
- zelf ervaren hoe de functie aanvoelt
- je netwerk uitgebreid met andere potentiële toezichthouders
- ‘achter de schermen’ gekeken bij raden van toezicht
- geleerd van de praktijkervaring van je mede-deelnemers
- nog eens opnieuw ervaren wat de positieve effecten zijn van goed samenwerken
Meer informatie over de oriëntatie ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ vind je bij onze diensten, evenals data en locaties. Je kunt je ook meteen inschrijven.
Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.