Oriëntatieseminar: Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden

 

Wil jij je oriënteren op de functie van toezichthouder op zodanige wijze dat die voor je gaat ‘leven’?  Wil je bovendien zélf de dynamiek ervaren uit de toezichtpraktijk? Dan is dit oriëntatieseminar echt iets voor jou, want we gaan veel dieper dan menig ander!

Is toezicht houden nieuwe stijl iets voor mij? Welke kwaliteiten heb je er voor nodig? Wat doet een toezichthouder precies? Welke risico’s loop je? Hoe word je toezichthouder?
Zomaar een paar vragen die ik regelmatig hoor van mensen die meer willen weten over toezicht houden, en die overwegen om deze stap te zetten. Heel legitiem, want er bestaat geen erkend diploma voor toezichthouders en commissarissen in Nederland.

Kijk hier wat deelnemers van het dagseminar vonden.

Er dienen zich echter voor talentvolle vakgerichte professionals juist nu kansen aan! Steeds vaker wordt er vanuit Raden van Toezicht of Raden van Commissarissen een beroep gedaan op de nieuwe generatie omdat die eigentijdse denkbeelden hebben over o.a. netwerkorganisaties, digitalisering, big data, waardecreatie en innovatievermogen van organisaties en ondernemingen. Bovendien zakt de gemiddelde leeftijd fors en zie je inmiddels toezichthouders vanaf 25 jaar toetreden tot een RvT of RvC.

Reactie van een klant:
Na onderzoek op internet sprak de website van De Erkende Toezichthouder me aan, omdat het leek aan te sluiten bij mijn behoefte om eigentijds toezicht te verkennen vanuit de bestuurdersrol. Juist op het moment dat we bij Van der Valk bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vitality-hospitality diensten. Het programma was heel effectief en ik kon al mijn vragen kwijt. Het gaf me bovendien goede handvatten om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Dat je het geleerde ook direct kon toepassen is een verrijking. En Caroline Wijntjes weet bovendien goed met de groepsdynamiek om te gaan. Ik ben naar huis gegaan met een hoop aantekeningen die direct toepasbaar zijn.
Elfi van der Valk, management familie van der Valk hotel Tiel, bestuurder van der Valk Vitaal en Van der Valk Care

Als je overweegt om toe te treden tot een RvT of RvC, gaat dat voor jonge én ervaren professionals soms met twijfel gepaard.
Immers, de laatste jaren komen regelmatig schandalen naar boven die de vraag oproept welk risico je loopt. Of je vraagt je af welke ‘capabilities’ je nodig hebt, en of je past in het nieuwe bloed dat hard nodig is bij raden van toezicht.

Wat je ook beslist, de eerste stap is te weten of toezicht houden nieuwe stijl bij je past. Pas dán kun je een overwogen een besluit nemen of je investering voor een opleiding tot toezichthouder of commissaris de moeite waard is. Ontdek hoe de wereld van het toezicht houden in elkaar zit, welke trends er op dit moment zijn, en welke kennis & vaardigheden je al in huis hebt en welke opleiding in toezicht het beste past bij jou.

Reactie van een klant:
“Een vriendin wees me op het oriëntatieseminar en vroeg me of dit niet iets voor mij was. Het pakte zeer positief uit. Je werd meegenomen in de stappen die je keuze kunnen bepalen, en aan het eind kun je het toezicht houden “uitproberen”. Met name door het sluitstuk was het seminar voor mij helemaal ‘rond’. Het maakt dat ik erg nieuwsgierig en leergierig ben geworden naar het vak van de toezichthouder”.
Anne-Marijke van Dijk, Jurist Rabobank Nederland

Het is geschikt voor iedere talentvolle professional op strategisch niveau, dus ook als je zelf geen bestuurder bent (geweest). Ongeacht voor welke sector of type onderneming je toezichthouder zou willen worden, van grote private bedrijven tot aan kleine instellingen. Je krijgt precies díe bagage mee, die je nodig hebt om voor jezelf de afweging te maken of toezicht houden nieuwe stijl voor jou de volgende stap is.

Voor wie is Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden geschikt?
Voor mensen die:

 • willen ervaren of toezicht houden bij hen past, vóórdat ze een (dure) opleiding gaan volgen
 • zelf willen proeven van het werk dat een toezichthouder doet
 • een eigentijds beeld willen krijgen bij de functie van toezichthouder nieuwe stijl
 • vragen hebben over het (krijgen van) werk van de toezichthouder
 • zich afvragen hoe je een commissariaat kunt combineren met je hoofdfunctie
 • willen weten waar je op moeten letten bij het selecteren van een opleiding die bij jou past

Reactie van een klant:
“Ik kwam De Erkende Toezichthouder tegen op LinkedIn. De aanleiding was dat ik wilde onderzoeken of dit een goede nieuwe stap is in mijn persoonlijke ontwikkeling, en ook om kennis op te doen van ‘de gedachten’ die toezichthouders hebben.
Toen ik echter vooraf het E-book had gelezen, was ik al ‘om’.
Het programma vond ik erg goed, met een uitstekende mix tussen theorie en casuïstiek.
De groep was ook erg dynamisch en leuk. Ik ben naar huis gegaan met extra kennis, enthousiasme én een netwerk. En, met de wetenschap dat toezicht houden inderdaad bij me past!”
Max Ruiters, Recruiter / Partner Delfin Public BV

Bovendien gaat deze oriëntatie veel dieper dan menig ander. Het e-book zorgt er immers al voor dat iedere deelnemer dezelfde basis in huis heeft als je deze oriëntatiedag volgt! Juist dit maakt dat er heel veel ruimte is voor interactie, casussen en onderlinge vragen en discussies.
Door deel te nemen aan een groep zitten er meestal wel vragen bij waar jezelf niet aan gedacht hebt. De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers.
Kortom dé plek waar je al je vragen over toezicht houden nieuwe stijl en hoe je toezichthouder of commissaris wordt kwijt kunt.

Wat levert Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden jou op? Je

 • leert de dynamiek van de functie van de toezichthouder kennen én ervaren
 • krijgt een beeld van de capabilities die een toezichthouder nodig heeft
 • ervaart welke motivatie de meeste toegevoegde waarde heeft voor de organisatie
 • ziet welke bestuursvormen intern toezicht kent, inclusief de governance code of de codes voor goed bestuur
 • begrijpt wat er van je als toezichthouder nieuwe stijl wordt verwacht, wat de taken en de verantwoordelijkheden zijn
 • onderkent de risico’s van het vak van toezichthouder

Reactie van een klant:
“Ik kwam Caroline tegen op een ontbijtsessie van VNO-NCW, en haar verhaal sprak me enorm aan. Het leidde ertoe dat ik graag meer informatie wilde en verdieping zocht over het vak van de toezichthouder.
Het was zeer stimulerend, en ik ontdekte bij mezelf een nieuwe behoefte om me nog verder in deze richting te ontwikkelen en ga door met de basismodule ‘Op weg naar Nieuw Toezicht’.
Muriël Thijssen, Director DSM FIT

Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden is een oriëntatiedag waarin we je meenemen in de dynamische wereld van de toezichthouder nieuwe stijl.  In de middag ga je ervaren hoe het is om in de rol van toezichthouder op te treden. Aan de hand van casussen uit de praktijk ga je discussiëren met gelijkgestemden onder leiding van een docent.

Data en locaties in 2020, iedere keer van 10.00 tot 16.00 uur:

De 58e editie: zaterdag 7 maart 2020 nabij Utrecht

De locatie ligt op Landgoed van Ridderhofstad Rhijnauwen in Bunnik. Uniek gelegen aan de Kromme Rijn, en in de bossen op 5 km van Utrecht, met gratis parkeergelegenheid.

 

De 66e editie: vrijdag 3 april 2020 nabij  Utrecht

De locatie is Ifunds en is gevestigd op het Smart Data Center in Nieuwegein.
Het is eenvoudig te bereiken vanaf de A12 en A27. Je kunt parkeren op het eigen terrein met aansluitingen voor elektrische auto’s. Alleen toegankelijk voor mensen die lid zijn van de Goede Doelen sector of erover denken in deze sector toezichthouder te worden.

 

De 59e editie: dinsdag 7 april 2020 nabij Amsterdam

De locatie The Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel ligt aan het riviertje de Waver in een mooi rustig natuurgebied met uitzicht op de Zuidas van Amsterdam. Met gratis parkeren.

 

De 60e editie: donderdag 14 mei 2020 nabij Bunnik (VOL)

De locatie ligt op Landgoed van Ridderhofstad Rhijnauwen in Bunnik. Uniek gelegen aan de Kromme Rijn, en in de bossen op 5 km van Utrecht, met gratis parkeergelegenheid.

 

De 61e editie: zaterdag 27 juni 2020 nabij Utrecht

De locatie ligt op Landgoed van Ridderhofstad Rhijnauwen in Bunnik. Uniek gelegen aan de Kromme Rijn, en in de bossen op 5 km van Utrecht, met gratis parkeergelegenheid.

 

Je investering is € 399,- excl. BTW en incl. lunch, en krijg je het veel verkochte e-book Hoe word je toezichthouder ter waarde van € 54,99 erbij! Vol praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Heb je interesse?
Geef je hier op voor Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden.
Na ontvangst van je inschrijving ontvang je eerst een factuur. Als je betaling binnen is, ontvang je het e-book en wordt je definitief geplaatst.

Meer informatie
Wil je meer informatie over dit oriëntatieseminar? Neem dan contact met me op.
Als je al weet dat toezicht houden bij je past, kun je starten met onze Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *