Omslag naar nieuw toezicht: formule uit de praktijk onthuld

 

Aanhaken bij talentontwikkeling heeft voor een RvT/RvC veel voordelen. Op je ontwikkelingspad naar nieuw toezicht levert het enorm veel op om je te laten begeleiden door dezelfde samenwerkingspartner. Eentje die niet alleen het opleiden en coachen van iedere individuele toezichthouder in huis heeft, maar ook het ondersteunen van je gehele RvT/RvC bij de professionalisering en het aanleveren van  kandidaten nieuwe stijl voor vacatures. Je krijgt dan namelijk het 1 + 1 = 3 effect. De Erkende Toezichthouder biedt je dit allemaal.

Voorbeeld uit de praktijk van een RvT
Liesbeth Mantel* was toezichthouder bij een stichting in het sociaal domein die na een gemeentelijke herindeling ophield te bestaan. Het onderdeel dat zij vertegenwoordigde ging over naar De Skûle Welzijn. Van de RvT van deze organisatie maakt zij sinds februari 2017 deel uit. Zij vertelt over de omslag die haar RvT maakte van klassiek toezicht naar nieuw toezicht. Van de zeskoppige RvT traden vier leden terug. Zij werden vervangen door drie nieuwe toezichthouders – waaronder de voorzitter – en een schaduwtoezichthouder.

Voorzichtig begin
‘Een training van De Erkende Toezichthouder maakte deel uit van het afbouwproces van mijn oude RvT. Dat was een mooi initiatief om de toezichthouders die de overstap naar een nieuwe RvT maakten te voeden met de inzichten van het hedendaagse toezicht. Voor mij werd dat een prachtige ervaring die ik graag wilde delen met mijn nieuwe RvT van De Skûle Welzijn. Die stond daar wel voor open en we nodigden Caroline Wijntjes uit voor een workshop over nieuw toezicht. Dat leidde ertoe dat we daarna een ‘heidag’ organiseerden met haar en dieper ingingen op wat nieuw toezicht voor ónze RvT betekent.

Een dag met een wending
Het werd een bijzondere dag. De vragen die Caroline Wijntjes ons stelde maakten steeds duidelijker dat het tijd was voor een nieuwe koers die past bij de omgeving waarin De Skûle Welzijn werkzaam is. In het hier en nu is toezicht nieuwe stijl een vorm van toezicht houden die we niet meer naast ons neer kunnen leggen. Toezichthouders hebben echt een andere rol dan vijf jaar geleden. Wat dat zou betekenen voor onze RvT werd heel duidelijk. Iedereen voelde de noodzaak het anders te doen, maar niet alle leden van de RvT zagen daarin een rol voor zichzelf weggelegd.

Lef hebben
De voorzitter had al eerder haar vertrek aangekondigd en drie andere leden volgden. Een moedige stap! Maar hoe dan verder te gaan? Zelf een werving- en selectieprocedure opzetten en uitvoeren lag niet voor de hand. We hebben er de kennis en de tijd niet voor. We besloten opnieuw De Erkende Toezichthouder te vragen, want juist Caroline kent de bestuurder en de toezichthouders die overbleven en ook al onze (strategische) overwegingen.

Waardevolle ondersteuning
Het traject bestond uit een aantal stappen waar Caroline ons helemaal doorheen heeft geleid. Zij maakt een schema met processtappen, acties en doorlooptijd dat het hele proces inzichtelijk maakt voor iedereen. Door de juiste vragen te stellen vooraf, weet zij boven tafel te krijgen wat we nodig hebben in het team om het nieuwe toezicht te implementeren. Vervolgens stelden we profielen op en maakte Caroline onderscheidende vacatureteksten. Dat alleen al hadden we nooit zelf gekund. De vacatures werden op diverse manieren uitgezet, onder meer in het uitgebreide netwerk van De Erkende Toezichthouder.

Uitstekende kandidaten
De profielen waren scherp en zorgden er ook voor dat de juiste mensen reageerden. Voor alle vacatures hadden we de keus uit meerdere uitstekende kandidaten. Lastig kiezen dus. Ook in dat proces heeft Caroline ons begeleid. Bij kandidaten die zij uit de praktijk kende, kon zij zinvolle aanvullingen geven. Ook in de sollicitatiegesprekken had zij een rol. Vooral observerend en op de achtergrond, met aanvullende vragen in relatie tot het profiel.

Nieuwe start
Dat leidde ertoe dat we nu een nieuwe voorzitter hebben die al is gestart en twee nieuwe leden die beginnen per 1 oktober. Het zijn mensen die het gedachtegoed van De Erkende Toezichthouder allemaal kennen, en dat is heel prettig. Ook besloten we een van de uitstekende kandidaten de kans te geven een jaar werkzaam te zijn als schaduwtoezichthouder in onze vernieuwde RvT.

We kijken positief terug op dit proces. De juiste mensen en de juiste kennis  kwamen op het juiste moment samen. We zijn gestart met een professionaliseringsslag door te zorgen voor de juiste kwaliteiten in de bezetting van ons team en we zijn benieuwd wat dat De Skûle Welzijn gaat brengen!

Meer weten over de ondersteuning van De Erkende Toezichthouder bij
werving en selectie van nieuwe leden voor je RvT of RvC?
Neem contact op met Caroline Wijntjes.

 

*Liesbeth Mantel is coach en begeleider van transformatieprocessen in organisaties en toezichthouder bij De Skûle Welzijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *