Focus werkt. Echt! Juist in de voorbereiding op je toezicht


Wat je voedt, groeit. We weten allemaal dat dat waar is. Net zo waar als het omgekeerde: wat je geen water geeft, komt niet tot bloei. Dat was ook de reden dat multitasken een tijdlang een toverwoord was. Dan kon je van alles tegelijk doen en dus ook van alles laten groeien en bloeien. Ideaal! Totdat wetenschappelijk bewezen werd dat multitasken niet bestaat. En eigenlijk hadden we dat ook al gemerkt. We gaven alles een klein beetje water en niets kwam echt tot bloei. En dat geeft een vervelend gevoel. Toch is aandacht verdelen heel menselijk, want kiezen is gewoon moeilijk. Er gebeurt van alles, we willen veel doen, nog meer beleven en het leven stelt hoge eisen aan ons.

Hindernissen overwinnen
Stel nu dat jij al een stap verder bent. Jij hebt wél gekozen. Je hebt bewust de beslissing genomen om aan de slag te gaan als toezichthouder. Maar dan komt er een hobbel. Je bent goed in je eigen vak of specialisme en toch lukt het je niet om (opnieuw) een plek in een RvT of RvC te krijgen. Je hebt te maken met behoorlijk wat concurrentie, vindt het lastig om je eigen propositie in te nemen en weet niet goed waar je aan moet werken om het commissariaat te krijgen dat bij je past. Goed nieuws: daar is een oplossing voor. En er zijn wel degelijk (aankomende) toezichthouders die snel een commissariaat krijgen. Schijnbaar moeiteloos en ook nog eens op een plek die benijdenswaardig is.

Twee beloftes
Onderdeel van de Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl is de module Met gemak het juiste commissariaat krijgen. Daar zitten twee beloftes in: ‘met gemak’ en ‘juiste’. Een van de geheimen bij het waarmaken van die beloftes is focus. Focus vanuit verschillende kanten:

  • Vanuit het programma, waarin alle onderdelen zijn gericht op dat ene doel: een passend commissariaat vinden;
  • Vanuit de docent, die de tijd neemt om jou als deelnemer echt te leren kennen en dus precies weet waar je wensen, mogelijkheden en knelpunten liggen en daar op in kan spelen;
  • Vanuit jouw commitment als deelnemer om je doel te bereiken, te leren en open te staan voor feedback.

Is focus dan het nieuwe toverwoord? Nee, dat is het niet. Maar wel een voorwaarde om je doel te bereiken. Als je ervoor kiest deze module te volgen, kies je ervoor je aandacht niet meer te versnipperen. Om je vijf avonden volledig te richten op je doel en in de tijd daartussen aan de slag te gaan met de opdrachten. De module levert je dus niet een toverstokje, maar wel het boek vol met toverspreuken.

Focus op de juiste dingen
Misschien denk je dat je al helemaal klaar bent voor het toezichthouderschap en dat de concurrentie je grootste hindernis is. Of vraag je je af of je wel genoeg bestuurlijke ervaring hebt. Tijdens de module leer je dat dit niet de vragen zijn waar het om draait: het begint er mee dat je toegevoegde waarde als toezichthouder nieuwe stijl kunt uitdragen. En dat je vervolgens vaststelt welke eisen jíj stelt aan een  commissariaat. Het programma zit zo in elkaar dat je geen moeite zult hebben de vereiste focus te houden. Ook je docent speelt daarbij een belangrijke rol. Je zult namelijk merken dat het een groot voordeel is dat je gedurende de module altijd dezelfde docent hebt. Deze leert jou goed kennen, weet wat je nodig hebt en kan je begeleiden tot ín het commissariaat.

Meer weten over de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen? Volg de link. Je vindt hier ook een filmpje waarin deelnemers vertellen wat het volgen van de module hen heeft gebracht.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *