Waarom de jonge generatie toezichthouders van onschatbare waarde is

 

Een commissariaat of toezichthouderschap kan waarde toevoegen aan je carrière als jonge talentvolle professional. Dat is geen nieuws. Je vergroot je netwerk, leert van en over organisaties(tructuren), over het toepassen van goed toezicht en je leert verder kijken dan je eigen baan en werkgebied.
Maar jonge talentvolle professionals zijn zeker ook van onschatbare waarde voor een Raad van Toezicht en de organisatie. Waarom? Welke waarde voegen zij dan precies toe?

MisopvattingAllereerst: een belangrijke misvatting weggenomen
Rond Raden van Toezicht hangt veelal nog een “oude rotten in het vak” sfeer. Je moet wel eerst je sporen hebben verdiend wil je goed toezicht kunnen houden, toch? Helikopterview hebben, strategisch denken, uitstekende communicatieve vaardigheden en ruime bestuurlijke ervaring. De misvatting hierin is dat jonge talentvolle professionals deze skills zouden ontberen.

Jonge talentvolle professionals kunnen prima toezicht houden. Alleen al omdat de gemiddelde leercurve en informatie-intensiviteit zoveel hoger ligt dan “vroeger”. Ze vormen zelfs een, niet te ontkennen, waardevolle aanvulling op het huidige “electoraat”. Want de wereld, de maatschappij en dus ook bedrijven en organisaties veranderen steeds sneller. Zij kennen dat tempo als geen ander. Ze zijn van nu, en “van nu” is nodig om bij te blijven. Ze brengen dus echt iets mee. Toezicht houden is niet alleen maar voor “oude rotten in het vak”.

TempoZe brengen nieuwe, aanvullende kennis
Wat ze dan meebrengen, die jonge professionals? Vooral nieuwe, aanvullende kennis. Kennis die de denkbeelden en zienswijzen van “de oude garde” verrijkt en verruimt. Ze vormen de generatie die heeft meegemaakt hoe internet de wereld leniger maakte, die de versnelling in het informatielandschap van dichtbij ervaren. Ze zijn niet bang om de vermeende heilige graal ter discussie te stellen.
En juist dát heeft de wereld doen veranderen. Die kennis en dat soort lef is nodig om bij te blijven als Raad van Toezicht. Het gebeurt namelijk al, er zijn alleen ook mensen nodig die dat overtuigend en beeldend kunnen duiden. Dat geeft een nieuwe energie en dynamiek.

TalentJonge talentvolle professionals kennen de wetten en regels van de nieuwe economie als geen ander. Ze zijn gewend om snel te schakelen en te durven veranderen. Ze kunnen snel en goed overzien welke consequenties een bepaalde shift in denken voortbrengt en daar op anticiperen. De kennis op het gebied van nieuwe, disruptieve technologieën ligt hoog en ze kennen voorbeelden te over van innovaties die écht veranderingen teweeg brachten. Dat is van onschatbare waarde.

Ze denken ‘out of the box’
BusinessmodellenIn het verlengde van bovenstaande: de aankomende generatie toezichthouders denkt niet meer in bestaande business modellen, maar durft nieuwe te bedenken en te adviseren. Ze denken ‘out of the box’. Onderzoek* wijst uit dat 80% van de ondernemers zijn businessmodel in 2015 wil wijzigen.

Ze stellen kritische vragen
De nieuwe generatie denkt niet alleen anders, ze zijn ook anders. En ze durven kritische vragen te stellen. De gevestigde orde zegt ze minder dan dat tot nu toe het geval was. Je kan je sporen hebben verdiend, maar bent pas echt van toegevoegde waarde als je ook kritisch durft te kijken naar hoe je dat hebt gedaan. De zelfreflectie bij deze generatie is ongekend hoog. Dat moet ook wel; er kijken zoveel meer ogen mee doordat social media zijn intrede deed en werd geadopteerd.

Wat betekent dat?
Dat ze basNieuw bloedisvragen durven te stellen die op dit moment nodig zijn. Waarom doen we wat we doen? Kan het ook beter, sneller, goedkoper, klantvriendelijker? En hoe dan?
Ervaren toezichthouders vergeten zichzelf (en elkaar) nog wel eens deze vragen te stellen. Helemaal als een functie al langere tijd wordt bekleed. Dat is ook logisch: er ontstaat tunnelvisie, waardoor nieuw bloed van levensbelang wordt. Het maakt alert.

 Ze zijn een flexibele generatie
Jonge talentvolle professionals zijn het gewend om mee te bewegen met een immer veranderende maatschappij. Ze zijn het vanaf hun eerste carrièrestappen gewend om elke dag, week, maand te herpositioneren als de situatie daar om vraagt. En de situatie vraagt daar eigenlijk continu om.
Ze kennen geen strategische plannen die 3-4 jaar vooruitkijken. We kúnnen immers vaak niet meer 3-4 jaar vooruit kijken. Voor we het weten rijden er auto’s zonder bestuurder rond van Google, en hebben we meetings met behulp van onze smartwatches.

Ze zijn leergierigAuto
Het klinkt inmiddels misschien een beetje alsof de jonge generatie in alles de oudere garde voorbijstreeft. Logischer is het dat ze elkaar kunnen aanvullen, gelijkwaardig zijn en veel van elkaar kunnen leren. Want jonge talentvolle professionals zijn leergierig en hebben een groot absorptievermogen, ze leren heel graag van de oudere “peers”.

Daarom is juist de combinatie van die twee generaties in de RvT een gouden greep! Over en weer leren, over en weer nieuwe dingen zien en doen. Want de gevestigde orde is niet voor niets de gevestigde orde, dat snappen jonge talentvolle professionals ook.

Hoor jij tot de jonge generatie talentvolle professionals? En denk jij van toegevoegde waarde te kunnen zijn als toezichthouder of commissaris?
Schrijf je dan in voor ons oriëntatieseminar Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden, die op verschillende plaatsen in Nederland wordt gegeven.

Kijk hieronder wat deelnemers van dit dagseminar vinden:

* (Berenschotrapport: Strategy Trends 2015)

2 gedachten over “Waarom de jonge generatie toezichthouders van onschatbare waarde is

  1. Marijkr Duijneveld - van Beek

    Eens met stellingname. Laat onverlet dat ook oudere (nieuwe) commissarissen een kans moeten krijgen en niet per definitie op grond van leeftijd geweerdoeten worden, hetgeen nu wel het geval is. Uiteindelijk gaat het erom met welke kennis en kunde je in staat bent om binnen een veranderende samenleving, met nieuwe gedragsregels ) governance) je een bijdrage kunt keveren,

    Reageren
    1. C@roline Bericht auteur

      Ons pleidooi is dat de oudere en jongere generatie elkaar juist goed aanvullen, men kan van elkaar leren. Zittende commissarissen zullen daarom ook mede vervangen dienen te worden door de oudere generatie (50 en 60 jaar). Op dit moment echter zal meer instroom nodig zijn van de jongere generatie (30 en 40 jaar), omdat de zittende generatie gemiddeld 58 jaar is.
      Ik ben het met je eens dat het uiteindelijk gaat om welke waarde je toevoegt als commissaris, en dat je leeftijd niet leidend moet zijn. Echter juist in die toegevoegde waarde verschillen de generaties van elkaar, generiek gesproken. Ons artikel wil laten zien welke toegevoegde waarde de jongere generatie toezichthouders juist met zich meebrengt, omdat bewustwording hierin onder zittende toezichthouders nog kan groeien. We zijn daarom ook blij met de vele likes en retweets voor ons artikel in de social media.

      Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *