Over de weg die toezichthouders in spé moeten gaan
Vrijwel iedereen die graag toezichthouder of commissaris wil worden maar dat nog niet is, voelt zich zoekende, is onzeker of je wel op de goede weg zit, of vraagt zich af: “Voldoe ik wel aan de eisen die toezicht houden stelt?”.
Heb jij dat nou ook, dat je na lang zoeken gewoon gefrustreerd kan raken omdat je niet goed weet waar je nou terecht kunt? Zelfs het vinden van een netwerk is moeilijk. En als je dan iemand gevonden hebt, dan wil je eigenlijk ook niet alle vragen over hem of haar heen storten. Mocht je dat wel doen, dan loop je ook nog eens de kans dat er verwezen wordt naar een eerdere discussie zoals ik laatst in een groep op LinkedIn meemaakte. Kortom, je voelt je niet welkom en je moet veel moeite doen om antwoord te vinden op je vragen.
Je bent niet de enige aankomende toezichthouder die zoekende is. Maar hoe zou het voor je zijn als je gewoon het pad kunt aflopen dat toezicht houden heet, en dat je weet dat die eindigt bij een Raad van Toezicht of Commissarissen? En dat je onderweg leert hoe de wereld van het toezicht houden in elkaar steekt? Een pad waarvan je weet dat je de juiste informatie naar je toe krijgt. Dat je geen tijd hoeft te verspillen aan zoeken. Met een ervaren toezichthouder die openstaat voor al je vragen. En waar je erachter komt of toezicht houden inderdaad het vak is waar jij in past en waarmee je verder wilt. Zo gemakkelijk kan het namelijk voor je zijn!
De obstakels die je tegenkomt als je toezichthouder wilt worden is het gevolg van een snelle ontwikkeling die momenteel in toezichthoudersland zelf plaatsvindt. Wat de toezichthouders op dit moment parten speelt, is dat zij zich aan het professionaliseren zijn, en men nu vooral gefocust is op hoe zij zichzelf moeten ontwikkelen om aan de huidige eisen van goed bestuur te voldoen die de maatschappij hen stelt! Het gevolg is dat er heel weinig aandacht uitgaat naar de nieuwe lichting die nu binnenkomt. En dat is ongelooflijk jammer, want juist zij zijn de toezichthouders van de toekomst!
Om je op de goede weg te helpen om toezichthouder of commissaris te worden, geef ik hier aan hoe je dat het beste kunt doen:
1. Leer het werk kennen dat een toezichthouder doet. Laat alle gratis informatie naar je toe komen, zoals nieuwsbrieven, meld je aan bij LinkedIn-groepen, volg toezichthouders op Twitter, bezoek openbare bijeenkomsten waar toezichthouders en commissarissen komen, enz.
2. Volg een compacte cursus die jou voorziet met de juiste eerste informatie. Beschouw toezicht houden als een volwaardig vak, en investeer in jezelf. Deze investering verdient zichzelf terug als je eenmaal toezicht houdt. Dit kan een online cursus zijn of een cursus die toegankelijk is voor toezichthouders in spé.
3. Leer jezelf kennen: past toezicht houden bij je? Probeer erachter te komen of je voor toezicht houden de juiste ‘capabilities’ hebt, en vooral ook of je er plezier aan denkt te beleven. Wees eerlijk naar jezelf toe, dat voorkomt latere teleurstellingen. En kijk uit voor de valkuil dat als je ergens bestuurder bent, je denkt dat je ook wel geschikt zult zijn voor toezichthouder.
4. Zoek contact met een coach die expert is op het gebied van toezicht houden. Deze coach kan samen met jou kijken waar jouw sterke kanten als toezichthouder in spé zitten, maar ook waar jij je nog kunt ontwikkelen. Of voor welke type organisaties je geschikt bent om toezicht op te houden, want dat hoeft niet altijd de sector te zijn waarin je (hebt ge)werkt! Een coach die je met de juiste raad en daad kan bijstaan of je in contact kan brengen met mensen, die toezicht houden professioneel toepassen.
5. Zoek vacatures op en ga solliciteren. Nu je weet hoe je past in het profiel van toezichthouder in spé en je weet waar het in dit vak om draait, ben je er klaar voor om te solliciteren. Op vacatures komen vaak al wel een honderdtal reacties. Denk dus niet dat dit gemakkelijk zal gaan. Probeer er bij afwijzingen achter te komen waarom dat is gebeurd.
6. Breid je netwerk uit met toezichthouders en commissarissen. Als je netwerk bestaat uit meerdere toezichthouders maakt dat je gevoed blijft met waar ze zich mee bezig houden, maar ook wat er zich binnen die sector afspeelt.
Maar let op: het is van belang dat je de stappen in de juiste volgorde zet, anders is er geen garantie dat het je uiteindelijk zal lukken. En mocht het je wel lukken, dan kunnen de eerste jaren erg moeizaam zijn.
Zelf heb ik jaren geleden ook deze zoektocht gehad en ken ik de situaties die je onderweg tegen kan komen. Dat wat ik zelf met veel pijn, moeite, vallen en opstaan heb geleerd wil ik graag met je delen, zodat jouw weg hopelijk korter en minder ingewikkeld is dan de mijne! Alle informatie die je nodig hebt om toezichthouder of commissaris te worden vind je in mijn E-book Hoe word je toezichthouder?
Waardeer je dit artikel? Geef het door via LinkedIn of Twitter @CaroWijn of geef een reactie hieronder.