Jonathan: “RvT moet aansluiten op de leefwereld, en soms kan het wel wat jonger!”

De rol van toezichthouder is uitdagend. Dat is precies de reden waarom Jonathan Douma een opleiding volgt om meer te leren over de wereld van het toezicht houden. De Opleiding Superbvisors van De Erkende Toezichthouder is voor professionals tot 40 jaar. Jonathan: “Het is juist heel waardevol om de frisse blik van jonge mensen in een RvT te hebben.”

Foto: Sven Scholten

Foto: Sven Scholten

Als manager van een vrouwenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld heeft Jonathan dagelijks te maken met bestuurs- en beleidskwesties. “Ook in mijn vorige baan schoof ik vaak aan bij de RvT. Dat ik vond ik zo interessant! Hoe ze in beperkte tijd een organisatie doorgronden en daar zo’n belangrijke rol in spelen.” De tweede reden voor Jonathan om een opleiding tot toezichthouder te volgen is daarom ook een stukje verdieping voor hemzelf. “Ik wil graag beter begrijpen hoe een toezichthouder denkt over de plannen die ik presenteer.”

Andere kernwaarden jonge generatie 

Jonathan ziet van dichtbij hoe belangrijk het is om de wereld van toezichthouders te verjongen. “Ervaring is natuurlijk heel waardevol, maar uiteindelijk is het belangrijk dat de diversiteit van de RvT aansluit op wat voor huidige generaties belangrijk is. Zowel voor cliënten als voor medewerkers. Tijdens sollicitatiegesprekken merk ik dat mensen onder de 40 hele andere waarden hebben dan de generaties daarboven. De leefwereld van jonge mensen past daarom beter bij de maatschappij van de toekomst. Dáár zit een hoop potentie voor RvT’s. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk om een mix aan te houden. Soms helpt het juist om iemand in de RvT te hebben die met afstand van de werkvloer af staat. Andere keren heb je iemand nodig die met de voeten in de klei staat.”

Verschillende inzichten 

Tijdens de opleiding wordt dit beeld wederom bevestigd. Jonathan: “Ik heb tijdens de opleiding veel geleerd van de rollenspellen en de casussen. Het verschil in inzicht was heel interessant. Bijvoorbeeld van mensen uit de commerciële sector. Zij hebben een heel andere blik op de samenleving, dan wij in de zorg hebben. Het is heel leerzaam om verschillende perspectieven uit te wisselen. Ik werk al een tijd in de zorg en kijk heel erg vanuit die blik. Dan is het interessant om te zien hoe deelnemers uit andere sectoren naar bijvoorbeeld het financiële aspect kijken.”

Opleiding gaat de theorie voorbij

Uit een ander rollenspel leert Jonathan wat de rol van toezichthouder écht inhoudt, vertelt hij. “Ik moest als voorzitter van de RvT in gesprek met een boze cliëntenraad van een fictieve organisatie. Mijn mede deelnemers deden dat heel goed, en het was moeilijk om daar rolvast in te blijven. Als manager ben ik gewend om in de actiestand te schieten en problemen op te lossen. Maar als toezichthouder blijf je juist op de achtergrond. Deze ervaring neem ik sowieso mee in mijn huidige rol. Dit soort oefeningen gaan de theorie voorbij, en het geeft veel inzicht om te begrijpen waar de toezichthouder vandaan komt.”

Tastbaar

Het belangrijkste inzicht van de opleiding is dat de rol van toezichthouder een stuk tastbaarder is geworden voor Jonathan. “De opleiding heeft me aangespoord om zelf ook toezichthouder te worden. Misschien eerst als trainee of meteen als toezichthouder. Tijdens twee gesprekken met huidige toezichthouders kregen we het advies om ‘het gewoon te doen’. Als je je ergens in verdiept en logisch nadenkt, kom je een heel eind. Dat is een goede levensles.”

In de module Het verschil maken in de RvT (onderdeel van de Opleiding Superbvisors) ervaar je hoe jij als professional onder de 40 jaar een rol inneemt in een RvT of RvC.
Voor vragen neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *