Raymond blijft leren als RvT-voorzitter: de kracht van intervisie

Raymond Kriekaard is een ervaren toezichthouder en voorzitter van meerdere raden van toezicht. Ondanks zijn ruime ervaring blijft hij investeren in zijn eigen ontwikkeling. Intervisie speelt daarbij een grote rol. “Als voorzitter sta je midden in het proces en heb je een andere verantwoordelijkheid. Intervisie helpt mij om te reflecteren en scherp te blijven.”

Na een lange loopbaan in het internationale bedrijfsleven, met functies in onder andere Engeland, Polen en Kenia, besluit Raymond in 2015 een nieuwe richting in te slaan. “Na het overlijden van mijn vrouw en het afronden van mijn werk, ben ik gaan denken: en wat wil ik nu?” Via via kwam hij in aanraking met het toezichthouderschap.

Zijn eerste toezichthoudende rol kreeg hij bij een middelbare scholengroep. Al snel volgden meerdere RvT-functies, waaronder in de kinderopvang en het primair onderwijs. Inmiddels is hij voorzitter bij twee organisaties en merkt hij dagelijks hoe belangrijk het is om te blijven leren.

Waarom intervisie?

“Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik voorzitter van de RvT van INOS wilde worden. Een van de grootste primair onderwijs organisaties in West-Brabant, met bijna 1.500 medewerkers en bijna 10.000 kinderen. Een mooie kans, maar ik weet ook dat het voorzitterschap een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je staat meer in de schijnwerpers en speelt een cruciale rol bij complexe vraagstukken. Ik wilde beter begrijpen welke voorzitter ik wil zijn.”

Intervisie gaf Raymond de kans om in gesprek te gaan met andere RvT-voorzitters. “Het is een open dialoog waarin je van elkaar leert. Hoe gaan anderen om met bepaalde situaties? Wat werkt wel en wat niet? Waar lig je als RvT-voorzitter wakker van? En wat leer je daarvan? Door te luisteren naar praktijkervaringen kreeg ik nieuwe inzichten over mijn eigen rol.”

De kracht van een faciliterende RvT-voorzitter

Tijdens de intervisies ontwikkelt Raymond een duidelijke visie op zijn voorzitterschap. “Ik zie twee typen voorzitters: de dominante en de faciliterende. Ik heb bewust gekozen voor een faciliterende stijl. Dat betekent dat ik ruimte geef aan de expertise in mijn RvT. Als er bijvoorbeeld een discussie is over onderwijskwaliteit, laat ik de experts in de commissie hun kennis delen. Mijn rol is dan vooral luisteren.”

Dit inzicht kwam niet vanzelf. “Ik heb in het verleden gezien hoe voorzitters een vergadering naar zich toe trokken. Maar in de intervisiegroep hoorde ik hoe anderen het aanpakken. Ik merkte dat een voorzitter die vooral faciliteert, een sterkere RvT creëert.”

Een open en leerzame sfeer

Een groot voordeel van intervisie is de open sfeer. “Je hoort de aanpak van andere voorzitters en wat voor effect dat heeft binnen een Raad van Toezicht. Je krijgt veel verschillende inzichten en daar neem je wat van mee. Iedereen loopt tegen dilemma’s aan. Hoe ga je om met een bestuurder die te veel de inhoud induikt? Hoe zorg je voor een goed samenspel binnen de RvT? Die gesprekken, vaak in een informele setting, geven mij veel inzichten.”

De intervisiesessies worden begeleid door Caroline. “Dat doet ze echt goed. Ze is heel origineel in haar vragen en zet je bijna altijd aan het denken

Blijven leren als voorzitter

Raymond gelooft dat intervisie een essentieel onderdeel is van goed voorzitterschap. “Ik wil mezelf blijven uitdagen en scherp houden. Toezicht houden is nooit een kwestie van: ‘Ik weet het nu wel’. Elk bestuur, elke organisatie en elke uitdaging is anders. Door intervisie blijf je met elkaar in gesprek en reflecteer je. Een leven lang leren roepen ze in het onderwijs, en dat is echt zo.”

Ben je voorzitter in een RvT of RvC en wil je net als Raymond je rol verder ontwikkelen? Overweeg dan om deel te nemen aan onze intervisiegroep voor voorzitters. Het bied je een waardevolle spiegel, nieuwe inzichten en concrete handvatten voor een effectiever voorzitterschap. Neem contact op met Caroline Wijntjes of schrijf je in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *