Wat werkt om een fijne plek als toezichthouder te vinden?

Als toezichthouder of commissaris ga je een commitment aan voor meerdere jaren. Deze rol vergt tijd, aandacht en discipline. De zoektocht naar het vinden van een commissariaat dat bij jou past, is daarom van groot belang. Maar hoe weet je dat die past, en vooral: hoe kom je daarin? Annemiek Deij (48) trad toe tot haar droomcommissariaat en spreekt uit ervaring.

Annemiek Deij startte het jaar 2022 met een toost op haar goede voornemen: het krijgen van een positie binnen een RvT. Toen nog niet wetende dat ze datzelfde jaar inderdaad ging toetreden tot haar droomcommissariaat.

De weg ernaartoe

droomcommissariaatAnnemiek (48) heeft een achtergrond als psycholoog en bedrijfskundige. “Ik heb altijd gewerkt in de zorg en het onderwijs voor mensen met een communicatieve beperking op het gebied van taal en gehoor. Aan de ene kant werk ik met mijn voeten in de klei als behandelcoördinator. Aan de andere kant is het mijn missie om middels diverse projecten organisatiebreed te werken voor goede zorg.”
Al langer kriebelde het bij Annemiek om vanuit de rol van toezichthouder van betekenis te zijn voor de zorg. “Toch was het lastig inschatten of deze rol wel bij mij past. Maar ook bij welk opleidingsinstituut ik het vak eigen kan maken.” 

Een zoektocht brengt haar bij het e-learningprogramma van De Erkende Toezichthouder. “Om mezelf verder te verdiepen in wat toezicht houden precies inhoudt en welke stijl van toezicht houden bij mij past, ben ik de basismodule Op weg naar nieuw toezicht gestart. Hier heb ik ontdekt dat de nieuwe stijl van toezicht houden goed past bij mijn persoonlijkheid. Tijdens rollenspellen kwam naar voren dat ik automatisch de juiste vragen stel, maar ook dat ik een voorgelegd probleem goed kan overzien en samenvatten. Dat deed ik op een manier zoals ik dat in mijn werk ook doe.”

Een logisch vervolg

Met haar enthousiasme voor de rol van toezichthouder zit het goed. Maar hoe krijg je het juiste commissariaat? Annemiek volgt de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen. Tijdens deze opleidingsmodule leer je te formuleren wat jouw toegevoegde waarde binnen een RvT is. “Je kunt wel goed zijn in een vak, maar wat zorgt ervoor dat ik met mijn persoonlijkheid en ervaring van toegevoegde waarde kan zijn in een RvT?”

  • Je leert naar jezelf als toezichthouder kijken…
  • Je ontdekt hoe je van toegevoegde waarde kan zijn in een RvT…
  • Je achterhaalt bij welke organisatie jouw waarden passen…
  • Je gaat op zoek naar jouw droomcommissariaat…

“Door het helder op te schrijven, op te tekenen en hardop uit te spreken, krijg je zoveel nieuwe inzichten.”

Formuleer jouw droomcommissariaat

Slotbijeenkomst basismodule editie 5 2021 verkleind!Tijdens de toeleidingsmodule vervult ze de opdracht: formuleer jouw droomcommissariaat en ga op zoek naar een organisatie die daarbij past. “Ik ging op zoek naar een kleine organisatie die zich richt op een mensen met een beperking. Het liefst in mijn regio.” Totaal onverwachts brengt een Google zoekterm haar bij de vacature voor een lid RvT bij Stichting KIO (Kind in Ontwikkeling).

“Ontzettend spannend, maar ik besluit deze kans te grijpen. Mijn brief wordt positief ontvangen en twee gesprekken volgen… Zo vragen ze naar mijn visie op de nieuwe stijl van toezicht houden. We zijn daarover in gesprek gegaan en uiteindelijk bleek dat zij niet bekend waren met de term ‘nieuwe stijl’, maar wel op deze manier toezicht houden. Ze waren ontzettend geïnteresseerd in mijn verhaal en dat levert een mooi bewustwordingsgesprek op. Voor mij, omdat ik deze kennis tijdens de modules heb opgedaan en voor de commissie omdat zij mijn toegevoegde waarde zien.” 

Samenspel

Slotbijeenkomst | Annemiek Deij - foto

Annemiek Deij neemt het certificaat in ontvangst  van de module die ze volgde bij De Erkende Toezichthouder.

Tijdens de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen breng je je dagelijkse bezigheden in werk en vrije tijd in kaart. Tijdens mijn sollicitatietraject kon ik daardoor goed overbrengen hoe ik van toegevoegde waarde kan zijn binnen deze RvT. Tijdens de bijeenkomsten van de module heb ik de vergelijking gemaakt met mijn deelname als drummer aan een orkest: Ieder kan zijn partij heel goed kennen, maar samen ontdek je de bedoeling van het muziekstuk. Binnen een RvT geldt dit net zo. Juist door een goede samenwerking in een RvT kun je samen de juiste melodie ontdekken. En ik had het gevoel dat dit commissariaat zich daar perfect voor leent.” 

Of Annemiek tips heeft voor toezichthouders die op zoek zijn naar een (ander) commissariaat? “De twee modules die ik bij De Erkende Toezichthouder heb gevolgd bereiden je goed voor op deze zoektocht. Gun jezelf de tijd. Dit traject vraagt om feedback ontvangen en geven. Besef dat je deze module er niet zomaar bij doet, net als jouw toevoeging binnen een commissariaat kost dit ook tijd. Maar hierdoor kun je wel écht ontdekken welk commissariaat bij je past. Het heeft mij geholpen om mijn droomcommissariaat te vinden.”  

Mogelijkheden

In de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen helpen wij (aankomende) toezichthouders die een (ander) passend commissariaat zoeken en die zich willen onderscheiden op basis van hun individuele meerwaarde. Je kunt deze module zowel via e-learning/zelfstudie als blended volgen.  

Heb je vragen, neem dan contact op met Caroline Wijntjes. 

Annemiek Deij - fotoAnnemiek Deij (48) is gedragswetenschapper, bedrijfskundige en drummer in haar vrije tijd. Wat opvallend leuk is aan Annemiek: zij refereert haar toezichthoudende rol aan haar orkest. In de toeleidingsmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen, ontdekt ze dat dit binnen een RvT net zo werkt. Mede dankzij haar goede voorkomen lukt het haar dan ook om een plek te krijgen in haar droomcommissariaat. Nieuwsgierig naar meer van Annemiek? Kom met haar in contact via LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *