Waar blijft de digicommissaris? 

 In het digitale tijdperk volgen de ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo op. Van cybersecurity tot Artificial Intelligence (AI) en big data. Hoewel velen het erover eens zijn dat IT & datamanagement meer aandacht verdienen op de agenda’s van raden van toezicht, blijft de praktijk nog altijd achter. Pleuni van Rooij pleit daarom voor de instelling van een ‘digicommissaris’.

Pleuni is in het dagelijks leven manager Business Processes (dienst IT) bij Fontys Hogeschool. Ze volgde de  bij De Erkende Toezichthouder en rondde in december haar traineeship af bij de Raad van Commissarissen van Zorgburo de Liemers. Hier had zij als commissaris de portefeuille IT & datamanagement en heeft in een jaar tijd mooie stappen kunnen zetten.  

Groeiend besef belang digitalisering

Artikelen over het thema digitalisering in toezicht zijn er wel, maar velen dateren van een aantal jaar geleden. Vanuit de politiek gezien is het grappig dat tien jaar geleden minister Plasterk een zogenaamde ‘digicommissaris’ benoemde. Nu is het opnieuw actueel, omdat er vanuit adviesorganen en brancheorganisaties geluiden opgaan dat in het volgende kabinet een minister van Digitale Zaken moet komen. En niet alleen de politiek houdt zich ermee bezig. Ook binnen organisaties en bij toezichthouders groeit het besef dat het onderwerp meer op de agenda moet komen te staan.  

Pleuni: “Je ziet dat het besef er wel is, maar dat het nog niet altijd op de agenda staat.” Pleuni is er vanuit haar vakgebied veel mee bezig en heeft veel kennis en expertise in huis. “Ik zie hoe snel de ontwikkelingen op dit gebied gaan. Denk aan AI, platformisering, de rol van data in besluitvorming, en veiligheid van data zoals persoonsgegevens en noem het allemaal maar op. De ontwikkelingen staan niet stil, maar gaan alleen maar sneller. Het is ook niet de vraag óf je als RvT er iets mee moet doen, maar wát je ermee moet doen. Want die trein dendert wel door.”  

IT niet meer in het klassieke denken

Pleuni denkt dat de beleving bij de term IT vaak nog wat traditioneel bekeken wordt. “Dan gaat het over de infrastructuur, apparaten, en vaak vanuit de hoek van ‘control’; dus welke beheersmaatregelen zijn er nodig om IT-risico’s te verminderen? Als je dan kijkt naar de commissies die je veelal ziet in toezicht, wordt IT nu bijna altijd ondergebracht bij de auditcommissie. Het zou mijns inziens veel meer mogen gaan over de rol van digitalisering in relatie tot innovatie en kwaliteit, en het dus in die commissies een plek zou moeten krijgen. Dat kan een organisatie heel veel brengen, bijvoorbeeld in het kader van een nieuwe strategie.”  

Tijdens haar RvT-traineeship heeft Pleuni veel mooie stappen kunnen zetten. “Ik vond het leuk en vooral belangrijk om me hiermee bezig te houden, en de andere RvT-leden bewust te maken van dit onderwerp. Ik denk ook dat dat de eerste stap is voor andere toezichthouders. Hoe vaak staat het onderwerp op de agenda? En hoe staat het dan op de agenda? Is de RvT voldoende sparringpartner voor de organisatie als het gaat over digitalisering of ontbreekt er nog kennis?” legt Pleuni uit. “En wat zou het kunnen brengen om een digicommissaris, met specifiek dit aandachtsgebied, toe te voegen aan de RvT?” 

Superbvisor

Ben jij, dankzij Pleuni, nieuwsgierig geworden naar hoe je toezicht kunt houden op de digitale transitie? Heb jij verder vragen als: hoe houd je toezicht op de digitale strategie van de organisatie? Hoeveel investeringen zijn er nodig voor digitalisering? Of hoe toets je of de digitale ambitie realistisch is? Volg dan de verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering. Bedoeld voor iedere  toezichthouder, ongeacht je portefeuille of aandachtsgebied.
Je kunt je ook meteen inschrijven.

Voor vragen mag je contact opnemen met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *