Je bent al jarenlang een goed bestuurder en haalt uitstekende resultaten. Eigenlijk ambieer je een functie als commissaris of toezichthouder, en zit je te wachten op dat je gevraagd wordt of je solliciteert. Echter, ook al ben je een excellente bestuurder met veel ervaring, dan blijkt dat beslist nog geen garantie voor je om als toezichthouder succesvol te kunnen functioneren. Er zijn vele voorbeelden uit de praktijk die dit onderschrijven. Juist die factoren die je als bestuurder of manager succesvol maken, vormen vaak de hinderpalen voor je functioneren als toezichthouder.
Hiermee is gezegd dat er een groot verschil is tussen bestuurder zijn en het functioneren als lid van een raad van commissarissen of toezichthouders.
Als nieuw lid word je direct geconfronteerd met verwachtingen ten aanzien van je gedrag en je inbreng. Voldoe je daar niet aan, dan loop je het risico met teleurgestelde collega’s te moeten blijven functioneren. De voorzitter van de raad zal dit proces in goede banen proberen te leiden, bijvoorbeeld door je ondersteuning te bieden.
Beter is het om je wel degelijk voor te bereiden op je nieuwe verantwoordelijkheden en erachter te komen welke sleutelfactoren een rol spelen bij toezichthouden. Zoek een coach die niet alleen weet hoe je moet besturen, maar je expliciet alle ins en outs van toezicht houden kan bijbrengen.
Gedrag blijkt bij toezicht houden veel eerder de bepalende succesfactor te zijn. Je leidinggevende capaciteiten, technische competenties of je reputatie zijn helaas niet bepalend in het succesvol functioneren als toezichthouder. Vooral persoonlijke waarden op basis van de mate waarin gezond geoordeeld wordt en de mate waarin argumenten hun invloed doen gelden. Het is dus van wezenlijk belang dat diepgaand zelfinzicht op deze sleutelfactoren en andere kwaliteiten, je eigen geschiktheid beter beoordeeld kan worden. Op deze manier worden veel fouten vermeden.
Wat er nodig is om succesvol toezicht te houden zijn onder andere de volgende vijf sleutelfactoren:
1. Goed leiderschap is het proces van het mogelijk maken van wat nodig is. Het geeft helderheid voor collega-leden en het verkrijgt commitment van de hele raad. Werken met goede leiders betekend mogen leren, verbeteren en meer verantwoordelijkheid krijgen.
2. Professioneel toezichthouderschap vraagt objectiviteit, onafhankelijkheid en integriteit. Professioneel handelen, betekent dat de klant nummer 1 staat, de organisatie nummer 2 en het persoonlijk belang nummer 3.
3. Goede relaties (h)erkennen elkaars positie, accepteren hun verantwoordelijkheid en zijn het eens welke weg ze willen gaan. Het vraagt om goed te luisteren, fair zijn en diplomatiek te werk gaan bij gevoelige onderwerpen.
4. Het laten groeien van vertrouwen. De basis is een eerlijke en objectieve discussie, waarin consistent gedrag en gezonde oordeelsvorming ertoe bijdragen dat het vertrouwen toeneemt.
5. Het is belangrijk welke betekenis oordeelsvorming heeft in de organisatie. Toch is het zelden onderwerp van gesprek. Daarom roept het nogal eens weerstand op, als de ene toezichthouder het als ‘de waarheid’ ziet en de andere het met ‘een korrel zout’ neemt. Het bepaald wel het imago, de stijl en cultuur van de raad en de organisatie.
Met deze sleutelfactoren voeg je waarde toe aan de raad van toezicht of commissarissen.
Ik hoop dat het lezen van dit artikel je inspireert om naar je eigen functioneren als toezichthouder te kijken en te ontdekken welke waarde jij toevoegt. Ben je een bestuurder en wil jij een goede start maken in een raad van commissarissen of toezicht? Zoek je een coach die specialist is op het gebied van toezicht houden? Wil je reageren op dit artikel of heb je vragen? Neem contact met me op.
Waardeer je dit artikel? Geef het door via LinkedIn of Twitter @CaroWijn of geef een reactie hieronder.