Toezichthouder worden: zo snel kan het gaan

Angela van der Plas*, interim manager kinderopvang, docent en educatief auteur, kan zich sinds deze maand ook toezichthouder noemen. Dit tot haar grote blijdschap én verrassing. Want Angela was weliswaar al een aantal jaar geïnteresseerd in toezicht in nieuwe stijl, plotseling raakte een en ander in een stroomversnelling. De aanleiding was de titel van de ToezichthouderTips van begin december: ‘Toezichthouder worden: wat houdt jou nog tegen?’

Knoop doorhakken

In het artikel werden zes misverstanden opgehelderd rond het vak van toezichthouder. Toen ze het stuk gelezen had, realiseerde Angela zich dat ze de titelvraag niet kon beantwoorden. Dat gaf de doorslag. Er was inderdaad niets wat haar nog tegenhield. Ze schreef zich in voor de decembereditie van de online oriëntatie ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder’ en nu is ze zelf toezichthouder.

Hobbels op de weg

De combinatie van de woorden ‘hardnekkig’ en ‘misverstand’ is niet voor niets zo ingesleten. Zelfs Angela, die al langer bekend was met het gedachtegoed van toezicht nieuwe stijl, bleek een plaatje in haar hoofd te hebben dat niet klopte. Angela: “De nieuwsbrieven vond ik altijd al interessant en het toezichthouderschap sprak me aan. Ik dacht dan ook regelmatig, leuk, dat ga ik doen. Maar ja, druk, kleine kinderen, voor mezelf begonnen. Allemaal redenen waarom het er steeds niet van kwam. Plús het idee dat ik de benodigde bagage miste omdat ik niet bij Shell, ASML of AkzoNobel had gewerkt. Het artikel met de zes misverstanden bracht daar helderheid in. En dus gaf ik me op, om nu echt uit te zoeken of het vak van toezichthouder iets voor me zou zijn.”

Leerhonger

Een klein hobbeltje zag Angela nog wel: er zat niet zoveel tijd tussen haar aanmelding en de online les. “Maar dat kwam helemaal goed! Ik ging aan de slag en het begon meteen te borrelen en te bruisen. Het maakt een enorme leerhonger in me los. Het was zo interessant allemaal en zo herkenbaar. De volgende dag pakte ik weer een uurtje en de dag daarop ook en zo werkte ik toch tijdig de lesstof door. Ik kreeg er zoveel energie door en werd er zo blij van. Ik liep door mijn hele werkcarrière heen en herkende van alles, ook al was het niet door de ogen van een toezichthouder. Zo kon ik situaties terughalen waar het management niet transparant was geweest, of waarin mensen niet goed meegekeken hadden die dat wel hadden moeten doen. Kortom, het was heel prettig dat ik meteen een beeld had bij veel onderdelen van de lesstof omdat ze zo herkenbaar waren.”

Volgende stap

Onbewust groeide Angela steeds meer toe naar het toezichthouderschap. Angela: “Toen ik De Erkende Toezichthouder leerde kennen, vond ik het onderwerp interessant en leek het mij erg leuk om er ooit mee aan de slag te gaan. In de loop van de tijd kreeg ik steeds meer werkervaring bij verschillende organisaties, daarnaast kwam ik van alles tegen in de media over toezicht houden en begon ik me steeds vaker af te vragen … waar waren de toezichthouders? Waarom heeft er niemand ingegrepen toen het kon? Ik weet dat het klassieke toezicht zeker nog bestaat, maar voor mij was toezicht nieuwe stijl altijd al heel vanzelfsprekend. Het lijkt me mooi om betrokken te zijn bij de organisatie en mijn kennis te mogen delen. Dat is ook nodig om meerwaarde te kunnen bieden als toezichthouder.”

Droomvacature

De stof in de oriëntatie gaf Angela zoveel energie dat meteen dat duidelijk was dat het toezichthouderschap inderdaad bij haar paste. Angela: “Na afloop zei mijn gevoel heel duidelijk ‘ja’, terwijl mijn verstand vond dat ik alles nog even moest laten bezinken. De volgende dag ging ik al op zoek naar meer informatie. Daarbij kwam ik een vacature tegen die voor mij gemaakt leek te zijn. Het paste echt als een jas. Maar ik bleek net een dag te laat te zijn om nog te kunnen reageren. Na even nadenken besloot ik toch te bellen en naar aanleiding van dat gesprek mocht ik alsnog een sollicitatiebrief schrijven. Vervolgens werd ik uitgenodigd voor een gesprek en inmiddels ben ik aangenomen!”

Online vervolg

Angela is blij dat ze in december de stap zette om de oriëntatie te doen. Angela: “Fijn dat het in deze tijd online kon. Ik ga ook de basismodule volgen en ook weer online. Het is me goed bevallen dat ik de stof kan doornemen wanneer het mij uitkomt. Eerst dacht ik dat ik liever de andere deelnemers ‘in het echt’ wilde ontmoeten, maar ik heb ervaren dat er door de kleine groepen ook echt goede interactie is in de online bijeenkomsten.”

Tot slot

Angela is nu lid van de RvT van Stichting de Linge in Huissen. De stichting biedt opvang, educatie en (bijzonder) onderwijs voor kinderen van 0 tot 13 jaar in de gemeente Lingewaard. Angela: “Omdat ik ook interimwerk doe, heb ik bewust gekozen voor een organisatie die buiten mijn werkregio valt, om belangenverstrengeling te voorkomen. Het is een vooruitstrevende stichting, die echt met nieuw toezicht bezig is. Precies wat ik zocht. Binnenkort heb ik mijn eerste RvT-vergadering. Ik heb er enorm veel zin in!”

Meer informatie over de e-learning variant of de online variant van oriëntatie ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’? Of over onze andere opleidingen? Je kunt je ook meteen inschrijven.

Je vragen kun je altijd stellen aan Caroline Wijntjes.

 

* Angela van der Plas, interim manager kinderopvang, docent, educatief auteur en lid van de RvT van Stichting de Linge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *