Voor ambitieuze professionals die willen weten waarom je toezichthouder zou willen worden en zich afvragen of het iets voor hen is, zetten we vijf punten op een rijtje waar je misschien niet zo gauw aan zou denken.
1. Professionele ontwikkeling: verdieping en verbreding
Als toezichthouder kun je je vakkennis en expertise op een andere manier inzetten dan je tot nu toe gewend was. Bovendien voer je verdiepende strategische discussies met andere experts en deel je wederzijds je inzichten en ervaringen. Dat zorgt voor verbreding bij jezelf. Het is hierbij wel van belang dat je een commissariaat hebt dat daadwerkelijk goed aansluit bij jouw persoonlijke eigenschappen, waarden en vaardigheden. Dat zijn voorwaarden om optimaal te profiteren van de verdieping en verbreding die je gaat ervaren. Andersom geldt natuurlijk ook dat dan je meerwaarde voor de organisatie het grootst is!
2. Maatschappelijke betrokkenheid: sleutelrol
Welk commissariaat je ook bekleedt, je vervult een verantwoordelijke rol die ertoe doet. Je moet dan ook je eigen toegevoegde waarde (leren) kennen vanuit deze rol en een visie op toezicht ontwikkelen. Daarbij is het cruciaal dat je in verbinding staat met de omgeving, goede relaties onderhoudt met anderen en staat voor goed toezicht op de organisatie.
3. Vergroten van je netwerk: er gaat een wereld voor je open
Als toezichthouder laat je, tegenwoordig helemaal, je licht schijnen op alle stakeholders in de organisatie. Je gaat in gesprek met belanghebbenden en toetst en ervaart verschillende onderdelen in het beleid en de strategie. Hiermee vergroot je op een heel natuurlijke manier je netwerk. Je hebt de mensen en hun kennis immers nodig om je functie goed te kunnen vervullen. En natuurlijk werk je samen met collega toezichthouders in de Raad van Toezicht zelf en ontmoet je die op allerlei bijeenkomsten.
4. Persoonlijke ontwikkeling: mensenwerk
Een commissariaat is leerzaam. Je wisselt de rollen van adviseur, werkgever en toezichthouder af en dat vraagt om specifieke competenties en inzet. Deze rollen vind je nergens in één functie verenigd, behalve in die van de toezichthouder, en ze zorgen voor een speciale dynamiek in vergaderingen. De afweging van belangen en jouw rol daarin vraagt om uitstekende communicatieve en intuïtieve vaardigheden. Uiteindelijk is dat mensenwerk. En hoe meer je in deze bijzondere rol groeit, hoe meer je ook op persoonlijk vlak profijt zult hebben van de lessons learned.
5. Carrièrekansen: nieuwe wegen
Deze reden behoeft weinig uitleg: je vergroot je netwerk en verbreedt je kennis. Dat is het ideale recept voor een goed carrièreperspectief. Mooi meegenomen, al is het natuurlijk het allerbelangrijkst dat je een commissariaat hebt waar je je op je plek voelt en waar je plezier aan beleeft.
Gaat het al kriebelen? Krijg je zin om je ambities om te zetten in daden en meer aan de weet komen over de praktijk van het toezicht houden? Dan is de oriëntatiemodule ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ voor jou wellicht een zinvolle eerste stap. De eerstvolgende mogelijkheden zijn 14 november en 11 december.
Nadere informatie en meer data voor ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ vind je bij onze diensten, evenals data en locaties. Je kunt je ook meteen inschrijven.
Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.