Toekomstbestendig toezicht: hoe ga jij om met duurzaamheid?

Staat het onderwerp duurzaamheid al bij jou en je bestuurder op de agenda? Als je als onderneming of organisatie toekomst-bestendig wilt zijn, ontkom je er zeker in deze tijd niet meer aan dat duurzaamheid is geïntegreerd in je strategie. Dat betekent ook het nodige voor jou als toezichthouder of commissaris, ongeacht je portefeuille.

Hoe goed ben jij daarop voorbereid?

Van containerbegrip naar actie!
Duurzaamheid is een containerbegrip waar een ieder zijn eigen invulling aan geeft. Dat kan gaan van het recyclen van de theezakjes in de kantine tot het doorspoelen van de toiletten met grijs water of een principiële discussie over de investeringen van banken en pensioenfondsen. De taak van de toezichthouder is echter wel degelijk helder: jíj toetst hoe de bestuurder duurzaamheid op een efficiënte manier vertaalt naar zijn onderneming.

Doelgerichte instrumenten
Duurzaamheid en waardecreatie behoren inmiddels integraal onderdeel te zijn van iedere ondernemings- of organisatiefilosofie en dat betekent voor jou als toezichthouder of commissaris dat je zelf moet schakelen van klassiek toezicht naar toezicht nieuwe stijl.

De nieuwe verdiepingsmodule ‘Duurzaamheid en waardecreatie’ van De Erkende Toezichthouder ondersteunt je daarbij. De module geeft je op een toegankelijke manier praktische instrumenten in handen om je eerste of je volgende stap te zetten in je toezicht op duurzaamheid en lange waardecreatie. Ook wanneer jouw bestuurder nog niet zo ver is, kom je aan je trekken: je leert hoe je in dat geval het onderwerp op de agenda krijgt én het goede gesprek aangaat.

Stimulerende samenwerking
De Erkende Toezichthouder biedt deze verdiepingsmodule aan in samenwerking met Marjolein Baghuis van Change in Context. Marjolein ondersteunt bedrijven en organisaties bij hun duurzaamheidsstrategie en –communicatie. Zij beschikt over een brede ervaring in het bedrijfsleven en bij ngo’s, en over hoogwaardige inhoudelijke kennis over het onderwerp. Daarnaast is ze toezichthouder bij Bibliotheek Amstelland en voorzitter van de Kring Duurzaamheid bij alumnivereniging Nyenrode.

E-book
Caroline Wijntjes, Founder van De Erkende Toezichthouder en Marjolein vullen elkaar perfect aan, zodat toezichthouders en commissarissen uitstekend profiteren van deze stimulerende samenwerking. Dit heeft onder andere al geresulteerd in een prachtig e-book ‘Toezicht op duurzaamheid en waardecreatie’, dat deel uitmaakt van deze verdiepingsmodule, en dat ook los te bestellen is.

Praktische aanpak
Zoals je gewend bent van De Erkende Toezichthouder is de module interactief van opzet. De lesstof bestaat uit een mix van theorie, praktijk en leren van elkaar. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst neem je het e-book door. In de eerste bijeenkomst maak je vervolgens als deelnemer een vertaalslag naar je eigen situatie, waarna je ook daadwerkelijk in je eigen toezicht aan de slag gaat.

Je ervaringen bespreek je in de tweede bijeenkomst en vervolgens formuleer je een nieuwe actie. Zo krijg je in korte tijd niet alleen greep op dit best lastige onderwerp, maar weet je ook hoe je het op de agenda kunt krijgen én hoe je er goed en effectief toezicht op uitoefent.

Meer informatie over de verdiepingsmodule ‘Duurzaamheid en waardecreatie’ vind je bij onze diensten, evenals data en locaties. Je kunt je ook meteen inschrijven.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *