Werner Zuurbier

Zijn studie bestuurskunde viel zo’n beetje samen met de komst van het internet, en vanaf dat moment loopt de digitale transformatie als een rode draad door het leven en de carrière van Werner Zuurbier. Steeds is er daarbij sprake van ondernemerschap op het snijvlak van business en IT. Na zijn studie startte hij een internetbedrijf, waar hij veel (overheids)organisaties en bedrijven hielp met hun eerste stappen op internet. Via advieswerk, het opzetten van een succesvolle ondernemersspecialisatie voor hbo-studenten en de digitalisering van een ziekenhuis, houdt hij zich nu bij een verzekeringsmaatschappij o.a. bezig met IT-strategie en cybersecurity.

De link met het docentschap is voor hem een hele logische. Het overbrengen van complexe materie op een eenvoudige manier vindt Werner ontzettend leuk en tevens vormt het een mooie uitdaging. Hij gebruikt daarbij vaak, ook in de verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering, een eenvoudige 2×2-matrix. Weliswaar gaat er nuance verloren, maar deze aanpak maakt het wel mogelijk dat mensen het onderwerp in hun hoofd gaan ordenen en vervolgens kunnen toepassen. De complexiteit komt dan vanzelf tot leven. Het wordt duidelijk wanneer je iets van een onderwerp moet vinden en hoe je er iets over kunt zeggen zonder dat het je specialisme is. Dat het werkt om ook met dezelfde blik naar de materie te kunnen kijken, ongeacht achtergrond of kennisniveau, heeft Werner al gemerkt bij de deelnemers aan de verdiepingsmodule.

Het gedachtegoed van De Erkende Toezichthouder past bij Werner omdat:

‘De Erkende Toezichthouder mensen enthousiast maakt voor het toezichthouderschap, die je (nog) niet zo veel ziet in de boardroom. Jonge mensen bijvoorbeeld en mensen met een andere culturele achtergrond of met een bepaald specialisme. Daarnaast spreekt me aan dat er in nieuw toezicht veel aandacht is voor de rol van sparringpartner en adviseur. Dat de bestuurder ziet dat je er niet alleen bent voor de kritische blik, maar ook om te helpen bij lastige vraagstukken en dat je daarin heel mooi samen kunt optrekken.

Werner Zuurbier, zie zijn LinkedInprofiel, is manager IT Strategy en Chief Information Security Officer bij Univé, oprichter van Cyber in the board en lid RvT van OSG Sevenwolden en Thuiszorg het Friese Land.