Verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijke impact

Alle bedrijven en organisaties hebben ermee te maken met de maatschappelijke impact van hun handelen. Sommigen zetten een bijdrage aan de maatschappij in als centraal thema bij het formuleren van de strategie, anderen willen los van hun resultaat ook een bijdrage leveren aan een concreet thema als het bestrijden van armoede of klimaatverandering. Weer anderen willen gewoon voldoen aan wet- en regelgeving of aan de duurzaamheidseisen van hun klanten. Het gaat steeds meer een integraal onderdeel uitmaken van bedrijfsprocessen en daarmee ook van toezicht. Dit zien we ook terug in de vigerende governancecodes.

maatschappelijke impact en toezicht houden nieuwe stijlMaatschappelijke impact en de de rol van toezichthouder

Het maken en uitvoeren van beleid op het gebied van maatschappelijke impact is de verantwoordelijkheid van de bestuurder, maar hoe houd je hierop effectief toezicht? En wat als je bestuurder of je collega in de RvT/RvC hiervan de noodzaak (nog) niet inziet? Welke risico’s loopt de organisatie op dit gebied? Hoe zet je maatschappelijke impact, zoals duurzaamheid, lange waardecreatie en impact op de agenda van de RvT/RvC?

Steeds meer bedrijven publiceren naast het financiële jaarverslag ook een MVO-verslag, of brengen de financiële en niet-financiële prestaties samen in een geïntegreerd verslag. Hoe beoordeel je als RvC een dergelijk verslag voordat je daar je goedkeuring aan verleent?

Zet de volgende stap

Het doel van de verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijke impact is je in staat te stellen als toezichthouder het onderwerp te agenderen en het gesprek hierover aan te gaan met je collega’s en het bestuur, vanuit de verschillende rollen als toezichthouder. Je gaat in deze verdiepingsmodule concreet de volgende stap zetten die past bij het bedrijf of de organisatie waarop je toezicht houdt.

Klantervaring

Rob Donker“Via LinkedIn kwam ik in contact met De Erkende Toezichthouder. De verdiepingsmodule heeft mij inzicht gegeven in hoe te acteren in de rol van toezichthouder en heb het ervaren als een goede intervisie.”
Rpb Donker, voorzitter bestuur Agrofoodcluster

 

Voor wie?

maatschappelijke impact in de boardroomInzicht en kennis over maatschappelijke impact, duurzaamheid en waardecreatie zijn van belang voor iedere toezichthouder of commissaris, ongeacht de portefeuilleverdeling in de RvC/RvT. Dit dient op een integrale wijze ingebed te zijn in organisaties, en dus ook in het toezicht daarop. Het is een verdiepingsmodule voor toezichthouders en commissarissen die op dit moment actief zijn in een RvC of RvT , en die een (door)start willen maken met toezicht op maatschappelijke impact voor hun bedrijf of organisatie.

Wat levert het jou op?

  • Handvatten om impact, duurzaamheid en waardecreatie te agenderen in de RvC of RvT.
  • Inzicht in de rol, taak en verantwoordelijkheid van de toezichthouder bij maatschappelijke impact, zoals duurzaamheid en waardecreatie.
  • Inzicht in de trends, publiek vertrouwen en de wettelijke kaders inzake duurzaamheid.
  • Inzicht in de risico’s en kansen die impact, duurzaamheid en waardecreatie bieden.
  • Inzicht in het toezicht op de borging van impact, duurzaamheid en waardecreatie in de organisatie.
  • De kunst om de juiste vragen te stellen en de antwoorden goed te beoordelen van de bestuurder of CEO.
  • De bestuurder of CEO goed kunnen adviseren als sparringpartner.

Wie is de docent?

Marjolein Baghuis De Erkende ToezichthouderMarjolein Baghuis
Change in Context,
lid RvT Bibliotheek Amstelland,
voorzitter Kring Duurzaamheid bij alumnivereniging Nyenrode.

 

 

Je investering is € 599,- excl. btw en incl. lunch en ToezichthouderTips. Je krijgt het e-book Toezicht op maatschappelijke impact ter waarde van € 54,99 er gratis bij. Het staat vol met praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Je ontvangt een certificaat aan het einde van de module.

Data en locaties in 2020

Dagprogramma van 10.00 tot 16.00 uur.


6e editie: donderdag 9 april 2020 nabij AmsterdamThe Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel

De locatie The Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel ligt aan het riviertje de Waver in een mooi rustig natuurgebied met uitzicht op de Zuidas van Amsterdam. Met gratis parkeren.


7e editie: woensdag 30 september 2020 nabij Utrecht

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis nodigen uit tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen om de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein. 


8e editie: vrijdag 27 november 2020 nabij Den BoschLandgoed Huize Bergen in Vught

De locatie is Landgoed Huize Bergen in Vught, een monumentale villa die verscholen ligt in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Met gratis parkeergelegenheid.

 Heb je interesse in deze verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijke impact?
Schrijf je dan in.

Meer informatie

Deze verdiepingsmodule Toezicht op Maatschappelijke impact maakt onderdeel uit van De Erkende Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl, en kun je ook apart volgen of in-company organiseren. Wil je meer informatie over deze verdiepingsmodule? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder. Of lees dit artikel in onze ToezichthouderTips over hoe een toezichthouder toezicht houdt op maatschappelijke impact.

Heb je vragen over de inhoud van de module in relatie tot jouw opleiding en ervaring, neem dan contact op met Caroline Wijntjes.