Verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering

De digitale revolutie brengt fundamentele veranderingen teweeg in de omvang en reikwijdte van organisaties, en in hoe ze zijn georganiseerd en worden beheerd. Met de verdiepingsmodule Toezicht op digitaliseren krijg je als toezichthouder en commissaris inzicht in de effecten van digitaliseren en handvatten hoe je daarop toezicht kunt houden.

Hoe kan de organisatie, waarop jij toezicht houdt, digitalisering inzetten ten behoeve van de klant? Dat kan bijvoorbeeld door de dienstverlening te verbeteren via inzet van robots die medewerkers van de klantenservice helpen het juiste antwoord sneller te vinden. Maar ook door kosten te besparen op het onderhoud door het gebruik van data. Elke keer moet je je als toezichthouder afvragen: wat betekent dit voor onze huidige én de toekomstige klant?

Digitalisering is een breed begrip en gaat veel verder dan ICT. Denk aan primaire processen (zoals digitale voorspelmodellen), ondersteuning (zoals digitale games in het onderwijs), nieuwe digitale diensten (zoals inzet van sensoren voor ouderen om data te verzamelen) en nieuwe bedrijfsmodellen (zoals Seats2Meet).

digitalisering en strategieDigitalisering en strategie

Snelle technologische veranderingen, gedreven door de mogelijkheid om grote gegevens met ongekende snelheid te verwerken en het gebruik van algoritmen worden ingezet om beslissingen te nemen. Gigantische online platforms verzamelen enorme hoeveelheden gegevens van gebruikers en bepalen de toegang tot deze gegevens. Deze snelle veranderingen dagen regelgevers uit, met name ten opzichte van technologiereuzen. Dit verandert de manier waarop organisaties zaken doen drastisch, en daarmee hun strategie.
Digitalisering maakt, als het goed is, integraal onderdeel uit van de strategie en daarmee van je toezicht. Het gaat over voortdurend innoveren, processen alsmaar slimmer en efficiënter maken, data verzamelen, bij elkaar brengen en benutten in samenwerkingsvormen en nieuwe technologieën snel en effectief toepassen. Maar ook over de ethische consequenties daarvan.

Herken je deze vragen?

 • Hoe zorg je er als toezichthouder voor dat de organisatie waarop je toezicht houdt niet doelloos rond gaat drijven op de golf van digitalisering, maar trefzeker overeind blijft in deze nieuwe dynamiek?
 • Vindt er waardecreatie plaats door deze digitalisering?
 • Wat is de impact van digitalisering op de organisatie en de klant?
 • Past het huidige businessmodel dan nog wel?
 • Waar begin je als toezichthouder?
 • Hoe breng je die noodzakelijke verandering in de RvT op gang en ondersteun je de bestuurder en je collega’s?

 

digitalisering en toezichtVoor wie?

Wij zijn van mening dat deze kennis, inzichten en praktijkervaringen een must zijn voor iedere toezichthouder en commissaris ongeacht het profiel in de RvT.
Dat geldt ook voor degenen die De Erkende Opleiding  Toezichthouder Nieuwe Stijl doorlopen en tenminste de basismodule Op weg naar Nieuw Toezicht hebben afgerond.

Wat levert het jou op?

 • Inzicht in de rol, taak en verantwoordelijkheid van de toezichthouder bij digitalisering.
 • Inzicht in de nieuwste digitale trends en specifiek voor jouw organisatie de wettelijke kaders inzake IT.
 • Bekend zijn met de strategische impact van verschillende technologische ontwikkelingen (mobile, social media, digitalisering, cyber security, robotisering, Internet of Things, enz.).
 • Kennis van de wijze van toezicht op de kwaliteit van IT-systemen (privacy, legacy, infrastructuur, standaardsoftware, beschikbaarheid).
 • Inzicht in de risico’s van digitalisering en hoe je die voor kunt zijn.
 • De juiste vragen kunnen stellen aan de bestuurder én de antwoorden hierop goed kunnen beoordelen.
 • De bestuurder goed kunnen adviseren als sparringpartner.

Wie is de docent?

Mareke Miedema De Erkende Toezichthouder
Mareke A. M. Miedema
Directeur MAREKE, projectleider, trainer
en implementatiebegeleider digitalisering

 

 

Praktische informatie

Je investering is € 599,- excl btw. en incl. lunch en ToezichthouderTips. Je krijgt het e-book Toezicht op digitalisering  ter waarde van € 54,99 er gratis bij. Dat staat vol praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Je ontvangt een certificaat aan het einde van de module.

Data en locaties 2020

Dagprogramma van 10.00 tot 16.00 uur


10e editie: woensdag 16 september 2020 nabij Utrecht

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis nodigen uit tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen om de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein. 


11e editie: vrijdag 20 november 2020 nabij Assen

Hotel Bitter en Zoet VeenhuizenDe locatie is Hotel Bitter en Zoet, een voormalig hospitaal in
beschermd dorpsgezicht Veenhuizen, dat vroeger deel
uitmaakte van de Koloniën van Weldadigheid. U vindt er modern
comfort in een historisch jasje, compleet met zonneterras en
tuin. Gratis parkeergelegenheid.


Heb je interesse in de verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering? Schrijf je dan in.

 

Meer informatie
Deze verdiepingsmodule Toezicht op digitalisering maakt onderdeel uit van De Erkende Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl, en kun je ook apart volgen of in-company organiseren. Wil je meer informatie over deze verdiepingsmodule? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Heb je vragen over de inhoud van de module in relatie tot jouw opleiding en ervaring, neem dan contact op met Caroline Wijntjes.