Verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel

Hoe stel je vragen vanuit vertrouwen aan een bestuurder? Maar ook: welke vragen stel je bij het “implementeren en waarborgen van een cultuur die gericht is op lange termijn waardecreatie”, zoals de Corporate Governance Code van ons vraagt?

De waarde van de juiste vragen

de juiste vragen stellenVragen stellen doen we dagelijks, maar bereiken we er ook ons doel mee? Vragen stellen heeft alles te maken met actief luisteren en interpreteren. Maar ook met ‘Stel ik wel de juiste vraag?’ Goed doorvragen ervaren de meeste toezichthouders als een van de lastigste aspecten in hun werk, blijkt uit onderzoek*. Je oordeel uitstellen en de ander tot nadenken bewegen of inspireren. Doorvragen is nodig, want daarmee kom je sneller tot de kern, krijg je scherper zicht op het effect dat je wilt bereiken.

Effect vraagt ander perspectief

In de stap naar nieuw toezicht komt het stellen van vragen in een ander perspectief te staan. De toezichthouder werkt dan immers veel meer samen met de bestuurder, reflecteert meer en zijn rol als sparringpartner is groter. In het klassieke toezicht ligt de focus veel meer op harde feiten en cijfers en daarmee op de controlerende rol. Om effectief te kunnen zijn in je vragen is het onder andere van belang dat je als toezichthouder kunt schakelen op de communicatiestijl van je gesprekspartner: de bestuurder of collega toezichthouder.

Klantervaring

Bart van Achterberg“Via collega RvT-lid werd ik gewezen op De Erkende Toezichthouder. De juiste vragen stellen is een prima verdiepingsmodule die aansluit op de praktijk. Ik heb inzicht gekregen in mijn eigen handelen als toezichthouder”.
Bart van Achterberg, toezichthouder Zorgburo De Liemers

interactiefWat je leert in deze interactieve verdiepingsmodule

  • Welke communicatiestijl je van nature hanteert.
  • Wanneer deze stijl effectief is en wanneer niet.
  • Luisteren op verschillende communicatieniveaus.
  • Een vraag stellen op de juiste manier.
  • Krachtige vragen stellen.
  • Hoe je een reactie op jouw vraag herkent en interpreteert.
  • Je eigen vraagtechnieken verrijken.
  • Hoe je de communicatie binnen je RvT bespreekbaar maakt.

In deze verdiepingsmodule kun je je eigen dilemma’s nog eens uitgebreid oefenen hoe er met een andere communicatiestijl een andere uitkomst mogelijk was geweest. Dit door verschillende soorten vragen te stellen en te luisteren op verschillende communicatieniveaus. Na deze verdiepingsmodule ben je uitstekend in staat om als toezichthouder via vraagtechnieken uitstekend te kunnen beïnvloeden.

Wie is de docent?

Elma Hafkamp De Erkende ToezichthouderElma Hafkamp
Senior docent Bedrijfskunde NHL Stenden
voorzitter RvT OPO Steenwijkerland
lid RvT Zorggroep Noorderboog
lid RvT Proloog
lid Ledenraad NCD 

 

Je investering is € 599,- incl. e-reader en ToezichthouderTips en excl. btw. De opzet van de verdiepingsmodule is zodanig opgezet dat we rekening houden met jouw communicatiestijl. Je ontvangt een certificaat aan het einde van de module.

Data en locaties in 2020

Dagprogramma van 10.00 tot 16.00 uur


13e editie: donderdag 7 mei 2020 nabij Maastrichtkasteelhotel Château St. Gerlach in Valkenburg

De locatie is het luxe kasteelhotel Château St. Gerlach in Valkenburg dat wordt omgeven door uitgestrekte parken, een wijngaard, kruidentuinen, bijenstallen en een kerk met fresco’s uit de 18e eeuw. Een aantrekkelijke accommodatie in het prachtige Geuldal met gratis parkeren voor de deur.


14e editie: donderdag 28 mei 2020 nabij Den Haag

De locatie De Karnmolen in Wassenaarvverscholen tussen het landelijk groen en de zee en toch op steenworp afstand van Den Haag, ligt, midden in de Veenzijdse polder, onze trots, boerderij “De Raaphorst” met de daarnaast gelegen oude Karnmolen. Gebouwd in eclectische stijl, dateren zij beiden uit 1876. Met gratis parkeergelegenheid. 


15e editie: vrijdag 11 september 2020 nabij Utrecht

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis nodigen uit tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen om de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein.

Heb je interesse in de verdiepingsmodule “Om de rol van toezichthouder beter te kunnen oppakken ben ik deze verdiepingsmodule gaan volgen. Het was een super en leerzame module.” De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel?
Schrijf je dan hier in.

Klantervaring

Annette Nijhuis“Om de rol van toezichthouder beter te kunnen oppakken ben ik deze verdiepingsmodule gaan volgen. Het was een super en leerzame module.”
Annette Nijhuis, toezichthouder

Meer informatie

Deze verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel! maakt onderdeel uit van De Erkende Opleiding Toezichthouder Nieuwe Stijl, en kun je ook apart volgen of in-company organiseren. Wil je meer informatie over deze verdiepingsmodule? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

* Grand Thorton Commissarissen benchmarkonderzoek 2017 dl II