Stappenplan voor aankomende toezichthouders
Herken je dat? Je hoort op het journaal over de perikelen van de RvT in een zorginstelling, een studievriend vertelt je over de goede samenwerking tussen de RvC en de Ondernemingsraad bij de multinational waar hij werkt, je leest in de krant over het opstappen van de complete Raad van Bestuur van een voetbalclub in de eredivisie.
En ondertussen gaat er iets kriebelen. Je weet niet precies wat het is.
Je voelt je ongedurig worden. Maar waarom?
Wellicht omdat je zelf goede strategische ideeën hebt. Of omdat je over een groot voetbalhart beschikt. Of je hebt ervaring met de kracht van goed samenwerken (in organisaties) en je wilt daar meer mee doen. Het kan ook zijn dat je bepaalde belangenconflicten herkent, en weet hoe je toch weer op één lijn kunt komen. In gesprek met gelijkgestemden hierover ebt je onrustige gevoel langzaam weg.
Tot de volgende keer dat het onderwerp toezicht houden je pad kruist ….
En je weet: hier wil ik iets mee!
Wat je nog niet weet is hoe je dat aan moet pakken.
Aankomende toezichthouder
Kortom, jij bent geïnteresseerd in toezicht houden. Je wilt weten hoe je toezichthouder of commissaris wordt én of het bij je past. In het dagseminar ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ komt dat allemaal aan de orde. In een groep van maximaal 10 deelnemers doorlopen we een praktisch 6-stappenplan.
Aan het eind van de dag weet je:
- wat een toezichthouder (nieuwe stijl) doet
- of jij er een wilt worden
- wat je in huis moet hebben als toezichthouder
- wat je meerwaarde is
- welke opleidingen/trainingen er zijn
- wat jij nodig hebt om een passend commissariaat te verwerven
En heb je bovendien:
- inzicht gekregen in je eigen motivatie
- zelf ervaren hoe de functie aanvoelt
- je netwerk uitgebreid met andere potentiële toezichthouders
- ‘achter de schermen’ gekeken bij raden van toezicht
- geleerd van de praktijkervaring van je mede-deelnemers
- nog eens opnieuw ervaren wat de positieve effecten zijn van goed samenwerken
Naar buiten kijken
Het dagseminar geeft je in één dag precies de bagage die je nodig hebt om te bepalen of toezicht houden voor jou de volgende stap is. Het programma biedt een mix tussen vooraf aangeboden theorie en praktijk. ’s Middags stap je zelf in de rol van toezichthouder aan de hand van korte casuïstieken. De ervaring leert dat de deelnemers dit als zeer waardevol ervaren. Op basis van een ‘wat als’ werkwijze gaan we aan de slag met concrete praktijkvoorbeelden. Er ontstaan levendige discussies, en er passeert op deze manier een uitgebreid scala aan mogelijkheden hoe je vanuit je rol als toezichthouder nieuwe stijl kunt én moet optreden. Het uitgangspunt is daarbij steeds: bij welke aanpak is de klant (en de organisatie) het meest gebaat?
Naar binnen kijken
In de manier waarop je een bepaald vraagstuk benadert, neem je altijd jezelf mee. Vraag is wel wat voor type mens jij bent en bij wat voor soort organisatie jouw talent en kwaliteiten het best tot hun recht komen. Het gaat erom een goede match te maken tussen jou, je meerwaarde en het type bedrijf of organisatie dat een toezichthouder zoekt. Om dat goed te kunnen doen, is het nodig dat je je blik ook naar binnen richt. Dat je kijkt naar je motivatie, je kernwaarden en je ambities. Dit onderdeel komt in het ochtendprogramma aan de orde. Ik ga in op het profiel van de toezichthouder 3.0 met de daarbij behorende persoonlijkheidsdimensies, kwaliteiten en capaciteiten. Jij kunt dan zelf beoordelen hoe jij in dat beeld past.
Zie jij er ook naar uit om zelf de dynamiek te ervaren van de toezichtspraktijk? Om al je vragen kwijt de kunnen over toezicht houden (nieuwe stijl). Dan is dit dagseminar écht een aanrader. Lees wat eerdere deelnemers vinden van het dagseminar Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden.