Nynke ervaart dat ze een waardevolle bijdrage levert als toezichthouder

Bedrijfsjurist, 35 jaar en werkzaam in de IT: hoewel Nynke Wiersma goed op haar plek zit, mist ze de maatschappelijke bijdrage in haar job. Ze verlangt ernaar om, naast haar hoofdfunctie, een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Om met haar juridische kennis van toegevoegde waarde te zijn voor een maatschappelijke organisatie. Dit brengt haar op het pad van de wereld van de toezichthouders.  

Als Nynke Wiersma in contact komt met Caroline Wijntjes, Founder van De Erkende Toezichthouder, gaat het balletje rollen.  

Een warm hart toedragen

In februari 2022 startte Nynke de Opleiding Superbvisors in de academie van De Erkende Toezichthouder. Inmiddels heeft ze de eerste twee modules succesvol afgerond. In de laatste module van de opleiding gaat ze de praktijk in als trainee toezichthouder bij Stichting Woonzorghoeve OnsHuis in Breda. Nynke: “Dit traineeship staat in teken van woonzorg voor mensen met dementie. Hier kan ik eindelijk mijn maatschappelijke bijdrage gaan leveren waarnaar ik al langere tijd op zoek ben.” 

Nynke weet al precies wat ze met deze opleiding wil bereiken. “Ik wil niets liever dan doorgroeien naar de rol van ervaren toezichthouder. En meerdere commissariaten vervullen in de woonzorg voor ouderen en woningcorporaties, die ik een warm hart toedraag.”  

Maatschappelijke bijdrage leveren

Nynke werkt momenteel voor een commerciële organisatie. “Ik heb het in deze functie ontzettend naar mijn zin, wél mis ik de maatschappelijke bijdrage. In mijn rol als toezichthouder heb ik daarom een duidelijke voorkeur voor een non-profitorganisatie. En wil ik ervoor zorgdragen dat er geen tweede Sanderink- of Vestia-situatie ontstaat. Dat medewerkers tevreden zijn en dat de organisatie gezond functioneert. Ik heb de intrinsieke motivatie om het goede te doen ervaren vanuit mijn jeugd.”

Belangrijke kennis en vaardigheden

“Toen ik begon aan de Opleiding Superbvisors, had ik wel een idee van het werk van een toezichthouder, maar heel concreet was het niet.” Nynke ervaart het als prettig dat ze tijdens de opleiding meer leert over het vak van toezicht houden. Wat is het verschil tussen toezicht houden en besturen? Waar ligt precies de grens? Wat is de legitimiteit van een toezichthouder?  

Nynke leert ook dat het werk van een toezichthouder verder gaat dan enkel het overbrengen van een advies of besluit. Ze merkt al snel dat het belangrijk is om haar communicatieve vaardigheden beter onder de knie te krijgen. Nynke: “Als je wilt dat een advies overkomt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je dit zegt, en aan wie. Dit kan niet altijd vanuit mijn eigen communicatiestijl, je moet daarin wendbaar zijn.” De kennis die ze opdoet tijdens de opleiding gebruikt Nynke in de praktijk als trainee. Ze toetst regelmatig bij de ander of haar boodschap goed overkomt.

Over één ding is Nynke absoluut zeker: “De opleiding heeft mij alleen maar plezier gebracht. Van de theoretische en praktijkgerichte kennis heb ik veel geleerd, mijn netwerk is uitgebreid en ik heb ervaren toezichthouders mogen ontmoeten.” 

Onvergetelijke momenten

Twee momenten zijn Nynke het meest bijgebleven: een kwetsbaar onderwerp tijdens een van de bijeenkomsten en de gesprekken met drie ervaren toezichthouders.  

Nynke wil alles perfect doen, ook tijdens haar opleiding. Nynke’s medestudenten geven haar een mooi inzicht mee als Nynke vertelt dat ze als toezichthouder nog veel te leren heeft: ‘Je bent immers toegelaten tot de academie, je doet volop en goed mee en je bent zelfs al halverwege.’ Dit geeft Nynke een fijn gevoel. Het bevestigt dat ze goed bezig is op haar pad om toezichthouder te worden. 

De gesprekken met drie ervaren toezichthouders geeft Nynke de kans om ongedwongen vragen te stellen. En ook daar komt de perfectionistische kijk van Nynke ter sprake. “Ik weet nog dat één van de toezichthouders zei: ‘Kijk vooral naar wat je wél kan’. Dat heeft mij uiteindelijk geholpen om te solliciteren op het traineeship van Stichting Woonzorghoeve OnsHuis.”  

Doorontwikkelen en netwerken

toezichthouderJuist omdat ze nog maar in de tweede maand van haar traineeship zit, verkent Nynke haar rol van toezichthouder nog steeds. “Ik ben veel aan het lezen en in gesprek met de andere leden van de Raad van Toezicht.”   

Vol enthousiasme voor de wereld van toezichthouders, houdt Nynke al goed de vervolgopleidingen in de gaten. “Ik zag de verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel! bij De Erkende Toezichthouder gericht op het overbrengen van je boodschap en het geven van feedback. Dat lijkt me interessant.”
Nynke vindt het belangrijk om zich te verbinden met andere toezichthouders, ook online. Voor haar eigen ontwikkeling en om haar netwerk uit te breiden. 

De toegevoegde waarde als persoon en toezichthouder

Nu Nynke trainee toezichthouder is, maakt ze zich de rol langzaam eigen. “Met mijn helicopterview en gevoel voor rechtvaardigheid, ben ik de thermometer in de RvT.” Met andere woorden: Nynke voelt goed aan wanneer een werkwijze goed verloopt of juist niet. Omdat ze reflecteert op hoe ze zich kan ontwikkelen en openstaat voor verbetering, is ze absoluut van toegevoegde waarde in de wereld van toezicht houden.  

Nynke heeft plezier in haar werk als trainee toezichthouder en haalt er voldoening uit. Toch is ze benieuwd of het altijd zo leuk blijft. “Ik kan me niet voorstellen dat ik er ooit minder van ga genieten.” Zelfs als Nynke moet ingrijpen in een moeilijke situatie, blijft het voor haar interessant en uitdagend, omdat ze ervaart dat ze een waardevolle bijdrage kan leveren.  

nynke wiersma erkende toezichthouderBen of ken jij iemand die net als Nynke Wiersma een opleiding tot toezichthouder nieuwe stijl wil volgen? Waar vakinhoudelijke kennis samengaat met persoonlijke ontwikkeling? En waar je een jaar lang deel uitmaakt van een RvT?

Voor meer informatie over de Opleiding Superbvisors | tot 40 jaar, of neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *