Verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijke impact

Maatschappelijke impact. Alle bedrijven en organisaties hebben ermee te maken. Sommigen zetten een bijdrage aan de maatschappij in als centraal thema bij het formuleren van de organisatiestrategie, anderen willen los van hun bedrijfsresultaat ook een bijdrage leveren aan een concreet thema als het bestrijden van klimaatverandering, en weer anderen willen gewoon voldoen aan wet- en regelgeving of aan de behoeften van hun klanten. Het gaat steeds meer een integraal onderdeel uitmaken van organisatieprocessen en daarmee ook van toezicht. Dit zien we ook terug in de governance codes.

Maatschappelijke impact raakt ook de rol van de toezichthouder. Het maken en uitvoeren van beleid op het gebied van waardecreatie is de verantwoordelijkheid van de bestuurder, maar hoe houd je hierop effectief toezicht? En wat als je bestuurder of je collega RvT/RvC-leden hiervan de noodzaak (nog) niet inzien? Welke risico’s loopt de organisatie op dit gebied? Hoe zet je bijv. duurzaamheid op de agenda van de RvT/RvC?

Steeds meer bedrijven publiceren naast het financiële jaarverslag ook een MVO-verslag, of brengen de financiële en niet-financiële prestaties samen in een geïntegreerd verslag. Hoe beoordeel je als RvC/RvT een dergelijk verslag voordat je daar je goedkeuring aan verleent?

Het doel van deze verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijk impact is je in staat te stellen als toezichthouder het onderwerp te agenderen en het gesprek hierover aan te gaan met je collega’s en het bestuur, vanuit de verschillende rollen als toezichthouder. Je gaat in deze verdiepingsmodule concreet de volgende stap zetten die past bij het bedrijf of de organisatie waarop je toezicht houdt.

Voor wie?
Inzicht en kennis over maatschappelijke impact, duurzaamheid en waardecreatie zijn van belang voor iedere toezichthouder of commissaris, ongeacht de portefeuilleverdeling in de RvC/RvT. Het dient op een integrale wijze ingebed te zijn in organisaties, en dus ook in het toezicht daarop. Dit is daarom ook geen opleidingsmodule voor een specifiek profiel in de RvT. Het is een verdiepingsmodule voor mensen die op dit moment actief zijn in een RvC of RvT en die een (door)start willen maken met toezicht op maatschappelijke impact, duurzaamheid en waardecreatie voor hun bedrijf of organisatie.

Wat vragen we van je?

  • Doornemen van lesmateriaal ter voorbereiding en een eigen praktijkcasus voorbereiden (2 tot 3 uur)
  • Actief bijwonen van een bijeenkomst om verdiepende kennis en inzichten uit te wisselen met collega toezichthouders en commissarissen, en de eerste eigen stap voor te bereiden
  • Starten met het toepassen van je eerste stap in de praktijk

Wat levert het jou op?

  • Handvatten om maatschappelijke impact,duurzaamheid en lange termijn waardecreatie te agenderen in de RvC/RvT.
  • Inzicht in de rol, taak en verantwoordelijkheid van de toezichthouder bij maatschappelijke impact, duurzaamheid en waardecreatie.
  • Inzicht in de trends en de wettelijke kaders inzake duurzaamheid.
  • Inzicht in de risico’s en kansen die maatschappelijke impact, duurzaamheid en waardecreatie bieden.
  • Inzicht in toezicht op het beleid en de borging van deze thema’s in de organisatie.
  • De kunst de juiste vragen te stellen en de antwoorden van de bestuurder / CEO goed te beoordelen.
  • De bestuurder / CEO goed kunnen adviseren als evenwaardige sparringpartner.

Deze verdiepingsmodule start met het vooraf lezen van het e-book Toezicht op maatschappelijke impact, zodat iedereen met dezelfde basis begint.
Dit e-book is ook los te bestellen voor € 49,95 excl. btw.

Wie is de docent?
Marjolein Baghuis ondersteunt vanuit Change in Context bedrijven en organisaties met hun duurzaamheidsstrategie en –communicatie, vanuit een brede ervaring in het bedrijfsleven en NGO’s. Zij is toezichthouder bij Bibliotheek Amstelland en voorzitter van de Kring Duurzaamheid bij alumnivereniging Nyenrode.

Je investering is slechts € 599,- excl. btw voor het lesmateriaal en de interactieve bijeenkomst. Een korte telefonische intake kan onderdeel uitmaken van deze verdiepingsmodule. Het doel van dit intakegesprek is om je professionele achtergrond en je persoonlijke leerdoelen te bespreken.

Data en locaties 2020

De 6e editie nabij Amsterdam:
donderdag 9 april 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie The Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel ligt aan het riviertje de Waver in een mooi rustig natuurgebied met uitzicht op de Zuidas van Amsterdam. Met gratis parkeren.

 

De 7e editie nabij Utrecht:
woensdag 30 september 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie ligt op Landgoed van Ridderhofstad Rhijnauwen in Bunnik. Uniek gelegen aan de Kromme Rijn, en in de bossen op 5 km van Utrecht, met gratis parkeergelegenheid.

 

De 8e editie nabij Den Bosch:
vrijdag 27 november 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie is Landgoed Huize Bergen in Vught, een monumentale villa die verscholen ligt in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Met gratis parkeergelegenheid.

 


Heb je interesse
in deze verdiepingsmodule Toezicht op maatschappelijke impact, incl. het e-book? Schrijf je dan hier in.

Wil je alleen het e-book Toezicht op maatschappelijke impact bestellen?
Bestel het boek dan hier.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Of wil je deze verdiepingsmodule in-company organiseren? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Reacties zijn gesloten.