Verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel!

 

Vragen stellen doen we dagelijks, maar bereiken we er ook ons doel mee? Vragen stellen heeft alles te maken met actief luisteren en interpreteren. Maar ook met ‘Stel ik wel de juiste vraag?’
Goed doorvragen ervaren de meeste toezichthouders als een van de lastigste aspecten in hun werk, blijkt uit onderzoek*. Je oordeel uitstellen en de ander tot nadenken bewegen of inspireren. Doorvragen is nodig, want daarmee kom je sneller tot de kern, krijg je scherper zicht of het effect dat je wilt bereiken.

In de stap naar nieuw toezicht komt het stellen van vragen in een ander perspectief te staan. De toezichthouder werkt dan immers veel meer samen met de bestuurder, reflecteert meer en zijn rol als sparringpartner is groter. In het klassieke toezicht ligt de focus veel meer op harde feiten en cijfers en daarmee op de controlerende rol.
Om effectief te kunnen zijn in uw vragen is het onder andere van belang dat u als toezichthouder kunt schakelen op de communicatiestijl van uw gesprekspartner, de bestuurder.

Hoe stel je vragen vanuit vertrouwen aan een bestuurder? Maar ook: welke vragen stel je in het kader van het “implementeren en waarborgen van een cultuur die gericht is op de lange termijn waardecreatie”, zoals de hernieuwde Corporate Governance Code van ons vraagt?

In deze verdiepingsmodule, die interactief is, leer je:

  • welke communicatiestijl je van nature hanteert?
  • wanneer deze stijl effectief is en wanneer niet
  • luisteren op verschillende communicatieniveaus
  • een vraag te stellen op de juiste manier
  • krachtige vragen te stellen
  • hoe je een reactie op jouw vraag herkent en interpreteert
  • je eigen vraagtechnieken te verrijken
  • hoe je de communicatie binnen je RvT bespreekbaar maakt

In de sessie kun je je eigen dilemma’s nog eens uitgebreid oefenen hoe er met een andere communicatiestijl een andere uitkomst mogelijk was geweest. Dit door verschillende soorten vragen te stellen en te luisteren op verschillende communicatieniveaus. Na deze verdiepingsmodule ben je uitstekend in staat om als toezichthouder via vraagtechnieken uitstekend te kunnen beïnvloeden.

Wie is de docent?
Elma Hafkamp
Senior docent Bedrijfskunde NHL Stenden;
Lid RvT OPO Steenwijkerland;
Lid RvT Zorggroep Noorderboog en
Lid RvT Proloog

 

Je investering is slechts € 599,- excl. btw.  De opzet van de verdiepingsmodule is zodanig opgezet dat het rekening houdt met jouw communicatiestijl.

Deze verdiepingsmodule start met het vooraf lezen van de e-reader De kunst van het vragen stellen; het lijkt zo gemakkelijk!, zodat iedereen met dezelfde basis begint.
Deze e-reader is ook los te bestellen voor € 49,95 excl. btw.


Data en locaties
2020:

De 12e editie nabij Amsterdam:
maandag 3 februari 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie The Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel ligt aan het riviertje de Waver in een mooi rustig natuurgebied met uitzicht op de Zuidas van Amsterdam. Met gratis parkeren.

 

De 13e editie nabij Maastricht:
vrijdag 24 april 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie is Château St. Gerlach in Valkenburg dat wordt omgeven door uitgestrekte parken, een wijngaard, kruidentuinen, bijenstallen en een kerk met fresco’s uit de 18e eeuw. Een aantrekkelijke accommodatie in het prachtige Geuldal met gratis parkeren voor de deur.

 

De 14e editie nabij Den Haag:
maandag 28 mei 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie is Landgoed Te Werve in Rijswijk. Het monumentale landhuis met eigentijds sfeer ligt in een beschermd natuurpark van 26 hectare. Het is eenvoudig te bereiken vanaf de A4 en A13 en er is voldoende gratis parkeergelegenheid op het eigen terrein.

 

De 15e editie nabij Utrecht:
vrijdag 11 september 2020 van 10.00 tot 16.00 uur

De locatie ligt op Landgoed van Ridderhofstad Rhijnauwen in Bunnik. Uniek gelegen aan de Kromme Rijn, en in de bossen op 5 km van Utrecht, met gratis parkeergelegenheid.

 

Heb je interesse in deze verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel? Schrijf je dan hier in.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Of wil je deze verdiepingsmodule in-company organiseren? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

* Grand Thorton Commissarissen benchmarkonderzoek 2016-2017 dl II

Reacties zijn gesloten.