Verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel!

 

Vragen stellen doen we dagelijks, maar bereiken we er ook ons doel mee? Vragen stellen heeft alles te maken met actief luisteren en interpreteren. Maar ook met ‘Stel ik wel de juiste vraag?’
Goed doorvragen ervaren de meeste toezichthouders als een van de lastigste aspecten in hun werk, blijkt uit onderzoek*. Je oordeel uitstellen en de ander tot nadenken bewegen of inspireren. Doorvragen is nodig, want daarmee kom je sneller tot de kern, krijg je scherper zicht of het effect dat je wilt bereiken.

In de stap naar nieuw toezicht komt het stellen van vragen in een ander perspectief te staan. De toezichthouder werkt dan immers veel meer samen met de bestuurder, reflecteert meer en zijn rol als sparringpartner is groter. In het klassieke toezicht ligt de focus veel meer op harde feiten en cijfers en daarmee op de controlerende rol.
Om effectief te kunnen zijn in uw vragen is het onder andere van belang dat u als toezichthouder kunt schakelen op de communicatiestijl van uw gesprekspartner, de bestuurder.

Hoe stel je vragen vanuit vertrouwen aan een bestuurder? Maar ook: welke vragen stel je in het kader van het “implementeren en waarborgen van een cultuur die gericht is op de lange termijn waardecreatie”, zoals de hernieuwde Corporate Governance Code van ons vraagt?

In deze verdiepingsmodule, die interactief is, leer je:

  • welke communicatiestijl je van nature hanteert?
  • wanneer deze stijl effectief is en wanneer niet
  • luisteren op verschillende communicatieniveaus
  • een vraag te stellen op de juiste manier
  • krachtige vragen te stellen
  • hoe je een reactie op jouw vraag herkent en interpreteert
  • je eigen vraagtechnieken te verrijken
  • hoe je de communicatie binnen je RvT bespreekbaar maakt

Bij de oefensessie kun je je eigen dilemma’s nog eens uitgebreid oefenen hoe er met een andere communicatiestijl een andere uitkomst mogelijk was geweest. Dit door verschillende soorten vragen te stellen en te luisteren op verschillende communicatieniveaus. Na deze verdiepingsmodule ben je uitstekend in staat om als toezichthouder via vraagtechnieken goed te kunnen beïnvloeden.

Wie is de docent?
Elma Hafkamp
Senior docent Bedrijfskunde NHL Stenden;
Lid RvT OPO Steenwijkerland;
Lid RvT Zorggroep Noorderboog en
Lid RvT Proloog

 

Je investering is slechts € 799,- excl. btw.  Wil je daarna nog eens extra oefenen, maak dan gebruik van alleen sessie 2 en is je investering € 299,- excl. btw. De opzet van de verdiepingsmodule inclusief het oefendagdeel, is zodanig opgezet dat het rekening houdt met jouw communicatiestijl.

Deze verdiepingsmodule start met het vooraf lezen van het e-book De kunst van het vragen stellen; het lijkt zo gemakkelijk!, zodat iedereen met dezelfde basis begint.
Dit e-book is ook los te bestellen voor € 49,95 excl. btw.


Data en locaties
2019:

De 9e editie nabij Utrecht:
Sessie 1: vrijdag 6 september van 10.00 tot 16.00 uur
Sessie 2: donderdag 7 november van 18.30 tot 21.00 uur

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis die uitnodigt tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen rond de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein.

 

De 10e editie nabij Assen:
Sessie 1: donderdag 10 oktober van 10.00 tot 16.00 uur
Sessie 2: donderdag 28 november van 18.30 tot 21.00 uur

De locatie is Hotel Bitter en Zoet, in een voormalig hospitaal in beschermd dorpsgezicht Veenhuizen, dat vroeger deel uitmaakte van de Koloniën van Weldadigheid. U vindt er modern comfort in een historisch jasje, compleet met zonneterras en tuin. Gratis parkeergelegenheid.

 

Heb je interesse in deze verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel? Schrijf je dan hier in.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Of wil je deze verdiepingsmodule in-company organiseren? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

* Grand Thorton Commissarissen benchmarkonderzoek 2016-2017 dl II

Reacties zijn gesloten.