Maatschappelijke impact nooit meer een ver-van-mijn-bed-show

De manier waarop ondernemingen en organisaties omgaan met maatschappelijke impact en duurzaamheid verschilt. Voor sommige ondernemingen is de bijdrage aan de maatschappij het centrale thema in de bedrijfsstrategie, anderen willen los van hun resultaat ook een maatschappelijke bijdrage leveren aan een concreet thema als bijvoorbeeld het bestrijden van klimaatverandering. Weer anderen willen gewoon voldoen aan wet- en regelgeving of aan de duurzaamheidseisen van hun klanten. Een behoorlijk breed en complex onderwerp dus.

Praktische hulpmiddelen

hulpomiddelen toezicht op maatschappelijke impactDe meeste toezichthouders blijken toch ondersteuning nodig te hebben om hun taak ook voor maatschappelijke impact goed te kunnen vervullen. De Erkende Toezichthouder kan je daarbij van dienst zijn met twee handige hulpmiddelen.

 1. Een praktisch e-book voor basiskennis en -vaardigheden
  Van het e-book is net de tweede editie verschenen, aangevuld met uitspraken van toezichthouders die de tekst ondersteunen en versterken.
 2. Een verdiepingsmodule voor de verdere vertaalslag naar je eigen toezichtpraktijk.
  Als je kiest voor de module, heb je na afloop niet alleen inzicht in taak, rol, verantwoordelijkheid, trends, risico’s, kansen en borging, maar beschik je ook over praktische handvatten voor implementatie, weet je de juiste vragen te stellen aan de bestuurder en kun je diens antwoorden goed beoordelen. Bovendien ondersteunen we je in de (volgende) stap die je gaat zetten in jouw organisatie en die past bij de fase waarin die verkeert.

Het e-book in onderdelen

Hoe is het gesteld met de maatschappelijke impact van jouw organisatie, (hoe) krijg je het op de agenda, met wat voor wet- en regelgeving heb je te maken, hoe zijn stakeholders betrokken, hoe bevraag je de bestuurder, hoe maak je maatschappelijke impact meetbaar? Zomaar een paar vragen waarop je de antwoorden nodig hebt om jouw situatie concreet te maken. Het e-book bestaat uit drie delen en leidt je daar op een logische manier naartoe.

 • Maatschappelijke impact e-bookDeel 1: verkenning
  Alles begint met weten waar je het over hebt. Dit eerste deel legt de basis voor je kennis, met een verkenning van het onderwerp met o.a:

  • Definities
  • Wet- en regelgeving
  • Trends
  • Tips voor invalshoeken om het onderwerp op de agenda te krijgen
 • Deel 2: de relevante onderwerpen
  Hier ga je de diepte in, waarbij je steeds wordt uitgedaagd de link te leggen met je eigen organisatie.

  • Je krijgt o.a. instrumenten om te bepalen waar de organisatie op dit moment staat. Is er al een impact- of duurzaamheidsbeleid? Op welke manier is dit verankerd in de algemene strategie? En hoe is de besluitvorming? Die inzichten heb je namelijk nodig om een (verdere) stap te zetten.
  • Je leert hoe je kansen en risico’s kunt achterhalen voor je eigen sector.
  • Valkuilen zijn er ook, je leert hoe je die kunt herkennen.
  • Je gaat in op de rol van de stakeholders in het proces.
 • Deel 3: handvatten voor de vertaling van je (nieuwe) kennis naar jouw eigen toezichtsituatie
  Dit deel is erop gericht je (nieuwe) kennis te vertalen naar de praktijk van je eigen organisatie. Onderdelen zijn:

  • Hoe zet je de verschillende rollen die je hebt als toezichthouder in voor maatschappelijke impact?
  • In welke commissies kun je het toezicht op maatschappelijke impact integreren en op welke manier?
  • Hoe veranker je het onderwerp in de reguliere RvT-vergaderingen en in de controlecycli?
 • Bonus: 50 vragen voor het gesprek met de bestuurder
  praktijksituatie maatschappelijke impactOm je nog beter voor te bereiden op je eigen praktijksituatie, hebben we vragen geformuleerd voor je gesprek met de bestuurder over maatschappelijke impact. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de fase waarin jouw organisatie zich bevindt en van het doel waarvoor je ze in wilt zetten. Zo zijn er bijvoorbeeld vragen ter verkenning, verdieping en verduidelijking. Ze dienen ter inspiratie voor de dialoog tussen toezichthouder en bestuurder.

Verdiepingsmodule binnenkort ook online: aanmelden kan vanaf nu

aanmelden maatschappelijke impactZoals je wellicht gelezen hebt, maken online opleidingen sinds dit voorjaar ook deel uit van de dienstverlening van De Erkende Toezichthouder. Op dit moment is het team bezig het lesmateriaal van de verdiepingsmodule ‘Toezicht op maatschappelijke impact’ digitaal te maken. De online les die erbij hoort, vindt plaats op 30 september. Heb je interesse of wil je je alvast aanmelden? Laat het ons weten via secretariaat@erkendetoezichthouder.nl, dan krijg je een seintje zodra het online materiaal beschikbaar is.

Lees meer over de verdiepingsmodule ‘Toezicht op maatschappelijke impact’  of over het e-book.
Kijk voor data (en locaties) op ons lesrooster.

Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *