Steeds vaker krijg ik van (aankomende) toezichthouders en commissarissen de vraag voorgelegd hoe zij het juiste commissariaat kunnen bemachtigen. Ze hebben vaak alles al in huis: de juiste motivatie, kennis van de ‘nieuwe’ economie, eigentijdse vaardigheden… En toch slagen zij er niet in de juiste match te maken. Wat is er eigenlijk voor nodig om voor jezelf de juiste ‘fit’ te maken?
De nieuwe generatie aankomende toezichthouders die een blik werpt op vacatureteksten heeft al gauw de reactie: “Ze lijken allemaal zo op elkaar en inspireren niet. Ze zijn zo weinig verfrissend, terwijl je dat van een RvT in deze tijd nu toch echt wel mag verwachten!”
Het lijkt soms zelfs de motivatie te beïnvloeden: “Als dit de eisen zijn, voert de ‘old boys mentaliteit’ nog altijd de boventoon”. Je bent inderdaad geneigd te denken dat functioneel gerichte expertise (bijv. ‘financiële opleiding’) in combinatie met passende bestuurlijke ervaring volstaat om als toezichthouder aan de slag te kunnen. En ja, soms wordt in de werving en selectie nog steeds de functie van “bestuurder” gehanteerd, omdat een RvT dit als de heilige graal ziet.
Maar biedt dit wel de garantie om de juiste kandidaat te selecteren?
Uit onderzoek* blijkt dat toezichthouders het profiel van de nieuw toetredende collega helemaal niet zo helder hebben. En dat is anno 2016 nog altijd te merken in de praktijk. Er verandert immers nogal wat binnen en buiten organisaties, en in die transitie kan en mag de toezichthouder niet achterblijven. Wat ‘vandaag’ nodig is in de rol van toezichthouder is ‘morgen’ al snel weer anders.
Zo merken we dat (aankomende) toezichthouders die in een sollicitatieprocedure zitten vaak onderweg te maken krijgen met veranderende competentie eisen. En dat levert geheid frustraties op. Of merken we dat de nieuwe generatie verder is dan de zittende toezichthouders, en moeten ze bewust ‘terug schakelen’. Herken je dat?
Een logische vervolgvraag is dus: ‘Wat is er dan nodig om de juiste fit te maken’?
In ieder geval goede kennis van het profiel van de toezichthouder 3.0. Niet alleen weten hóe je past in het huidige profiel, maar ook beeld hebben bij hoe de functie zich zal gaan ontwikkelen. Met name dat laatste is belangrijk, omdat van de toezichthouder nieuwe stijl andere competenties en vaardigheden gevraagd worden; omgevingssensitiviteit bijvoorbeeld. Dat betekent gevoel hebben voor:
de bestuurder (toezicht houden 1.0)
de organisatie (toezicht houden 2.0)
het krachtenveld waarin de organisatie zich beweegt (toezicht houden 3.0)
Toezicht houden 1.0 en 2.0 volstaan niet meer. Bij toezicht houden 3.0 ligt veel sterker de nadruk op vaardigheden die te maken hebben met bijvoorbeeld relaties beheren en ondernemerschap.
Gelukkig ontbreekt het de nieuwe generatie ook niet aan reflectief vermogen, want naast kennis en ervaring, brengt de toezichthouder nieuwe stijl vooral zichzelf mee. Oftewel: wie ben je als persoon in het licht van het profiel toezichthouder 3.0 en welke vaardigheden heb je in huis die daarbij passen?
Maar brengt jou dit automatisch dichter bij het passende commissariaat?
Nee, want het blijft bij solliciteren dan nog altijd een kwestie van ‘schieten met hagel’ in plaats van ‘schieten in de roos’. Het is cruciaal voor een passend commissariaat om je eigen eisen te formuleren aan een commissariaat. Ook dat gaat verder dan je alleen je kennis en ervaring. Bovendien leren wij je hoe je proactief kunt anticiperen op waar en wanneer er een vacature vrij komt, die bij jou past.
Met andere woorden, een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede match is een kwestie van persoonlijk maatwerk:
- Waar is welk nieuw bloed nodig, en hoe pas ik daarin?
- Wie ben ik in het profiel van de toezichthouder 3.0?
- Welke eisen moet ik stellen aan een commissariaat?
- Welke beperkende gedachten spelen er bij mezelf en bij organisaties en -heel praktisch- ook…
- Welke do’s en don’ts zijn er met betrekking tot mijn CV voor toezichthouders?
In onze toeleidingmodule Met gemak het juiste commissariaat krijgen, die inmiddels alweer de 14e editie ingaat, krijg je een persoonlijk handvat aangereikt om je eigen ‘fit’ te kunnen maken. In de groepsessies heb je de mogelijkheid om je eigen propositie te toetsen bij de andere deelnemers, én te profiteren van elkaars (online) netwerk.
* Onderzoek De arbeidsmarkt van interne toezichthouders onder de loep, oktober 2014, Ecorys / SEOR