‘Ik wil weten wat het vak van toezichthouder precies inhoudt en of het wat voor me is. Welke opleiding kan ik het beste volgen? Regelmatig krijgen we deze en soortgelijke vragen. Daarom in het artikel van deze week een aantal overwegingen die je helpen bij het maken van een bewuste en weloverwogen keuze.
Motivatie en achtergrond
De Erkende Toezichthouder maakt in het lesaanbod onderscheid tussen aankomende en (startende) toezichthouders. De eendaagse oriëntatie ‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ is verkennend en gericht op aankomende toezichthouders. Bij de driedaagse basismodule ‘Op weg naar nieuw toezicht’ weet je zeker dat toezicht houden bij je past en start je daadwerkelijk met de opleiding die gericht is op (aankomende en startende) toezichthouders.
Mogelijke vragen van aanstaande toezichthouders
Je wilt je inzetten voor de maatschappij, een bijdrage leveren in aanvulling op je werk. En je vraagt je af: is het vak van toezichthouder iets voor mij? Wat doet een toezichthouder nu precies? Zou ik het kunnen? Heb ik de juiste ‘bagage’? Zou ik het ook echt leuk vinden?
Dit zijn bij uitstek de vragen die je beantwoord krijgt in de eendaagse oriëntatie. In één dag krijg je precies de bagage mee die je nodig hebt om voor jezelf de afweging te maken of toezicht houden voor jou de volgende stap is. De oriëntatiedag is geschikt voor iedere talentvolle professional op strategisch niveau, dus ook als je zelf geen bestuurder bent (geweest) en ongeacht je sector of het type onderneming, van grote private bedrijven tot aan kleine instellingen. Je kunt de oriëntatie ook volgen in de online variant, of de e-learning variant (zelfstudie) op een moment dat het jou goed uitkomt.
Wat levert de oriëntatie je op?
- Je kent de functie van toezichthouder op hoofdlijnen.
- Je kent de vaardigheden die een toezichthouder nodig heeft.
- Je weet welke motivatie de meeste toegevoegde waarde heeft voor organisaties.
- Je kent de rol van de Governance Codes.
- Je weet welke aansprakelijkheid je aangaat.
- Je begrijpt wat er van je als toezichthouder nieuwe stijl wordt verwacht, wat de taken en de verantwoordelijkheden zijn.
- Je weet hoeveel tijd er gemiddeld met een commissariaat gepaard gaat.
- Je weet of toezicht houden voor jou de volgende stap is.
Een stap verder en dieper: basismodule
Je weet inmiddels dat toezicht houden bij je past of je bent (net) toezichthouder geworden. Je hebt strategisch inzicht, inspirerende ideeën, bent reflectief en kent de kracht van een goede samenwerking. Je voelt je betrokken bij wat er in en in de omgeving van de organisatie gebeurt waar jij toezicht op houdt. Je gelooft erin dat jij verschil kunt maken en dat je, samen met anderen, de beweging naar nieuw toezicht verder kunt brengen. De basismodule ‘Op weg naar Nieuw Toezicht’ sluit dan prima aan op jouw kwaliteiten en behoeften. De basismodule is daarmee ook geschikt voor aankomende toezichthouders die een inhoudelijk en eigentijds vervolg zoeken op de oriëntatie.
Veel oefenen met praktijksituaties
In de basismodule ontwikkel je je eigen visie en ambitie op nieuw toezicht en leer je hoe je in de rol van toezichthouder het samenspel met stakeholders kunt aanpakken. Je gaat echt de diepte van het vak in. Je werkt met grote praktijkdilemma’s én je oefent in de rol van toezichthouder. In groepsverband maak je een toezichtplan, wat een mooie oefening is om de beweging van klassiek naar nieuw toezicht te ondersteunen of te versnellen. De basismodule bestaat uit drie dagen, gedurende drie maanden. Je kunt kiezen uit verschillende locaties en data. Het is ook mogelijk deze basismodule in de online variant te volgen.
Persoonlijk advies
Uitgebreidere informatie over de oriëntatiedag op locatie , online oriëntatie op toezichthouder worden of als e-learning (zelfstudie) vind je op de website.
Evenals over de basismodule Op weg naar nieuw toezicht op locatie of als online variant. Zoals vaker als je een scheidslijn trekt, zijn er natuurlijk overlappingen en grensgebieden. Heb je behoefte aan een advies voor jouw specifieke situatie, dan kun je ons natuurlijk altijd bellen (085 130 9239) of mailen.
Met de online variant van de basismodule kun je iedere maand starten. Bekijk het lesrooster voor de mogelijkheden. Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.