Jonge toezichthouder Marie-Anne (35): ‘Ik geef mijzelf voor 200%, maar wil wel weten waar ik aan begin’

Hoe is het om als jonge toezichthouder toe te treden tot een groep ervaren leden in een Raad van Toezicht? De nieuwsgierigheid hiernaar lonkte voor Marie-Anne Keizer (35). Toch besloot ze zich niet in het onbekende diepe te gooien: Marie-Anne wilde weten waar ze aan begint. En dus koos ze ervoor allereerst de opleiding Superbvisors te volgen, speciaal gericht op de jonge generatie toezichthouders. 

dav

Als relatief jonge vrouw vroeg Marie-Anne zich af of toezicht houden misschien iets voor haar is. Waar die behoefte vandaan komt? Marie-Anne: “Als Sectormanager Primair Onderwijs bij Stichting Cito merkte ik dat ik de behoefte had om meer verbinding te zoeken met het primair onderwijs. Wanneer ik me als toezichthouder aan een Primair Onderwijs stichting verbind, verwacht ik goed mee te krijgen wat de strategische dilemma’s zijn. Maar ik kon me niet vinden in het heersende beeld van toezichthouders. En bovendien heb ik ook niet de ervaring van een bestuurder. Naar de organisatie en de raad toe ga je in mijn ogen een belangrijk commitment aan. Daarom wilde ik eerst weten of de rol van toezichthouder mij wel past, voordat ik mij voor een hele termijn aan een raad verbind.”

Inzicht in de praktijk

De opleiding Superbvisors is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals Marie-Anne. “Ik was op zoek naar verdieping in wat een toezichthouder nu precies doet. Daarnaast wilde ik ook graag toetsen of mijn profiel wel past bij dat van een toezichthouder. Rationeel snap ik dat je ook veel van de gevraagde vaardigheden kunt bezitten zonder bestuurder te zijn geweest, maar het is toch fijn dat ik dat zelf kon ervaren met deze opleiding.” Daarnaast is het traineeship ook belangrijk voor Marie-Anne. “Zeker voor toezichthouders is learning on the job de beste manier om erachter te komen of iets bij je past of niet.”

De verschillende modules geven Marie-Anne het inzicht waarnaar ze op zoek is, vertelt ze. “In de eerste module krijg je inzicht in wat een toezichthouder nu daadwerkelijk doet. Met interviews hoor je van toezichthouders hoe zij tegenover toezicht houden staan, welke stijl ze hebben, hoe zij de verhouding tussen bestuurder en toezichthouder zien. De tweede module is een ontdekkingsreis naar het soort commissariaat dat jou aanspreekt. En hoe je in de gaten houdt wanneer er nieuwe vacatures vrijkomen. De derde module is een traineeship, ik ben blij dat ik eerst kan kijken of deze rol me goed gaat bevallen. Als dat het geval is, geef ik mijzelf 200%.” 

Verbinder en sparringspartner

Dankzij de modules komt Marie-Anne erachter dat haar leeftijd ook juist een voordeel kan zijn. “Je merkt dat jonge toezichthouders openstaan om te sparren met de bestuurders. Ze fungeren als klankbord. Bovendien is het ook vanzelfsprekender voor generaties die zijn opgegroeid met duurzaamheid en (digitale) innovatie om deze thema’s op een natuurlijke manier aan te snijden. Ik heb nu wel geleerd dat toezicht houden niet over leeftijd gaat, maar om capaciteiten en vaardigheden. Juist vanwege je leeftijd kun je makkelijker een verbinder zijn en kritische vragen op een positieve manier stellen. Bovendien geloof ik dat diversiteit sowieso goed is voor een raad.” 

Meer weten over de opleiding Superbvisors? Lees hier meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *