Elise Lansu is een van de vier partners van Delfin Executives BV, een van de samenwerkingspartners van De Erkende Toezichthouder, en is tevens toezichthouder. Elise is onze nieuwe docent en legt in het artikel uit hoe zij met haar expertise (aankomende) toezichthouders leert zich zichtbaar te maken, waardoor het krijgen van een (nieuwe) plek in een Raad van Toezicht een stuk gemakkelijker wordt.
Door haar ervaring als recruiter en trainer heeft Elise Lansu* een uitgebreide bagage voor haar rol als docent in de module ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’. Een groot deel van de module is vergelijkbaar met het proces van het vinden van de juiste baan. Deelnemers denken na over hun competenties, rol, interesses en toegevoegde waarde als toezichthouder. Ook stellen ze een eigen profiel op, maken ze een plan van aanpak en verdiepen ze zich in netwerken.
Specifieke expertise
De expertise van Elise Lansu voegt hier echter nog iets aan toe: ‘Ik zie veel (aankomende) toezichthouders en lees de nodige cv’s en motivatiebrieven. Ook spreek ik veel RvT’s en RvC’s. Ik ken dus beide kanten goed. Ik weet waar mijn opdrachtgevers op letten, wat ze belangrijk vinden en wanneer ze hun interesse verliezen.
Als ik een brief lees weet ik hoe die overkomt en welke vragen het oproept als een kandidaat iets op een bepaalde manier verwoordt. Ook ben ik gewend profielen te beoordelen en daarbij steeds te zoeken naar ‘het haakje’, ofwel de link tussen de kandidaat en de organisatie die de basis is voor een goede match.’
Resultaatgericht
De sessies die Elise Lansu als docent met de deelnemers aan de module doorbrengt, geven haar energie. Elise: ‘Ik vind het heel mooi om te zien dat ze een stap verder komen. Waar we samen mee bezig zijn, brengt ze iets. In dat proces zie ik mezelf als een moderator. Juist deze module is extra interactief. De deelnemers zijn het meest aan het woord en aan het werk. Het gaat om hún profiel. Ik breng structuur aan en stel de goede vragen. Ik begeleid het proces, geef feedback en zorg ervoor dat de juiste discussies worden gevoerd.’
Eye-openers
Bij De Erkende Toezichthouder spreken we vaak over de waarde die jij als toezichthouder toevoegt. In je onderzoek naar wat voor toezichthouder jij wilt zijn, is dat een essentiële stap. Het gaat er niet alleen om wat je kunt en wat je leuk vindt, maar vooral ook om wat jij de organisatie waar je toezichthouder wilt worden, kunt brengen. Daar komt soms een antwoord op dat je zelf niet had verwacht. Elise geeft een voorbeeld:
‘Ik herinner me een deelnemer met een achtergrond als manager-directeur. Zijn toegevoegde waarde als toezichthouder zag hij zelf in zijn leiderschapskwaliteiten. Hij had veel ervaring in bedrijfsvoering, beschikte over een strategische blik en overzag complexe situaties goed. Maar in de module ontdekte hij door spiegelen, verdiepende vragen en feedback juist zijn toegevoegde waarde op het gebied van IT.
Hij had een toekomstvisie, was op de hoogte van ontwikkelingen en had volop ideeën om die te implementeren in de bedrijfsvoering. Voor hemzelf was dat in eerste instantie een eye-opener, maar hij realiseerde zich al snel dat het klopte. Mooi meegenomen was dat het hem onderscheidde van veel anderen en dat er in deze tijd veel behoefte is aan zijn expertise.’
Onderscheidend voordeel
Elise Lansu komt regelmatig mensen tegen die na het volgen van de basismodule teleurgesteld zijn omdat hun motivatiebrief niet leidt tot een uitnodiging. En dat zorgt voor frustratie. Elise legt uit: ‘Ik vertel dan dat een goede brief meer is dan je interesse kenbaar maken.
Mijn opdrachtgevers willen weten waarom je toezichthouder wilt worden én waarom je dat wilt zijn bij hun organisatie. In je brief zul je echt goed moeten motiveren wat de organisatie aan jou heeft, anders wordt je brief terzijde gelegd.
Gerichter denken en daarmee gerichter solliciteren helpt daarbij en dat is waar we in de module mee aan de slag gaan. Doel is dat de deelnemers weten wat ze kunnen en willen, naar welke sector en naar welk type organisatie ze op zoek zijn en wat ze daar als toezichthouder toe kunnen voegen.’
Los van hun expertise, gaan de deelnemers ook op zoek naar andere vormen van ervaring die ze hebben. Bij een sportclub of in een medezeggenschapsraad bijvoorbeeld. Ook al is dat niet hetzelfde, je laat er toch mee zien dat je met een bepaalde afstand naar organisaties kunt kijken en daar vragen over kunt stellen. Mensen realiseren zich niet altijd dat ook dit soort ervaring belangrijk kan zijn.
Tip voor aankomende toezichthouders
Het krijgen van je eerste commissariaat is vaak het lastigst. Maar in je zoektocht schiet je niet meer met hagel als je precies weet wáár je naar op zoek bent. Elise geeft een tip: ‘Als je gerichter zoekt, is het ook gemakkelijker goed thuis te raken in de netwerken in jouw specifieke segment. Lukt het in eerste instantie niet meteen via de procedures voor de grotere organisaties, kijk dan ook eens naar kleinere clubs. Via de netwerken kom je daar vaak sneller mee in contact en de procedures zijn meestal eenvoudiger, met minder concurrenten. En als je eenmaal ervaring hebt opgedaan, wordt een sollicitatie voor een volgend commissariaat een stuk gemakkelijker.’
Tot slot
Wat Elise Lansu ook merkt is dat ze door het docentschap de deelnemers uitgebreider leert kennen dan in haar rol als recruiter. Dat is handig voor beide partijen. Elise: ‘Hoe beter je de mensen kent, hoe sneller je aan ze denkt en een linkje ziet dat voor hen interessant is. Dat kan in de krant zijn, of online, of in een van onze procedures. En daar is iedereen bij gebaat.’
Nadere informatie over ‘Met gemak het juiste commissariaat krijgen’ vind je bij onze diensten, evenals data en locaties. Je kunt je ook meteen inschrijven.
Heb je vragen, stel ze gerust en neem contact op
met Caroline Wijntjes.
*Elise Lansu is partner en headhunter bij Delfin Executives B.V.
lid RvT Toneelgroep Maastricht
Career Coach
ODC-coach